,

Traukinių maršrutai Lietuvoje: ką verta aplankyti?

Kol žiemiškas šaltis dar „nelaužo“ kaulų, metas sėsti į traukinį ir keliaut paturistauti. Lietuvoje yra puikių ir įdomių vietų, iki kurių patogu nukakti šia transporto priemone, o tai – sutikite – juk dviguba pramoga. Ir nuotykis! Pateikiame keletą dėmesio vertų pasiūlymų, kur galima nuvykti traukiniu, ir idėjų, ką tose vietose aplankyti. Žinoma, tai – tik nedidelė dalis viso to, ką galima pamatyti ir patirti, tačiau galbūt šis sąrašas įkvėps pasiplanuoti daugiau savaitgalio išvykų kiek mažiau įprastu nei automobilis keliavimo būdu.

 

Vilnius – Marcinkonys

Dzūkijoje, 21 km į pietvakarius nuo Varėnos, esantis vienas didžiausių pagal plotą Lietuvos kaimas yra įsikūręs Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje, prie pat Dorupio ir Grūdos upių, todėl pasižymi savo išties įspūdingomis apylinkėmis. Išskirtinėje geografinėje vietoje esantis kaimas – puiki vieta atvykti mylintiems ne tik gamtą, bet ir aktyvų poilsį, mat surinkti rekomenduojamą dienos žingsnių kiekį itin malonu vaikštant siūlomais žygių maršrutais. Verta žinoti, kad Marcinkonyse taip pat yra įsikūręs Etnografinis muziejus ir Tado Ivanausko zoologijos muziejaus filialas.

Zackagirio (Dziackagirio) gamtinis pažintinis takas

Takas nusidriekęs itin vaizdingoje vietoje ir yra vienas ilgiausių pažintinių takų Lietuvoje. Juo keliaujant galima ne tik leisti akims laisvai ganytis miškingomis apylinkėmis, gėrėtis augalais, klausytis paukščių, mėgautis ramybe, bet atrasti ir tikrų Dzūkijos krašto perlų: Gaidzių (Klonių) gyvąją kopą, termokarstinės kilmės Aklažerio ežerą, pelkę „Meškos šikna“ ir kt. Tako pradžia prasideda nuo Marcinkonių lankytojų centro. Viso pažintinio tako ilgis – 13,8 km, bet galima rinktis ir trumpesnes (10,5 km ir 7 km) ilgio atkarpas.

Girinio sveikatingumo takas

Beveik 4 km ilgio Girinio sveikatingumo takas gali tapti gera alternatyva tiems, kuriems Zackagirio takas pasirodys per ilgas. Pietinio Marcinkonių pakraščio šilais aplink senojo malūno tvenkinį vedantis tako maršrutas suteikia puikią progą susipažinti su Dzūkijos krašto augalais, grybais, vandens gyvūnais. Be to, pavasarį čia galima išgirsti į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytos retos varlės – raudonpilvės kūmutės skleidžiamus garsus.

Dzūkijos nacionalinio parko etnografinė sodyba

1994 m. duris atvėrusi etnografinė sodyba-muziejus – vieta, kurioje galima susipažinti su dzūkų gyvenimo būdu, papročiais, amatais bei tradicijomis. Čia gausu įvairių buities daiktų, liaudies meno darbų, sodybos kieme stovi keletas senovinių avilių, svirnas. Panorus sodyboje taip pat galima pačiam išbandyti įvairius amatus: čia vedamos vytelių pynimo, žvakių liejimo, margučių dažymo ir kt. edukacinės programos.

Marcinkonių Šv. apaštalų Simono ir Judo Tado bažnyčia

Medinė, neogotikinio stiliaus dvibokštė bažnyčia pastatyta maždaug XIX a. pabaigoje. Žymi tuo, kad spaudos draudimo laikotarpiu buvo tapusi lietuvybės puoselėjimo centru: čia klebonas Jonas Šoblickas laikė lietuviškas pamaldas, platino lietuvišką spaudą. Bažnyčios šventorius aptvertas akmenų mūro tvora su 14 Kryžiaus kelio stočių, pačiame šventoriuje ir bažnyčioje saugoma 10 dailės paminklų.

Kaunas – Kybartai

Šį Lietuvos pasienyje esantį miestelį verta aplankyti dėl jo unikalios, išskirtinės architektūros. Nors didelė dalis statinių buvo sunaikinta per Antrąjį pasaulinį karą, tačiau miestelyje vis tiek esama daugybės kultūrine ir istorine verte pasižyminčių pastatų, objektų. Miestelis taip pat garsus istorinėmis asmenybėmis – būtent Kybartuose gimė pasaulyje garsus XIX a. tapytojas, peizažistas Isaakas Levitanas. Jam atminti miesto parke pastatytas paminklas. Dar vienas įdomus faktas – Kybartuose yra paminklinis akmuo, kuris ženklina buvusio Lietuvos Prezidento Antano Smetonos 1940 m. pasitraukimą į Vakarus.

Kybartų pėsčiųjų tiltas-viadukas

Šis 1996 m. pastatytas antras pagal ilgį (287 m) Lietuvoje pėsčiųjų tiltas per geležinkelį traukia turistus pasižvalgyti į nuo jo atsiveriančią panoramą: atsiveria vaizdas į miestelį, geležinkelio stotį, muitinės teritoriją. Tiesa, norint patyrinėti šią panoramą, pirmiausia teks įveikti gana aukštus laiptus.

Eucharistinio Išganytojo bažnyčia

Neorenesansinio stiliaus mūrinė bažnyčia 1928 m. buvo pastatyta pagal žymaus architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektą. Bažnyčioje yra septyni modernių formų altoriai, jos viduje galima rasti A. Aleksandravičiaus „Švč. Mergelės Marijos Nekaltai Pradėtosios“ skulptūrą. Šventorių puošia „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ dešimtmečio paminėjimui skirtas drožinėtas kryžius bei koplytstulpis.

 

Klaipėda – Šilutė

Vos 50 km nuo Klaipėdos į pietus nutolęs miestas, įsikūręs prie Šyšos upės, išlaiko Klaipėdos kraštui būdingus bruožus. Čia galima rasti ryškių Rytprūsių architektūros pavyzdžių, senovinių ir puošnių pastatų. Miesto vakarinėje dalyje veikia Šilutės mažųjų laivų uostas, kuriame yra apie 100 mažųjų laivų stovėjimo vietų.

Šilutės Hugo Šojaus dvaras

Apsilankius Šilutėje, būtina užsukti į Hugo Šojaus dvarą-muziejų. Hugo Šojus – žymus Klaipėdos krašto dvarininkas, aktyvus visuomenininkas, kultūrininkas, XIX a. pab. Šilutės dvaro rūmų kambariuose įkūręs privatų muziejų, kuriame kaupė bei eksponavo lituanistikos, etnografijos bei archeologijos kolekcijas. Teigiama, kad šiuo metu muziejuje ir jo filialuose yra sukaupta iš viso daugiau nei 60 tūkst. eksponatų. Dvaras – vėlyvojo klasicizmo bei istorizmo laikų architektūros pavyzdys.

Šv. Kryžiaus katalikų bažnyčia

Raudonų plytų bažnyčia su išmūrytu ažūriniu bokšteliu buvo pastatyta 1854 m., ją puošia dailios formos vitražiniai langai. Bažnyčioje iki šiol yra išlikusios Kryžiaus kelio stotys, taip pat šalia išmūryta varpinė. Bažnyčia pasižymi neogotikos ir neoromanikos bruožais.

Gaisrinės pastatas

1987 m. Šilokarčemos apskrityje įsteigta savanorių gaisrininkų komanda, o 1911 m. Hugo Šojaus dovanotame sklype buvo pastatytas gaisrinės pastatas. Įdomus faktas, kad pernai šimtmetį minėjęs gaisrinės pastatas išgyveno pasaulinius karus ir iki šiol atlieka savo funkciją – jame įsikūrusi Šilutės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Šis objektas yra architektūros ir istorijos paminklas.

Anykščiai – Rubikiai – Anykščiai

Kaipgi nepaminėjus unikalios kelionės Aukštaitijos siauruoju geležinkeliu, menančiu ilgą ir turtingą istoriją? Kasmet nuo gegužės iki spalio mėnesio pabaigos organizuojami reguliarūs reisai leidžia patirti važiavimą šiuo išskirtiniu technikos paveldo objektu – savaitgaliais organizuojamos išvykos prie Rubikių ežero leis pasimėgauti vandens malonumais bei paragauti žuvienės „Žuvienės pašiūrėje“, gėrintis vaizdingu ežero kraštovaizdžiu. Be to, skelbiama, kad kiekvieną pirmą mėnesio šeštadienį birželio–spalio mėnesiais organizuojama pažintinė kelionė siauruku iš Anykščių į vieną mažiausių Lietuvos miestų – Troškūnus. Juose suteikiama galimybė pažintinio žygio metu aplankyti Troškūnų Švč. Trejybės bažnyčios ir vienuolyno ansamblį. Reisų grafikas skelbiamas ir bilietus įsigyti galima interneto svetainėje www.siaurukas.eu.

 

 

 

Taip pat skaitykite: