,

68-erių metų Janina skatina senjorus nenustoti judėti: kartu su D. Meškausku pirmą kartą žengė ant parketo tango žingsneliais

Fizinis aktyvumas ir kasdieninis judėjimas yra vienas svarbiausių sveikatos variklių, ypač vyresniame amžiuje. Tą supranta ir 68-erių metų senjorė Janina, kuri dirba modeliu, filmuojasi reklamose ir iš rankų nepaleidžia teptuko. Tačiau moteris jau ilgą laiką turėjo didelę svajonę ir skatindama visus senjorus nepamiršti, jog ir garbingame amžiuje dar yra pirmų kartų, Janina kartu su Deividu Meškausku žengė ant parketo, norėdama įminti argentinietiško tango paslaptis.

Janina Keparutė ir Laura Balčiūtė. Nuotr. autorius Tomas Petrovskis

Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadina laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.

Šios savaitės herojė – meniškos sielos 68-erių metų Janina Keparutė. Moteris kaip niekad žydi elegancija ir moteriškumu, o ir savo dienų nešvaisto veltui: ji mokosi užsienio kalbų, pozuoja žurnalų viršeliams, dalyvauja fotosesijose, aktyviai filmuojasi reklamose ir netgi užsiima tapyba.

„Apie tapybą aš nebuvau pagalvojusi anksčiau, tačiau atsitiko taip, kad mano vyras, kuris yra skulptorius, kartą namo parsinešę porą drobių, bet vargiai prie jų prisilietė ir paliko stovėti kampe. Taip kilo noras man pabandyti. Nenorėjau tapyti realių daiktų ar objektų, man norisi filosofijos, kad žiūrint paveikslas priverstų mąstyti, todėl tiesiog paimu ir tapau, o jau kaip gaunasi, taip gaunasi“, – laidoje apie save pasakos Janina.

Tačiau be tapybos, senjorė savo kūrybiškumą išreiškia ir scenos mene – aktorystėje. Daugelis ją yra matę jau ne viename reklaminiame klipe, o visai neseniai Janina ir kiti senjorai pasirodė naujajame šokoladinio kiaušinio su lietuvės dizainerės kurtomis tatuiruotėmis „Kiddy Tattoo“ reklamoje.

„Labai smagu dirbti su tokiais motyvuotais žmonėmis, kurie nebijo atsipalaiduoti ir išlaisvinti savo vidinio žaismingo vaiko. Esu nustebinta senjorų jaunatviškumu ir aktoriniais sugebėjimais. Naujajame klipe norime priminti, jog kiekviename iš mūsų gali gyventi ir žaisti mėgstantis vaikas, ir taisykles laužantis pankas, ir pasipuošti mėgstanti stileiva, ir įsimylėjusi romantikė“, – pasakos senjorus į reklaminę kampaniją įtraukusio „Kiddy“ prekės ženklo marketingo atstovė Justina Grinkevičienė.

Janina Keparutė ir Deividas Meškauskas. Nuotr. autorius Tomas Petrovskis

Kalbėdama apie darbą prieš kameras, Janina pripažįsta visiškai nebejaučianti jokios baimės, nes ji susikoncentruoja į jai skirtą vaidmenį ir dirba, jausdama malonumą. Tačiau norėdama prisiliesti prie dar vienos meno šakos, šeštadienio laidoje senjorė pirmą kartą žengs ant parketo ir kartu su Deividu Meškausku mokinsis argentinietiško tango žingsnelių.

Janina kiekvieną dieną iš gyvenimo ima viską, o savo būvimą šioje žemėje įprasmino ir be galo jautriu bei altruistišku poelgiu – moteris įsigijo organų donoro kortelę.

„Aš nieko gyvenime nepadarysiu gražesnio, kaip organų donorystė, juk ką aš galiu daugiau palikti gyvenime gražaus. Kai užpildžiau dokumentus, pajutau nušvitimą, lyg būčiau paaugusi, brandesnė pasidariusi, nes padariau kažką tai tokio ypatingo. Tai jautru, nes kur žmogus gali pratęsti save? Tik tai atiduodamas save kitam, taip aš suprantu gyvenimą“, – laidoje kalbės Janina.

NAUDINGI PATARIMAI SENJORAMS

Intymiam gyvenimui amžius nėra riba

Sakoma, jog yra 5 meilės kalbos: vieniems svarbu išgirsti palaikymo žodžius, kitiems užtenka dovanų, o dar kitiems būtinas švelnus prisilietimas. Anot gydytojų, kiekvienai porai, nepriklausomai nuo jos amžiaus, fizinis artumas yra be galo svarbus. Lytinių santykių metu suaktyvėja kraujotaka, gerėja širdies darbas, smegenų veikla, hormonų pusiausvyrą. Vyresnių žmonių fizinis artumas turi naudos tiek psichologine, tiek fiziologine prasme.

„Susijaudinimo metu padažnėja kraujospūdis, širdies pulsas, todėl sklando mitai, kad tai gali pakenkti sveikatai, tačiau Amerikos širdies asociacija padarė plačios apimties mokslinį tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad lytinius santykius atidėti turėtų tik esant ypatingai sunkioms ligoms, o po patirto miokardo infarkto lytiniais santykiais galima užsiimti jau po dviejų savaičių“, – teigs „Sokrato klinikos“ gyd. akušerė-ginekologė Violeta Tamulienė.

Intymių dovanų ir erotinių prekių parduotuvės „Fantazijos.lt“ atstovė Deimantė teigia, jog nors dažniausiai į jų parduotuvę užsuka jaunesni lietuviai, vis aktyviau čia lankosi ir vyresnio amžiaus žmonės.

Deimantė Lembartienė

„Vyresni klientai nėra tokie drąsūs kaip jaunesni, jie konservatyvesni, jiems sunkiau paklausti, reikia daugiau laiko, jog galėtų atsiverti. Bet džiugu matyti tuos žmones, kurie nusprendžia paįvairinti savo per ilgus metus nusistovėjusį seksualinį gyvenimą, jog ateina pagyvenusios porelės, kurios sako, kad nori išmėginti ką nors naujo“, – laidoje pasakos „Fantazijos.lt“ konsultantė Deimantė Lembartienė.

Šiai dienai erotinių prekių parduotuvių asortimentas be galo platus, jog čia galima rasti ne tik seksualių apatinių ar intymiems santykiams skirtų žaisliukų, bet ir priemonių, skirtų atmosferai pagerinti, kaip namų kvapai, masažiniai aliejai, žvakės ir net naudingų sveikatai, skirtų stiprinti dubens raumenis.

„Niekada nepamiršiu pacientės, kuriai rekomendavau naudoti lubrikantą, nes makštis buvo be galo sausa, o ji atsakė, kad tai nepadoru. Kodėl mes šiais laikais vis dar kalbam apie nepadorumą naudojant lubrikantą, kuris skirtas tam, kad sumažintume diskomfortą santykių metu? O vaginaliniai kamuoliukai nešiojami tam, kad stiprintume dubens dugno raumenis. Jie puiki gydymo priemonė šlapimo nelaikymo ir makšties slinkimo prevencijai“, – patarimais dalinsis gyd. akušerė-ginekologė Violeta Tamulienė.

Vakcinacija – efektyvi prevencijos priemonė nuo ligų

Jau seniai medicinos mokslas įrodė, kad norint išvengti ligų, viena efektyviausių prevencijos priemonių yra vakcinacija. 60-ies metų ir vyresnio amžiaus žmonės yra priskiriami didelės rizikos grupei, kuriai ypatingai reikia saugotis nuo infekcinių ar virusinių ligų, kurių padaugėja atėjus šaltajam metų sezonui. Nuo COVID-19 skiepų naudą supranta daugelis, bet vis dar yra aibė kitų ligų, nuo kurių pasiskiepijus pavyktų jų išvengti ar susirgus įveikti jas kur kas lengvesne forma.

gyd. Asta Žukovskienė

„Tiek koronavirusas, tiek bet kurios kitos virusinės ar bakterinės infekcijos labai dažnai plinta tiesiog oro lašeliniu būdu mums bendraujant, o to bendravimo ir socializacijos mes norim visi ir apsisaugoti, vienas iš paprastų būtų yra vakcinacija“, – tvirtins „Kuršių klinikos“ šeimos gydytoja Asta Žukovienė.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos – šeštadienį, 10 val., tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Taip pat skaitykite: