,

Drabužių kūrėja I. Brusokienė ragina kitaip žvelgti į senatvę: išpildė savo seną troškimą ir pirmą kartą mokėsi kepti picą su šefu F. Meschino

64-erių metų Irena tikrai nestoja į paniurusių ir viskuo besiskundžiančių senjorų gretas. Visą gyvenimą mados pasaulyje dirbusi moteris neseniai ir pati išbandė modelio darbą, o trokšdama dar daugiau avantiūrų, pirmų kartų ir nepamirštamų nuotykių, stojo prie picos kepimo krosnies ir kartu su šefu Federico Meschino mėgino išmokti italų virtuvės paslapčių.

Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus jau penktą savaitę žadina laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.

Nuotr. autorius Tomas Petrovskis

Šios savaitės herojė – 64-erių metų drabužių kūrėja Irena Brusokienė, kuri į bėgančius metus žvelgia su šypsena ir dideliu užsidegimu gyventi. Dizainerė sukūrusi ne vieną įspūdingą kolekciją, ilgus metus rengė žymias Lietuvos moteris, o neseniai ir pati tapo modeliu, nors drabužių kūrimas jai visad išliks didžiausia aistra, užgimusi dar vaikystėje.

„Kai buvau maža, močiutė vesdavosi pas siuvėja ir siūdavo man sukneles. Man paaugus, ten vesdavosi mama, bet siūdavo labai negražias sukneles ir aš sugalvojau, jog reikia šios užduoties imtis pačiai. Visad mėgau žaisti su lėlėmis, jas rengti, siūti joms drabužius“, – apie savo hobį, virtusiu gyvenimo keliu, pasakos senjorė.

Irena atvirauja, jog kalbant apie madą bei stilių, peržengus 60-ies metų ribą, ją itin sužavėjo režisierės Linos Plioplytės filmas „Amžinai stilingos“, pasakojantis apie drąsias ir ryškias senjores, kurios nedūsauja dėl prabėgusios jaunystės, o džiaugiasi kiekviena diena. Tačiau nusimetus akį traukiančius drabužius, moteriškumas vis tiek niekur nedingsta, nes anot Irenos, jis kiekvienoje moteryje spinduliuoja iš vidaus.

Laura Balčiūtė, Irena Brusokienė. Nuotr. autorius Tomas Petrovskis

„Moteriškumas nebūtinai siejasi su suknelėmis ir aukštakulniais. Tai gali šviesti iš tolo nuo pačios moters, nesvarbu ką ji apsirengusi. Man pačiai sportbačiai, džinsai, marškinėliai – mėgstamiausia apranga. Nesureikšminu to požiūrio, jog buityje moteris turi būti išsipusčiusi, pasidažiusi, su šukuosena ar priaugintomis blakstienomis. Jeigu mes neturime tarnų, tai netikiu, jog yra moterų, kurios su šukuosena, su makiažu kepa kotletus šeimynai“, – juokaus Irena.

Laidos herojė mėgsta keliauti, mėgsta pažinti kitų šalių kultūrą per maistą ir vietinę virtuvę, todėl jau ilgą laiką turėjo vieną svajonę – išmokti kepti tikrą itališką picą. Būtent šį norą išpildyti jai padės italų virtuvės guru, „Užupio picerijos“ šefas Federico Meschino.

„Kiekviena virtuvė turi savo žavaus maisto, savo gardumynų, bet kažkodėl, gal kad daugybę sykių buvau Italijoje, mane žavi šios šalies virtuvė. Norėčiau išmokti gaminti tą maistą geriau, ypatingai itališką picą, kurios padas tiesiog tirpsta burnoje. Būtų be galo įdomu sužinoti, kaip jiems taip pavyksta ir kur slypi visa to paslaptis“, – apie savo norus pasakos Irena.

NAUDINGI PATARIMAI SENJORAMS

Storosios žarnos vėžio prevencinė programa

Storosios žarnos vėžys yra viena klastingiausių vėžio formų, nes kaip sako specialistai, ligą atpažinti sunku dėl menkai juntamų simptomų ar jų nebuvimo. Būtent dėl to 50-70 amžiaus žmonės kviečiami į valstybės finansuojamą prevencinę programą. Ji susidaro iš dviejų pakopų: pirmoji dalis – slapto kraujavimo testas išmatose. Jeigu jose randama kraujo, šeimos gydytojas toliau rekomenduoja atlikti kolonoskopiją. Apie šį tyrimą sklando daug mitų, bet gydytojai tvirtina, jog tai nėra skausminga.

„Šis vėžys yra iš tikrųjų dažnas: moterų tarpe jis antras po krūties navikų, vyrų tarpe jis yra trečioje vietoje, po prostatos ir plaučių vėžio. Kai pacientas jau jaučia požymius, tai dažnai rodo apie pažengusios stadijos navikus. Deja, nemaža dalis pacientų neigia tuos simptomus, bijo kreiptis pagalbos. Kolonoskopija dažniausiai yra atliekama su anestezija, todėl pacientai šio tyrimo praktiškai nejaučia. Vienas iš dažniausių radinių yra polipai ant žarnos vidinės sienelės, tačiau geroji dalis, kad to paties tyrimo metu galime juos pašalinti, kol jie netapo didesniais arba nesupiktėjo“, – laidoje pasakos abdominalinės chirurgijos gydytojas doc. Dainius Šimčikas.

Kitąmet augs pensijos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pensijų grupės vadovė Inga Buškutė

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija praneša, kad kitąmet ir toliau nuosekliai augs pensijos, ūgtels vienišo asmens išmoka, tikslinės kompensacijos neįgaliesiems bei kitos socialinės išmokos.

„Jeigu ekonomikoje darbo užmokestis auga, dabartiniai dirbantieji turėtų pasidalinti tuo augimu su dabartiniais pensininkais. Kita priežastis, jog bendroji pensijos dalis yra finansuojama bendraisiais mokesčiais, o kadangi mes visi mokam mokesčius ir šiuo metu yra didelė infliacija, pensijos turi nuosekliai didėti, kad žmonių gaunamos pajamos senatvėje neatsiliktų nuo dirbančiųjų darbo užmokesčio ir atitiktų infliacijos tempus“, – informacija dalinsis socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pensijų grupės vadovė Inga Buškutė.

Žuvų taukai – omega-3 riebalų rūgščių šaltinis

Nors apie omega-3 riebalų rūgščių svarbą sveikatai kalbama vis garsiau, neretas pamiršta, jog tai viena tų medžiagų, kurių žmogaus organizmas pasigaminti nesugeba.

„Mūsų organizmas evoliucijos eigoje nebeteko galimybės pats gaminti ir mes turim gauti šitos papildomos medžiagos su maistu. Vyresniame amžiuje, prasidėjus aterosklerotinei širdies ligai, nuo kurių Lietuvoje miršta daugiausiai žmonių Europoje, šitos medžiagos keičia lipidų, cholesterolio apykaitą, mažina infarktų ir insultų skaičių“, – laidoje pasakos endokrinologas gyd. Andrej Levinger.

Žmogaus organizmui naudingiausios yra jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgštys, todėl vaistinėje pravartu pasidairyti į žuvų taukų maisto papildus, tokius kaip „Moller`s“. Renkantis juos svarbu atkreipti dėmesį, kad omega-3 riebalų rūgščių koncentracija būtų tinkama. Teigiamam poveikiui reikėtų suvartoti 1 g šių medžiagų per dieną, taip galima produktą saugiai vartoti visus metus. Taip pat renkantis reikėtų atkreipti dėmesį, kad žuvų taukai būtų pagaminti iš menkių kepenų aliejaus, kuris yra vertinamas ne tik dėl itin aukšto gerųjų riebalų rūgščių kiekio, bet ir dėl to, kad turi papildomus natūralius vitaminus A ir E.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos – šeštadienį, 10 val., tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Taip pat skaitykite: