,

Langų profilaktika: raktas į efektyvų ir taupų šildymą

Atėjus šaltajam metų sezonui norisi jaukių ir šiltų namų, sniegą ir šaltuką palikus už lango, tačiau langų priežiūra žiemą neapsiriboja vien tik tinkamu jų uždarymu. Net ir atlikus šį veiksmą, namuose galime jausti šaltį arba neefektyviai eikvoti šilumą. Juk langai yra vienas pagrindinių veiksnių, prisidedančių prie jūsų namų šilumos nuostolių žiemos mėnesiais – apskaičiuota, kad net iki 40 % šilumos galima prarasti pro langus. Netinkami langai gali lemti brangias sąskaitas už šildymą, o juk niekas nenori išleisti daugiau, nei reikia. Todėl labai svarbu į langų priežiūrą pažiūrėti rimtai. Nuo ko reikėtų pradėti?

 

Pradėkite nuo nuodugnios apžiūros

Norint užtikrinti efektyvią langų būklę reikėtų stebėti juos ištisus metus ir pasirūpinti dar prieš šaltąjį metų laiką – reguliuoti, tepti, keisti tarpines ir kitaip užtikrinti langų sandarumą. Pradėkite  nuo vizualios apžiūros – kada paskutinį kartą nuodugniai apžiūrėjote langus? Tiesa ta, kad dažniausiai į juos nežiūrima per daug atidžiai, o ir nežinoma ko ieškoti, nebent yra akivaizdi problema, pavyzdžiui, įtrūkimas. Todėl neužmirškite skirti laiko ir kiekvienais metais, geriausia prieš prasidedant žiemai (vėlyvą rudenį) kreipkitės į specialistą, kuris padės ištyrinėti langus iš vidaus ir išorės – stiklą, rėmus, palanges, apkaustą, tarpines. Palaisvėjus tarpinėms ir kitiems mechanizmams, susidėvėjus konstrukcijoms ir plastikui langai pradeda nebelaikyti šilumos. Tuomet kenčia ir mūsų piniginės – šildomės gausiau nė nesusimąstydami, kad dalis šilumos iškeliauja pro nesandarius langus. Langų sistemos” specialistai padės nustatyti ar jūsų langai pralaidūs šilumai, ar jiems reikalinga speciali priežiūra arba keitimas.

 

Nauji langai atsiperka

Jūsų langų priežiūra yra labai svarbi jų ilgaamžiškumui ir funkcionalumui. Be to, kadangi jie yra svarbi ir didelė investicija į jūsų namus, gerai prižiūrimi langai padeda išlaikyti jūsų turto vertę.

Jei kasmetinio patikrinimo neatliekate, laikui bėgant gali iškilti didesnių problemų, ypač jei turimi langai yra pažeisti ar senesni. Net ir senai įdėti langai gali būti jau atitarnavę ir juos gali tekti keisti. Nereikėtų išsigąsti jei vis dėlto taip nutiks – nors tai iš pradžių ir atrodo didelė investicija, ilgainiui ji labai greitai atsiperka. Nauji langai ne tik didesnis natūralios šviesos srautas namuose, bet ir šiluma jūsų namuose. Esant dideliems šildymo kaštams, kurie ne visada priklauso nuo mūsų, sandarūs langai taupo elektrą, todėl prireikus nedvejokite langus pakeisti ir ilgainiui sutaupyti.

 

Įtakos turi sezonas ir netgi langų spalva

 

Rodos, dar neseniai langai tarnavo puikiai, tačiau pastaruoju metu sunkiai užsidarinėja,  kliūna už rėmo? Net ir efektyviausi plastikiniai langai nesulaikys šilumos, jei pro tarpus veršis šaltas oras. Dažniausiai taip nutinka besikeičiant sezonams, mat temperatūros pokyčiai paveikia lankstus ir langas praranda savo funkcionalumą bei originalią formą. Tokiai deformacijai įtakos turi langų dydis (didesnių gabaritų langai dažniau nusėda ir išsikraipo) ir net spalva – pavyzdžiui, juoda yra daug jautresnė saulės spinduliams. Bet kokiu atveju, neskubėkite statyti naujų langų – pagelbėti gali lankstų reguliavimas. „Langų sistemos” specialistai gali jums padėti bent kartą per metus pasirūpinti stiklinimo sistemų varstymo mechanizmais bei furnitūros tvirtinimo varžtais – taikant tokią pastovią priežiūrą būsite užtikrinti, kad langai maksimaliai sulaikys šilumą kambaryje ir pro tarpelius neprasprūs joks skersvėjis.

 

Svarbu sutepimas

 

Lango apkaustai (furnitūra) yra lango mechanizmų visuma, užtikrinanti varstymą, reguliavimą, neretu atveju, netgi apsaugą nuo įsilaužimo. Kad išvengtumėte minėtosios langų deformacijos ir kitokių neigiamų veiksnių, rekomenduojame ne rečiau kaip kartą per metus sutepti apkaustus specialiai tam skirta alyva – pastarosios pasirinkimas itin svarbus, mat išsirinkę netinkamą, galite tik dar labiau sugadinti mechanizmą. Kad taip nenutiktų, ieškokite alyvos, kurios sudėtyje nėra rūgščių. O kad dar labiau užtikrintumėte langų funkcionalumą, patikrinkite, ar nėra laisvų varžtų ar kitų detalių. Taigi, pasirūpinę langų sutepimu ženkliai pagerinsite plastikinių langų funkcionalumą ir varstymą

 

 

Jei nesate tikri, ko ieškoti, arba galbūt neseniai persikėlėte į naujus namus, kreipkitės į langų specialistą, kuris padės tinkamai apžiūrėti jūsų langus bei suteiks vertingos informacijos apie jų būklę ir efektyvumą.

 

 



Taip pat skaitykite: