,

Kaip išvengti langų rasojimo?

Šaltuoju metų laiku daugelis susiduriame su erzinančia problema – rasojančiais langais. Plastikiniai langai, kaip ir bet kokie kiti, nėra pilnai atsparūs tam tikriems gamtos ar fizikos reiškiniams. Rasos lašeliais apsitraukę langai kelia susirūpinimą namų šeimininkams – ar tai viso labo oro pokyčių pasekmė, ar šis tas sudėtingesnio? Galbūt kalta langų ir jų stiklų paketų, rėmų ir varčių kokybė? Geriausiai į tai atsakytų „Langų sistemos” specialistai, kurie gali padėti įvertinti langų būklę bei patarti ką galite padaryti, jog išvengtumėte langų rasojimo bei su tuo susijusių problemų.

Ar normalu, kad langai rasoja?

Visų pirma, svarbu žinoti: langų rasojimas ne visada parodo, kad su langais yra problemų! Tikrai šiek tiek erzina, jei nuolat pastebite, jog vaizdą pro langą užstoja rasos lašeliai arba palangė drėgna. Dėl šių priežasčių daugelis žmonių nerimauja, kad langai gali būti nesandarūs arba jau atgyvenę. Visgi tai visiškai normalus reiškinys, kuris atsitinka šalto paviršiaus temperatūrai susiliejus su šiltu oru. Stiklas tarp išorės ir vidaus pasidengia mažais drėgmės lašeliais – kondensatu. Kondensatas susidaro dėl drėgmės pertekliaus ore, kuris susidaro ant šaltų paviršių. Paprastai ant langų, kai lauke šalčiau nei viduje.

Šis reiškinys labai panašus į rasojantį veidrodį besimaudant vonios kambaryje arba rasojančią šalto vandens stiklinę karštą vasaros dieną. Mus supančiame ore yra daug mikroskopinių vandens lašelių, kurių mes nematome. Šiltame ore molekulės yra toli viena nuo kitos ir tai sulaiko drėgmę, tačiau vėsiame ore molekulės susilieja. Kai molekulės tampa pakankamai arti viena kitos, jos susilieja į matomą skystį. Tai žinoma kaip „rasos taškas“.

 Drėgmė gali sukelti problemų namuose

Net ir rasojant, langas vis tiek gali veikti taip, kaip turėtų – žiemą atmušti šilumą nuo stiklo ir išlaikyti šilumą jūsų namuose. Jūsų namai gali būti šilti ir sandarūs, o sąskaitos už šildymą mažos, tačiau ant langų vis tiek galite matyti rasojimą. Vasarą jūsų langai palaiko šiltą orą lauke ir vėsų orą viduje, tačiau esant daug drėgmės namuose, vis tiek galite matyti langų rasojimą.

Tačiau kondensatas yra drėgmė, o drėgmė gali sukelti problemų jūsų namuose, įskaitant pelėsį ir drėgmės pažeidimus dažams bei užuolaidoms ar aplinkiniams baldams, todėl vertėtų kreiptis į langų specialistus, kurie patikrintų jūsų langų sandarumą ir įvertintų jų būklę. Dažniausiai iš vidaus  langai rasoja dėl nepakankamai šiltos temperatūros kambaryje, dėl ko daugiausia ši problema ir aplanko šaltuoju metų laiku. Arba taupome ir šildymo nejungiame ar nekūrename patys, arba laukiame, kol miestas pradės šildymo sezoną. Kaip bebūtų, derėtų pamąstyti apie tokių veiksmų padarinius: ar verta taip taupyti, jei vėliau reikės kaip reikiant paploninti piniginę siekiant išnaikinti neišvengiamai drėgmės prišauktą pelėsį? Dar viena priežastis, dėl ko galime išvysti rasos lašelius ant langų, tai skalbinių džiovinimas – per daug ir per dažnai džiovinant išskalbtus rūbus ar patalynę, patalpa neišvengiamai prisisunks drėgmės, kuri ir nusės ant stiklo. Kaltininkėmis gali būti ir gėlės, būriais apkrautos ant palangių ir laistymo metu dar labiau padidinančios drėgmės kiekį. Namuose, kurie nauja pastatyti, taip pat gali būti papildomos drėgmės, dėl kurios susidaro rasos lašeliai ant lango, tačiau drėgmė paprastai išsisklaidys po kelių pirmųjų šildymo mėnesių.

Lango rasojimas iš išorės

Nors tai ir nutinka retai, plastikiniai langai gali aprasoti ir iš išorės. Galėtume pamanyti, kad rasos lašai iš lauko pusės byloja prastą lango kokybę, tačiau yra atvirkščiai – stiklo paketas iš patalpos pusės įšyla, tačiau dėl aukštos kokybės toji šiluma į lauką nepatenka. Taigi, laukinis stiklas neįšyla ir lieka lauko temperatūros. Dažniausiai taip nutinka, kai lauke jau pakankamai atvėso, tačiau drėgmės vis dar daug ir susidaręs kondensatas nutūpia ant šalčiausių paviršių.

Kaip išvengti rasojimo?

Efektyviausias būdas išvengti plastikinių langų rasojimo tai reguliarus patalpų vėdinimas. Šitaip ne tik užtikrinsite tinkamą vidaus mikroklimatą, tačiau ir mėgausitės šviežiais oro gūsiais, atnaujinsiančiais esamą kambario orą. Kad pasiektumėte tai, galite tiesiog reguliariai atverti langus – nesibaiminkite nuostolių, mat šviežias šaltas oras sušils daug greičiau, nei jau esantis patalpoje. Jei esate prisiekęs augalų augintojas, pasistenkite išdėlioti juos taip, kad per didelis kiekis neapkrautų vienos palangės. Jei dažnai skalbiate, pamąstykite apie skalbinių džiovyklę – ne tik sugaišite mažiau laiko šiam namų ruošos darbui, tačiau ir mėgausitės kruopščiai ir tolygiai išdžiūvusiais rūbais kone iškart po skalbimo. Be to, kad nereikėtų pastoviai nerimauti ir spėlioti dėl drėgmės kiekio kambaryje, galite įsigyti higrometrą – šitaip visada žinosite drėgmės kiekį bet kurioje patalpoje ir galėsite imtis atitinkamų veiksmų.

Namų savininkai gali kontroliuoti arba užkirsti kelią kai kurioms langų rasojimo priežastims, tačiau kai kurios priežastys gali būti sudėtingesnės. Jei nesate tikri, ko ieškoti, arba galbūt neseniai persikėlėte į naujus namus, kreipkitės į langų specialistą, kuris padės tinkamai apžiūrėti jūsų langus bei suteiks vertingos informacijos apie jų būklę ir efektyvumą.

Taip pat skaitykite: