,

Suaugusiųjų stovyklos: asmeninis ugdymas ir puikiai praleistas laikas

Nieko nuostabaus, kad daugelis vaikų taip laukia vasaros ir galimybės bent savaitę praleisti vaikų stovykloje. Nauji draugai, nuotykiai, įdomios veiklos, proga pakeisti aplinką ir patirti naujų įspūdžių – greičiausiai tai, kas laiką stovykloje paverčia neišdildoma patirtimi. Verta pabrėžti, kad suaugus galimybė patirti stovyklų žavesį niekur nedingsta. Ir jeigu vis dar svarstote, kur šią vasarą nuvykti papildyti savo įspūdžių krepšelį, galbūt verta apsvarstyti galimybę bent kelioms dienoms ištrūkti į suaugusiųjų stovyklą.

 

Kad ir kaip gera kartais visiškai nieko neveikti ir atsiduoti lėtai atostogų tėkmei, ateina tas momentas, kai net ir nuo tingaus vartymosi prie ežero įsiskausta šonai. Suaugusiųjų stovyklose galima išsklaidyti atsibodusią rutiną ir turiningai praleisti laiką: sutikti naujų žmonių, rasti bendraminčių, įgyti naujų žinių ar įgūdžių. Stovyklų yra tiek daug ir tokių įvairių, kad kone kiekvienas gali rasti geriausiai atitinkančią asmeninius jo poreikius. Apžvelkime keletą pagrindinių stovyklų tipų.

 

Sporto ir sveikatingumo stovyklos

Dievinantys aktyvų gyvenimo būdą, norintys grūdinti savo organizmą ar atgauti jėgas, neprašaus pasirinkę sporto arba sveikatinimosi stovyklas. Palaikyti fizinį aktyvumą svarbu bet kokiame amžiuje, nes jis stiprina vidines organizmo sistemas, gerina ištvermę, padeda išvengti daugelio ligų. Sporto stovyklose atsižvelgiama į žmonių fizinio pajėgumo lygį, o treneriai padeda užtikrinti sklandų ir efektyvų treniruočių procesą. Šias stovyklas galima rinktis pagal dominančią sporto rūšį: žygiai pėsčiomis, tinklinis, tenisas, jodinėjimas, fitneso; vandens sporto: plaukimo, vandenlenčių, baidarių užsiėmimai ir pan. Kai kuriose jų siūloma įvairiapusė programa, tad galima išbandyti keletą skirtingų fizinės veiklos krypčių. Sveikatingumo stovyklose taip pat kreipiamas dėmesys į fizinės būklės gerinimą: vedamos mankštos, mokoma sveikos mitybos paslapčių, gali būti atliekami masažai, įvairios procedūros, padedančios atkurti gyvybinę energiją.

Jogos ir meditacijos stovyklos

Stresas, nerimas, nuolatinis skubėjimas, psichologinis nuovargis – šiuolaikinio pasaulio palydovai, todėl yra tiesiog būtina mokėti atsipalaiduoti. Jogos ir meditacijos stovyklos idealiai tinka tiems, kurie ieško kūno ir proto harmonijos, siekia atkurti savo emocinę pusiausvyrą, atgauti vidinę ramybę. Stovyklose mokoma meditavimo principų, įvairių kvėpavimo technikų, atliekami tempimo pratimai, dažnos gongų garsų, dailės terapijos; be to, nemažai laiko praleidžiama gamtoje, gryname ore. Atsiribojimas nuo išorinių dirgiklių, padeda išvalyti įkyrias mintis, įsiklausyti į savo vidų, įgauti daugiau aiškumo, išsivaduoti nuo įvairių varžančių vidinių blokų, primestų įsitikinimų – atrasti darną su savimi ir supančiu pasauliu. Stovyklos metu įgytos patirtys ir įrankiai praverčia sugrįžus į savo įprastą kasdienybę ir dorojantis su kasdienio gyvenimo iššūkiais.

 

Išgyvenimo gamtoje stovyklos

Skirtos tikriems nuotykių ieškotojams! Ilgi vakarai gamtoje prie laužo, maudynės ežeruose ar upėse, maisto gaminimas ant ugnies, dieniniai bei naktiniai žygiai ir nakvynės miškuose ar giriose – viskas, ko reikia, norint vėl atkurti ryšį su gamta, pailsėti nuo miesto šurmulio, išmokti gyventi be tradicinių patogumų, prisitaikyti prie kintančių sąlygų, patikrinti bei praplėsti savo komforto ribas. Stovyklos metu patyrę vadovai suteiks žinių ir paaiškins, kaip išgyventi laukinėmis sąlygomis, be to, viską bus galima čia pat patikrinti praktiškai. Žinoma, į nuotykius leisitės su komanda, kurioje kiekvienas narys bus atsakingas už kito nario palaikymą, padrąsinimą, tarpusavio pagalbą ir gerų prisiminimų kūrimą.

Šokių stovyklos

Pats pavadinimas kalba už save – šios stovyklos skirtos tiems, kurie dievina šokius ir suktis muzikos ritmu. Puikiai tinka tiems, kurie nori išbandyti naujų šokių stilių ar gludinti jau turimus įgūdžius. Šios stovyklos paprastai būna dviejų sudėtingumo lygių – pradedančiųjų ir pažengusiųjų, tad kiekvienas gali pasirinkti sau tinkamą krūvį. Tradiciniai, linijiniai, gatvės ar latino šokių stiliai: ką pasirinksite – visiškai nesvarbu, nes šokis padeda išlaisvinti kūną, atsipalaiduoti, gerina nuotaiką, mažina nerimą ir depresiją. Stovyklas neretai vainikuoja teminiai vakarėliai, kurių metu yra puiki proga ne tik pademonstruoti ir pasipraktikuoti naujai išmoktus šokių judesius, bet ir smagiai pabendrauti, šauniai praleisti laiką su kitais šokėjais.

Moterų stovyklos

Esate pavargusios, trūksta motyvacijos, įkvėpimo, pasitikėjimo savimi ir norisi atkurti savo moterišką vidinę energiją? Galbūt praverstų kokybiškas laikas kitų moterų kompanijoje. Išskirtinai moterims skirtose stovyklose mokomasi emocijų paleidimo, savęs, savo kūno priėmimo, ieškoma vidinio balanso, atliekamos įvairios praktikos, puoselėjama moterų bendrystė, taip pat suteikiama erdvė skleistis kūrybiškumui, šilumai, poilsiui, bendravimui ir savęs pažinimui.

Edukacinės stovyklos

Mokytis ko nors nauja – niekada nevėlu! Trokštantys įgyti daugiau žinių – tiek teorinių, tiek praktinių, vyksta į edukacines stovyklas, kuriose savo žinių lobynais dalijasi patyrę savo srities profesionalai. Galbūt seniai magėjo išbandyti žiesti puodus, lipdyti vazas, pinti juostas, drožti medžio kūrinius, tapyti paveikslus, piešti chna tatuiruotes ar piešiniais puošti tekstilę, o gal tiesiog reikia nuo kažko atsispirti ir ugdyti gebėjimus norint pradėti plėtoti savo veiklą –  užsiėmimų stovyklose ras tiek tradicinių amatų, tiek įvairaus meno mėgėjai.

Porų stovyklos

Gyvenant su savo antrąja puse ilgus metus kartu ir įsisukus kasdienybės bei buities rate, neretai atsiranda pripratimas, išblėsta aistra – išskrenda tie drugeliai, kurie kadaise taip kuteno pilvą. Juos susigrąžinti gali padėti porų stovyklos, kurios suteikia sąlygas pamatyti savo gyvenimo partnerį tarsi naujoje šviesoje. Santykių stiprinimo stovyklos puikiai tinka toms poroms, kuriose partneriai jaučiasi nutolę vienas nuo kito, nori atgauti susižavėjimą vienas kitu ar pakelti savo santykius į kitą lygį. Jose tarpasmeninių santykių ekspertai ir psichologai moko, kaip spręsti asmeninius ir poros iššūkius, geriau pažinti savo jausmus, suteikia įrankius pozityviam bendravimui, kad būtų lengviau išgirsti ir geriau suprasti vienas kitą. Tokio tipo stovyklose paprastai netrūksta ir bendrų, porą suartinančių veiklų, kurios padeda atkurti tarpusavio ryšį ir pakurstyti prigesusią ugnelę.

Vipassana tylos stovyklos

Tikras iššūkis tiems, kurie įpratę čiauškėti be perstojo. Tačiau priimti tokį iššūkį gali būti naudinga. Dešimt dienų trunkanti vipassana tylos meditacija yra viena seniausių pasaulyje. Pats žodis vipassana reiškia matyti dalykus tokius, kokius jie yra iš tikrųjų. Šios tylos stovyklos pasižymi itin griežtu režimu, jose įsipareigojama tvirtai paisyti nustatytų elgesio taisyklių, tad ši meditacijos forma yra skirta tik rimtai nusiteikusiems sąžiningai laikytis drausmės. Atvykę į tylos stovyklą, turėsite atsiriboti nuo išorinio pasaulio: telefonus ir visas kitas komunikacines priemones padėsite į šalį ir mokysitės būti su savimi – savo jausmais ir mintimis. Jums taip pat nebus leidžiama skaityti knygų ar rašyti, reikės vengti bet kokio fizinio kontakto su kitais asmenimis. Tylos stovyklos moko susitelkti į šią akimirką, lavina savistabą, padeda geriau pažinti savo vidinį pasaulį, plėsti sąmoningumą. Teigiama, kad ši vipassana meditacija padeda išsivaduoti nuo susikaupusios įtampos, panaikinti kentėjimą, moko ramiai priimti problemas, neprarandant proto pusiausvyros. Tiesa, jos metu griežtai patariama nutrauki bet kokias kitas dvasines praktikas ir praktikuojamas meditacijos technikas.

 

 

 

Taip pat skaitykite: