,

Namų puošybos mados per šias Kalėdas: dekoratorės patarimai, kaip susikurti šventinę nuotaiką

Pirmasis sniegas atneša kalėdinę nuotaiką. O iki gruodžio likus vos daugiau nei savaitei pradedame galvoti, kaip namuose sukurti jaukią švenčių laukimo nuotaiką. Dekoratorė Esterė Gedvilaitė-Valatkienė pasakoja, kad šį sezoną dekoruojant namus populiaru atsigręžti į gamtą, iš jos pasisemti natūralumo bei paprastumo, o tvarumas išlieka aktualiausia tema. Kalėdų magija slypi nedidėlėse detalėse, todėl dekoruojant namus geriau nepersistengti, ypač jeigu juose vyrauja minimalizmas. Svarbiausia – apgalvoti, kaip Kalėdų dekoras geriausiai atskleistų jau vyraujantį namų stilių.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant šventėms pirkėjai domisi ne tik įvairiausiais žiemos sezonui būdingais maisto produktais, bet ir dekoracijomis.

„Pirmasis sniegas įneša prieššventinio šurmulio. Pastebime, kad pirkėjai namus dekoruoti linkę dar gerokai iki švenčių, todėl lentynas pildome kalėdiniais simboliais ir dekoracijomis. Šią savaitę prekyboje pasirodė nedidelių, vazonuose pasodintų puskiparisių pušų ir eglučių asortimentas, kurių kainos svyruoja nuo 4,99 iki 16,99 Eur. Prieš pat gruodį pradėsime prekiauti ir kirstais kėniais, kurie yra itin laukiami tinklo pirkėjų“, – sako V. Budrienė.

Seną derina su nauju

Dekoravimo paslaugų įmonės „Lovely Decor“, užsiimančios švenčių dekoravimu ir koordinavimu, įkūrėja dekoratorė Esterė Gedvilaitė-Valatkienė pasakoja, kad didžiausia šio kalėdinio sezono mada – natūralumas, tvarumas, gamtos elementai, tačiau ji pastebi, kad vis labiau sugrįžta meilė tradicinėms Kalėdoms.

„Viena iš aktualiausių dabartinių tendencijų – seną derinti su nauju. Ši tendencija įkvėpta nostalgijos jausmo. Vienas iš pavyzdžių – moderniuose namuose gyvenantys žmonės juos puošia vintažinėmis dekoracijomis. Žmonėms vis labiau patinka seni žaisliukai, močiučių staltiesės. Manau, kad šią tendenciją galima sieti ir su tvarumu. Senų ir naujų elementų derinimas padeda sutaupyti ir tausoti aplinką, tad tokio stiliaus dekoras ir gražus, ir tvarus. Kalbant apie spalvas, dominuoja tamsiai mėlyna, pastelinės spalvos, tokios kaip rožinė ar mėtinė. Visgi klasikinė raudona vėl tapo aktuali dėl atsigręžimo į tradicinių Kalėdų stilių“, – pasakoja E. Gedvilaitė-Valatkienė.

Pasak jos, galvojant, kaip pasipuošti šventėms, pagrindinis tikslas yra išlaikyti skoningus ir jaukius namus. Svarbiausia, kad kalėdinės dekoracijos tik papildytų namų interjerą, o ne priešingai – juos perkrautų, todėl reikėtų pergalvoti, ką jau turite namuose ir kuo norėtumėte papildyti šių metų Kalėdų įvaizdį.

„Kiekvieni namai yra skirtingi, tad nėra vienos taisyklės, kuria vadovaujantis galėtume papuošti skirtingo stiliaus namus. Minimalistinius namus siūlyčiau išlaikyti neapkrautus, o klasikinius galima dekoruoti šiek tiek gausiau, tačiau vėlgi nepersistengiant. Tam tinka tiek pakabinami, tiek padedami vainikai, žvakės, kalėdinės lemputės. Įvairiausios pagalvėlės, pledai taip pat sukuria jaukumo jausmą“, – teigia dekoratorė.

Dekoracijų siūlo pasigaminti ir patiems

Moteris siūlo šventinių dekoracijų nebijoti pasigaminti ir patiems: lengvai pasidaryti galite ir vainiką ar eglutės žaisliukų. Eglių šakos – taip pat puiki idėja, namams įnešanti natūralumo.

„Jeigu jūsų namai klasikinio stiliaus ir norisi jaukių kalėdinių papuošimų, rekomenduojame pasigaminti aksominių žaisliukų. Tereikia nusipirkti putplasčio bumbuliukų, aksominio audinio, keletą kaspinėlių bei patinkančių dekoracijų. Putplasčio bumbuliuką apsukite aksominiu audiniu, suformuokite klostes ir įtempę suriškite viršuje taip užtvirtindami audinį. Tuomet su karštais klijais priklijuokite jums patinkančias dekoracijas. Žinoma, nepamirškite priklijuoti ąselės, kuria žaisliuką pakabinsite ant eglutės. Jeigu namuose turite daug nenaudojamų kalėdinių žaisliukų-bumbuliukų, juos galite panaudoti tokiam žaisliukui vietoje putplasčio. Tai puikus būdas atsibodusius žaisliukus prikelti naujam gyvenimui ir sutaupyti pinigų“, – pasakoja E. Gedvilaitė-Valatkienė.

Taip pat skaitykite: