,

Ori senatvė Panemunės šilo apsuptyje

Ori senatvė Panemunės šilo apsuptyje

Kauno miesto kairiajame Nemuno krante, nuostabiame Panemunės gamtos kampelyje, įsikūrę Kauno Panemunės socialinės globos namai griauna stereotipus apie tradicinius senelių globos namus. Čia šalimais veikia du dienos centrai, kurie pritaikyti pagal visų poreikius – mažiau sąvarankiški, sergantys ar neįgalūs senjorai Dienos socialinės globos centre sulaukia visapusės priežiūros, rūpesčio bei malonaus bendravimo. Socialinės priežiūros dienos centre renkasi sąvarankiški, motyvuoti ir aktyvūs senjorai, kurie čia gali rasti glaudžią bendruomenę, įvairias veiklas bei mėgautis Pamenumės šilo teikiamomis dovanomis – grynu oru, žaluma bei maloniomis išvykomis.

Stiprinama fizinė sveikata ir tradicijų laikymasis

 

Kauno Panemunės socialinės globos namuose veikia du dienos centrai. Socialinės priežiūros dienos centras orientuotas į senjorus, kurie yra savarankiški, aktyvūs, motyvuoti, todėl šio dienos centro tikslas yra suburti juos į bendruomenę, mažinti vienišumo jausmą, palaikyti bendravimą, dalintis vieni kitų patirtimis, pomėgiais, gebėjimais per įvairią meninę veiklą – muziką, vaidybą, dailę bei rankdarbius. Kita labai svarbi šio centro veiklos dalis yra fizinė judėjimas ir išvykos. Stipri fizinė sveikata yra pamatas gerai savijautai, nuotaikai ir judėjimui į priekį, todėl centre senjorai kasdien sportuoja, su malonumu mėgaujasi Panemunės šilo teikiamomis dovanomis – žaluma, grynu oru, o taip pat ir labai mėgsta įvairias išvykas, ekskursijas, edukacijas, kurių metu ne tik juda, bet ir plečia savo akiratį. 

Dar viena svarbi šio centro kasdienybės dalis yra tradicijų laikymasis – švenčiami gimtadieniai, religinės šventės, įvairios atmintinos dienos. Tradicijų laikymasis stiprina dienos centro senjorus kaip bendruomenę, kuria jaukią, šiltą atmosferą.

 

Tikslas padėti ir palaikyti dar turimus savarankiškumo įgūdžius

 

Dienos socialinės globos centre susirenka senjorai, kurių savarankiškumas, gebėjimas pasirūpinti savimi yra sumažėjęs dėl ligos ar negalios. Dauguma šio centro klientų serga vienos ar kitos formos demencija, kuri paveikia žmogaus gebėjimą orientuotis aplinkoje, priimti sprendimus, atlikti paprasčiausius kasdienius veiksmus, todėl šio centro komanda ir paslaugos suformuotos taip, kad centro klientas galėtų saugiai ir naudingai čia leisti laiką, palaikyti dar turimus savarankiškumo įgūdžius, bendrauti su likimo draugais.

Apibendrinant, socialinės priežiūros centro paslaugos apima kasdienių ir darbinių įgūdžių palaikymą, bendravimą, maitinimą, kultūrines paslaugas, tuo tarpu dienos globos centro paslaugų spektras platesnis – transporto, maitinimo, asmens higienos, sveikatos priežiūros, įgūdžių palaikymo, kultūrinės, psichologo paslaugos yra teikiamos šio centro klientams, klientai nuolat yra stebimi ir prižiūrimi specialistų.

Kasdienė centro veikla primena namų rutiną

Dienos centrų kasdienė veikla iš dalies primena namų rutiną – atvykus geriama arbata, skanaujamos vaišės ir maloniai šnekučiuojamasi, vėliau prasideda dienos darbai ir užimtumo veiklos. Intensyvesnė, daugiau susikaupimo ar fizinių jėgų reikalaujanti veikla – mankšta, ergoterapija, atminties lavinimo, meno terapijos, rankdarbių užsiėmimai paprastai vyksta iki pietų meto, o po pietų laukia poilsis, pasivaikščiojimai, stalo žaidimai ir kita maloni veikla.

oznorCO

Nuo namų kasdieninė centro veikla skiriasi tuo, kad čia rasite didesnį bendraminčių kolektyvą, sudarytos galimybės bendrauti, draugauti, diskutuoti, o veikloje visuomet lydi darbuotojai, specialistai, kurių darbas yra ne tik konsultuoti, pagelbėti, užimti, ugdyti, bet ir palaikyti gerą mikroklimatą, nuotaiką, suteikti emocinę paramą, motyvuoti.

Užimtumo veiklos – nuo kasdienių įgūdžių palaikymo iki skanumynų gamybos

Užimtumo veiklos suskirstytos pagal tai, kokiai žmogaus gyvenimo sričiai praturtinti, palaikyti skirti užsiėmimai. Dauguma užimtumo veiklų vyksta grupėje. Kasdieninių įgūdžių palaikymo veiklos skirtos tam, kad žmogus galėtų išlikti kuo ilgiau savarankiškas ir gebėtų atlikti paprastus kasdieninius veiksmus, todėl dailės ir darbų terapijos bei ergoterapijos metu senjorai karpo, klijuoja, siuva, dirba su įvairiomis medžiagomis – gamtinėmis, sintetinėmis, o personalas ieško vis naujų technikų, užsiėmimams panaudoja net antrines žaliavas.

Prie kasdieninių įgūdžių galima priskirti ir kulinarinius užsiėmimus – nepraleidžiama proga bent keletą kartų per mėnesį pasigaminti kažką skanaus, nes anot personalo, senjorai ne tik mėgsta gaminti, bet ir yra dideli saldėsių mėgėjai. Pažintinėms funkcijomis lavinti skirta biblioterapija, galvosūkių sprendimas, atminties palaikymo užsiėmimai, stalo žaidimai – stengiamasi, kad šios veiklos būtų ne tik naudingos, bet ir įdomios. Personalas kaskart tikslo siekia vis naujomis formomis, domisi naujovėmis, patirties semiasi iš kitose įstaigose dirbančių kolegų. 

 

Gyvenimas be išvykų ir renginių neįsivaizduojamas

 

Psichosocialiniams įgūdžiams palaikyti, emocinei pusiausvyrai atgauti taikoma muzikos terapija – senjorai muzikuoja nesudėtingais instrumentais ir dainuoja, taip pat psichologė veda relaksacijos seansus, kuomet žiūrimi ir aptariami video siužetai, slaugytoja skaito paskaitas apie sveikatą, kurios itin patinka senjorams. Fizinei sveikatai stiprinti siūloma mankšta, suteikiama galimybė naudotis treniruokliais, masažiniu krėslu, masažinėmis vonelėmis, senjorai taip pat mėgsta ir vertina jogos užsiėmimus, pasivaikščiojimus su šiaurietiškomis lazdomis. Keletą kartų per metus senjorus grožio procedūromis lepina studentės kosmetologės. Paskutinė, bet ne mažiau reikšminga užimtumo veiklų grupė yra kultūrinės paslaugos – išvykos, renginiai, gimtadienių šventės, dauguma šių švenčių, minėtinų dienų jau tapę tradicijomis ir be jų neįsivaizduojamas gyvenimas dienos centruose.

 

Sumažėja demencijos simptomai

 

Natūralu, kad vyresnio amžiaus žmogus ne visuomet jaučiasi gerai, patiria skausmus ar būna slogios nuotaikos, tačiau vien mintis, kad yra dienos centras, kuriame laukia malonūs darbuotojai, bendraamžiai, įtraukiančios veiklos, daugelį senjorų skatina kas rytą atsikelti, su šypsena ruoštis naujai dienai ir nepasiduoti sunkumams. Centro darbuotojai bei demencija sergančių senjorų artimieji pastebi, kad lankant dienos centrą, liga lėčiau progresuoja, sumažėja neigiamų reiškinių, tokių kaip nemiga, nerimas, pykčio priepuoliai, polinkis į depresyvumą. Garbaus amžiaus senjorai dienos centre palaiko savo fizinę sveikatą, dėl to rečiau prireikia pagalbinių judėjimo priemonių, rečiau griūnama, palaikoma geresnė koordinacija. Dienos globos centrą lankančių senjorų artimieji džiaugiasi galėdami išleisti savo globotinius į dienos centrą ir patys tuomet turėdami galimybę užsiimti savo asmenine, darbine veikla

Globos centro direktorės Silvija Gružauskienė skatina pasirūpinti savimi arba savo artimaisiais:

„Dienos globos centras dirba jau kiek daugiau nei septynerius metus, socialinės priežiūros centro patirtis dar turtingesnė, siekia 22 metus, todėl iš savo patyrimo galime drąsiai sakyti, kad lankymasis dienos centre skatina neužsibūti namuose su savo problemomis, kokios jos bebūtų, liga, negalia, vienišumas. 

Todėl norime padrąsinti senjorus ir jų artimuosius – skambinkite, teiraukitės, atvykite į svečius. Mes siekiame keisti požiūrį į senatvę – pagyvenęs žmogus tikrai neturi užsidaryti namuose su radiju ar televizoriumi, būtent dabar, kai baigta karjera, užauginti vaikai yra laikas pasirūpinti savimi, puoselėti savo gerą savijautą, nuotaiką, sveikatą, todėl kviečiame investuoti į save ir turėti smagų bei naudingą laiką dienos centruose”,- skatina Silvija Gružauskienė.

Prieš kreipiantis siūloma atvykti į gyvą susitikimą

Norint lankyti socialinės priežiūros centrą, pakanka būti tiesiog senjoru, pensininku, o dienos globos paslaugas norintis gauti asmuo turi turėti nustatytą negalią ir pateikti tai įrodantį dokumentą – neįgaliojo pažymėjimą, specialiųjų poreikių nustatymo pažymą. Dienos globos centrą gali lankyti tiek suaugę, tiek pensinio amžiaus sulaukę klientai, kurie turi negalią. Svarbu, kad besikreipiantis į seniūnijos socialinio darbo organizatorių dėl paslaugos, pateiktų išrašą iš šeimos gydytojo apie savo sveikatos būklę. 

Dėl reikalingų dokumentų ir kreipimosi tvarkos visuomet maloniai telefonu konsultuoja centrų darbuotojos, kurios skatina iškilus klausimams ar neaiškumams pirmiausia kreiptis dėl konsultacijos, tačiau labiausiai rekomenduoja sutartu laiku atvykti į pageidaujamą dienos centrą ir pasikalbėti gyvai, sudalyvauti užsiėmimuose, taip pajačiant atmosferą, aplinką ir kolektyvą, o tuomet jau kreiptis į seniūniją ir teikti prašymą.  

rptnb

 

Taip pat skaitykite: