,

Augintinio priežiūra vėstant orams: 4 dalykai, kuriais būtina pasirūpinti

Prasidėjus rudens sezonui keičiasi ne tik temperatūra, bet ir mūsų augintinių poreikiai. Jei vasarą kartu su savo keturkojais draugais galėjote nerūpestingai mėgautis gamta, ruduo visgi reikalauja pasiruošimo.

KIKA atstovė Emilija Kavaliauskienė tikina, jog ruduo tiek jums, tiek jūsų augintiniui bus malonus, jei nepamiršite keturių pagrindinių dalykų.

Apsauga nuo vėjo ir drėgmės – drabužiai

Šaltuoju metų laiku tenka susidurti su lauko ir namų temperatūrų skirtumu, kuris tampa grėsme augintinių sveikatai – sąnariams, inkstams, šlapimo pūslei. Drėgmė, šaltas vėjas gali sukelti peršalimą ar net odos ligas.

Anot E. Kavaliauskienės, pirmoji pagalba, siekiant apsaugoti keturkojį nuo žvarbaus oro keliamų grėsmių, yra drabužiai, kurių svarbiausias mūsų klimatui – lietpaltis.

„Esant drėgniems, darganotiems orams, gyvūno kailyje gali užsilikti drėgmė, kauptis nešvarumai, – tuomet atsiranda palanki terpė vystytis tokioms odos ligoms, kaip grybelis ar egzema. Tai ypatingai aktualu ilgo plauko augintiniams, tačiau gali pasitaikyti ir trumpaplaukiams, todėl turėti lietpaltį – itin praktiškas sprendimas“, – teigia ekspertė.

Anot jos, šis aksesuaras ypač naudingas patiems augintiniams, nes apsaugo nuo lietingo oro bei purvo, o kartu padeda ir jų šeimininkams – grįžus po rudeniško pasivaikščiojimo, augintinio nereikia maudyti, džiovinti jo kailio – užtenka tik nuplauti ar nuvalyti pėdutes.

„Dėl įvairių vidaus organų ligų, kurias gali sukelti atšiaurus oras, lietpaltis reikalingas ne tik lyjant, bet ir esant stipriam vėjui. Kadangi mūsų šalyje orai yra permainingi, jis bus naudingas visais metų laikais, – tikina E. Kavaliauskienė ir priduria, kad po lietpalčiu rekomenduojama sluoksniuoti ir kitus drabužius. – Ilgaplaukiams, iš atšiauresnio klimato kilusių veislių šunims net ir šalčiausiu oru gali užtekti tik lietpalčio, tačiau yra veislių, tokių kaip kurtai ar toiterjerai, kuriems šiltesnė apranga po lietpalčiu yra būtina, todėl juos reikia aprengti ir marškinėliais, megztiniais.“

Pėdučių priežiūra – balzamai ir batukai

Prasidėjus lietingiems orams, lauke padaugėja purvo, o pasirodžius sniegui, keliai dar ir barstomi druska bei smėliu. Visa tai daro neigiamą įtaką jautriai augintinių pėdučių odai, todėl joms reikia išskirtinio dėmesio.

„Grįžus namo nedelskite nuo augintinio pėdučių nuplauti purvą bei druskas. Kitu atveju, jis gali pradėti jas laižyti, o tai skatina odos ligų atsiradimą, uždegimus“, – perspėja KIKA atstovė.

Anot specialistės, šaltuoju metų laiko reikalinga ir papildoma apsauga – pėdučių balzamas, galintis padėti apsaugoti nuo šalčio ir drėgmės poveikio. „Gyvūnų pėdučių oda yra labai jautri, todėl neapsaugota gali greitai nušalti, imti šerpetoti, skilinėti, pasidaryti jautri ir skausminga. Pėdutes tepti balzamu rekomenduojama prieš ir po pasivaikščiojimo – taip ne tik jas apsaugosite, bet ir puoselėsite, – pasakoja E. Kavaliauskienė ir priduria, kad papildomai pėdučių apsaugai taip pat naudingi yra batukai bei specialios kojinaitės neslystančiu padu. – Uždėję jas augintiniui galite drąsiai keliauti į lauką, nebijodami purvo ir šalčio keliamų grėsmių.“

Saugumas tamsiu paros metu – atšvaitai

Vakaras – itin populiarus metas pasivaikščiojimams su augintiniu visais metų laikais, tačiau rudenį bei žiemą temsta anksčiau, todėl, E. Kavaliauskienės teigimu, svarbu pasirūpinti, kad tiek jūs, tiek jūsų keturkojis draugas būtumėte puikiai matomi.

„Tamsiu paros metu keliauti į lauką be atšvaito nederėtų – tai nėra saugu ir kelia pavojų likti nepastebėtiems. Ne paslaptis, kad kartais tokios detalės tiesiog pasimiršta namuose, todėl puikus sprendimas yra vedžiojimo aksesuarai su šviesą atspindinčiais akcentais“, – pastebi E. Kavaliauskienė. Ji atkreipia dėmesį, kad galite rinktis patogiausią ir augintiniui tinkantį aksesuarą, nes atšvaitai puošia ne tik pavadėlius, bet ir petnešas, antkaklius.

Imuninės sistemos stiprinimas – subalansuota mityba

Kaip teigia KIKA atstovė, visos išvardintos priemonės puikiai padeda apsaugoti augintinį iš išorės, tačiau svarbiausia, visgi, yra pasirūpinti vidumi ir visus metus stiprinti jo imuninę sistemą.

„Kaip ir žmonių, taip ir gyvūnų imuniteto stiprinimui svarbiausia yra subalansuota ir visavertė mityba, kurią augintiniams turi sudaryti 80 % sauso pašaro, 10–12 % konservų, 3–5 % skanėstų, o likę 1–3 % taisyklingos mitybos rate yra skirti papildams. Mitybą galite paįvairinti ir specialiai augintiniams skirtais papildais-sriubomis, kurios ne tik gardžios, bet ir naudingos. Svarbu rinktis kuo natūralesnės sudėties, begrūdžius, žuvies ar mėsos pagrindo pašarus ir skanėstus, todėl šeimininkai turi visuomet atidžiai skaityti etiketes“, – apie mitybos svarbą imunitetui kalba E. Kavaliauskienė.

„Pilnavertė augintinio mityba gali padėti užkirsti kelią jo sveikatos problemoms, kurios dažnu atveju pasireiškia atvėsus orams, – pažymi ekspertė ir priduria, kad stiprinti imunitetą taip pat gali padėti aromaterapija, fizinis aktyvumas ir net funkciniai skanėstai, kurie yra papildyti gyvūno sveikatai naudingais mineralais, vitaminais ir natūraliais gyvūninės kilmės baltymų šaltiniais. – Funkciniai skanėstai yra puikus būdas pradžiuginti savo šunį ar katę, kartu suteikiant jam naudos.“

Šaltuoju metų laiku keturkojams itin svarbūs ir tokie papildai, kaip lašišų aliejus, silicio rūgštis bei organizmą valantys preparatai. Esant skrandžio veiklos sutrikimams bei jų prevencijai, toksinų šalinimui ypač naudingi yra vulkaninės kilmės klinoptilolito bei kalcio kreidos papildai.

„Ruduo – labai jaukus metų laikas, o kad tuo jaukumu be rūpesčių galėtumėte dalintis ir su savo keturkoju šeimos nariu, nepamirškite pasirūpinti ir jo pasikeitusiais poreikiais. Šilta apranga, apsaugotos pėdutės ir, svarbiausia, stiprus imunitetas, leis džiaugtis jums ir jūsų augintiniui visais metų laikais“, – apibendrina E. Kavaliauskienė.

Taip pat skaitykite: