,

Biochemijos mokslų daktarė Aleknavičienė: imuniteto stiprinimas prasideda nuo žarnyno

Šaltasis metų laikas tikras išbandymas mūsų imuninei sistemai, tačiau čia tinka posakis – roges ruošk vasarą, o dar geriau – visus metus. Biochemijos mokslų daktarė Indrė Aleknavičienė „WoW University“ pranešime žiniasklaidai sako, kad tinkamų įpročių suformavimas, o svarbiausia sveikas žarnynas, padeda užtikrinti teisingą imuninės sistemos darbą visus metus.

Molekulinės biologijos ekspertė, sertifikuota maisto farmakologijos specialistė žinias apie ilgaamžiškumą ir sveikatos išsaugojimą gilino geriausiuose pasaulio universitetuose ir funkcinės medicinos institutuose, kuriuose baigė akredituotus kursus.

Indrė Aleknavičienė / Asmeninio albumo nuotr.

Toliau, nuolat mokosi iš geriausių savo sričių specialistų ir analizuoja naujausią mokslinę literatūrą maisto farmakologijos ir ilgaamžiškumo temomis. Apie teisingą imuninės sistemos funkcionavimą bei sveiko žarnyno svarbą gerai kasdienei savijautai kalbamės su „Naujas Sveikatos kodas“ kurso dėstytoja dr. Indre Aleknavičiene.

– Tarp daugybės skirtingų mitybų ir dietų sunku nepasimesti, rodosi kuo toliau, tuo didesnė jų įvairovė. Kaip atsirinkti kas teisinga, o kas mums kenkia?

– Teorijų dabar tikrai yra visokiausių ir žmonės tarp jų labai painiojasi. Kažkur pasaulyje atsiranda, pavyzdžiui, ketogeninė mityba ir ji sukuriama ne be reikalo. Tam būna atliekami moksliniai tyrimai, įrodantys, kad vienu ar kitu atveju gyvenime, toks mitybos principas yra naudingas, bet tai būna tie atvejai, kuriuos nustato specialistai.

Tarkim ketogeninė mityba siejama su sėkmingu epilepsijos gydymu. Tačiau kai kurie žmonės pradeda savavališkai taikyti kažkokius principus, tiesiog sugalvoję numesti svorio, nesuprasdami tokių dietų esmės ir neįvertinę galimų rizikų. Tuomet išbraukia iš savo mitybos vienas ar kitas maisto produktų grupes, kurios dažnu atveju yra reikalingos pilnavertei mitybai. Tokie pasirinkimai dažnu atveju nėra geri ir gali padaryti daug daugiau žalos, negu atnešti naudos.

– Tačiau šios dietos gerai reklamuojamos net influencerių.

– Žinoma, kiek žmonių, tiek ir nuomonių. Kas ieško „užkabinančių“ teorijų apie mitybą, tas jas suranda. O socialinių tinklų laikais informacija mus pasiekia net jos neieškant. Įvairiausi mitybos specialistai labai dažnai siūlo įvairias, nebūtinai sveikatai palankias teorijas kaip savo išskirtinumą.

Tačiau būti tikrai geru specialistu galime tik po ilgų metų mokslo, žinių gilinimo ir atitinkamos praktikos. Tai, kad žmogus baigė kažkokius kursus arba paskaitė informacijos internete,o gal tiesiog pats numetė svorio, tikrai nereiškia, kad savo išgirstas teorijas dabar gali siūlyti visiems iš eilės. Nemanau, kad tokie žmonės turi kompetencijos patarinėti žmonėms ir ypač siūlyti tokius kraštutinius variantus kaip ketogeninė mityba ir kt.

Tačiau, jeigu žmogus pats intuityviai nusprendžia, jog rasta teorija jam turėtų būti tinkama, pasigilina ir pats nori išbandyti, tuomet nematau nieko labai blogo, juk taip galime rasti kas mums labiausiai tinka. Tačiau kažką siūlyti kitiems, patiems iki galo nesuprantant esmės, gali kelti didelį pavojų.

Konsultuodama žmones, ne kartą esu susidūrusi su situacijomis, kai įvairūs dietų specialistai žmonėms rekomendavo radikaliai sumažinti suvartojamą kalorijų kiekį, kuomet moterims net sutrinka hormonų pusiausvyra. Reikėtų labai gerai atsirinkti kuo pasikliauti ir atsargiai vertinti visas siūlomas teorijas.

– Kaip tuomet turėtų atrodyti pilnavertė mityba?

– Pilnavertė mityba turėtų būti įvairi – mes turėtume vartoti visų maisto grupių produktų, bet, žinoma, saikingai. Mitybos pagrindą visų pirma turėtų sudaryti kuo įvairesnių spalvų vaisiai ir daržovės. Tai yra ta produktų grupė, kuri mus aprūpina energija, mineralais, vitaminais, ir yra labai naudinga mūsų žarnynui bei gerai virškinama. Daržovėse, uogose ir vaisiuose yra skaidulų, kurias labai mėgsta gerosios žarnyno bakterijos.

Daržovės yra angliavandeniai, kurie suteikia mums energijos, tačiau vien to organizmui nepakanka. Turime turėti ir kitas statybines, apsaugines medžiagas, kaip pavyzdžiui – riebalus, kurie taip pat teikia energiją bei yra būtini ir hormonų gamybai, odos barjerinės funkcijos palaikymui ir t.t.

Taigi mityboje turime turėti ir geruosius riebalus, kurių yra sėklose, riešutuose, kokybiškame alyvuogių aliejuje, avokaduose, žuvyje. Kitas dalykas yra baltymai, su kuriais teorijų yra visokiausių, pavyzdžiui, kad gyvuliniai baltymai yra kenksmingi ir reikėtų atsisakyti mėsos. Nors teorijų visada rasime visokiausių, tiesa yra ta, kad gyvulinės kilmės baltymai mūsų organizmo yra įsisavinami lengviausiai ir jie turi pilną aminorūgščių kompleksą, kurį tikrai sunku surinkti valgant vien augalinės kilmės maistą.

– Kuo mums tokie svarbūs gyvulinės kilmės baltymai?

– Tai pagrindinė organizmo statybinė medžiaga. Kuomet mes suvirškiname baltymus, jie virsta aminorūgštimis, įsiurbiami į kraujotaką, išnešiojami po organizmą ir naudojami naujų struktūrinių ir funkcinių baltymų gamybai mūsų organizme. Tai yra būtina visoms organizmo funkcijoms. Tačiau, kai nejaučiamas saikas, tuomet suvartojama per daug baltymų, todėl reikia žiūrėti kiek ir ko mes vartojame.

Tarkime raudonos mėsos vartoti daug tikrai nereikia, užtektų vieną kartą savaitėje, kad gautume užtektinai geležies ir baltymų. Tada porą kartų per savaitę galima rinktis baltą mėsą, žuvį. Toliau savo meniu užpildome augalinės kilmės baltymais, kas irgi yra labai gerai. Šių baltymų yra kruopose, sėklose, riešutuose, ankštiniuose produktuose. Labai skatinu vartoti augalinius baltymus, bet jei žmogus savo mityboje turės bent kažkiek mėsos, tuomet tik geriau.

Taip pat skaitykite: