,

Valgiaraščio planavimas: kaip daugiau sutaupyti?

Peržiūrėdami savo asmeninius finansus, kartais svarstome, kokioms reikmėms išleidžiame per daug ir kur galėtume labiau sutaupyti. Vienas tokių būdų galėtų būti valgiaraščio planavimas į priekį – mat, jei apsipirkti maisto į parduotuvę mėgstame eiti kasdien, tikėtina, kad išleidžiame daugiau pinigų, nei išleistume apsipirkdami tik kartą ar du per savaitę.

Daugelis turbūt pritars, kad, keliaudami į maisto parduotuvę nusipirkti netikėtai pritrūkusio produkto, turime bjaurų įprotį tuo pat metu prisipirkti ir visai neplanuotų, dažnai nebūtinų dalykų. Ką jau kalbėti, jei į parduotuvę užsukame išalkę – rankose nešamą krepšelį greitai pakeičia stumiamas vežimėlis. Kaip vėliau dažnai paaiškėja – ne tokie jau ir buvome alkani ir visai nebesinori tos kelių dalių vakarienės po suvalgyto pirmojo patiekalo. Gerai tai, kad yra būdų, leidžiančių padėti save apsaugoti nuo tokių neracionalių pagundų.

 

Planuoti savaitės meniu

Viskas labai paprasta – reikėtų „tapti“ asmeninės virtuvės šefu ir pasvarstyti, kokiais patiekalais norėsime save ir šeimos narius lepinti ateinančią savaitę. Planavimui galima paskirti tam tikrą laiką kažkurią savaitės dieną arba idėjas rinkti visą savaitę iki kitos savaitės pradžios. Beje, ši savaitė nebūtinai turi prasidėti pirmadieniu ir baigtis sekmadieniu. Jei, pavyzdžiui, yra patogiau apsipirkti penktadienį vakare, mūsų nauja meniu savaitė gali būti nuo šeštadienio iki šeštadienio. Pritrūkus idėjų būsimam valgiaraščiui, visada galima pasisemti įkvėpimo iš receptų knygų ar maisto tinklaraštininkų – greičiausiai tikrai atrasime kažką, ką bus smalsu išbandyti patiems. Planuojant savaitės meniu, svarbus vienas niuansas – pasvarstyti, kokių skirtingų patiekalų būtų galima pasigaminti naudojant tuos pačius produktus ar prieskonius, pagardus. Jei, pavyzdžiui, tą pačią savaitę planuosime valgyti ir azijietiškos, ir Viduržemio virtuvės patiekalų, kyla rizika, kad tam tikra dalis produktų liks nepanaudota, o jei jie dar ir trumpesnio galiojimo – galiausiai bus išmesti. Be to, planuojant valgiaraštį, pirmiausia naudinga peržiūrėti, kokių produktų jau turime savo spintelėse bei šaldytuve ir kokius produktus dėl besibaigiančio galiojimo reikėtų kuo greičiau sunaudoti.

Pasidomėti skelbiamomis nuolaidomis

Kad ir kaip nekęstume reklamų, įvairios akcijos iš tiesų gali padėti sutaupyti. Tai galima daryti dviem būdais: arba pasidomėti iš anksto skelbiamomis ateinančios savaitės prekybos tinklų nuolaidomis ir pagal jas planuoti savo būsimą valgiaraštį, arba pirmiausiai susiplanuoti valgiaraštį ir prieš vykstant į parduotuvę permesti akimis skelbiamą informaciją, kur tam tikrų produktų būtų galima įsigyti pigiau. Tiesa, toks taupymo būdas gali būti aktualesnis, jei skirtingos parduotuvės nėra per daug nutolusios viena nuo kitos. Kad ir kaip būtų, įvairias nuolaidas reikėtų stengtis vertinti šaltu protu, nes, ieškodami mums aktualių prkių nuolaidų, galime susigundyti ir visai nereikalingu, bet tiesiog gerai skambančiu pasiūlymu.

Į parduotuvę eiti su sąrašu

Natūralu, kad suplanavus savaitės meniu ir vykstant apsipirkti visai savaitei, gali reikėti įsigyti daugiau įvairių produktų. Tam, kad nepamirštume, ko mums iš tiesų reikia, ir parduotuvėje nesiblaškytume tarp lentynų, pravartu į ją eiti su sąrašu. Turint reikalingų produktų sąrašą prieš akis, apsipirkimas vyks greičiau, sklandžiau, mažiau dėmesio trauks neaktualūs dalykai, mažiau kils ranka įsigyti spontaniškų pirkinių. Apsipirkinėjant, jei įmanoma, verčiau rinktis sveriamus produktus – taip galėsime lengviau kontroliuoti mums reikalingą jų kiekį.

Sumaniai panaudoti maisto likučius

Sutikime, kad nemažai maisto yra paprasčiausiai iššvaistoma, kai yra pagaminamas jo perteklius ir kitą dieną nebesinori valgyti to paties. Įvairūs troškiniai, apkepai gali tapti puikus kitos dienos valgio pasirinkimas, leidžiantis išradingai panaudoti tai, ko vakar „neįveikėme“. Dar vienas būdas ilgiau išsaugoti pagamintą maistą – jo šaldymas, todėl pravartu ir patogu namuose turėti pakankamai šiai paskirčiai skirtų talpų.

Namuose turėti pagrindinių produktų

Kruopos, makaronai, konservai, padažai – tie produktai, kuriuos itin lengva panaudoti deriniuose su greičiau gendančiais maisto produktais ir taip nelaužyti galvos, kaip šiuos suvartoti, todėl yra praktiška namie turėti jų atsargų. Reikalui esant, bus ramu ir nereikės lėkti į parduotuvę, rizikuojant netyčiomis prigriebti kažką papildomai.

Tinkamai laikyti

Tam, kad maistas būtų kuo ilgiau tinkamas vartoti, pirmiausia svarbu užtikrinti, kad jis būtų laikomas tinkamomis sąlygomis: apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių, drėgmės, šilumos ir pan. Kai kurios daržovės, šviežios prieskoninės žolelės gali būti merkiamos į indą su vandeniu, kad ilgiau nenuvystų. Ilgiau išsaugoti maistą galima ne tik jį šaldant, tačiau taip pat ir marinuojant, konservuojant, džiovinant, verdant uogienes bei džemus. Tokie būdai padės nešvaistyti maisto, – taigi ir sutaupyti daugiau pinigų.

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: