,

Regos „higiena“ – privaloma!

Regėjimo sutrikimus dažnai lemia akių nuovargis, jų įtampa ir nepakankama priežiūra. Regos sutrikimai jau atsiranda ankstyvoje vaikystėje, nes dauguma šiuolaikinių vaikų savo laisvalaikį praleidžia prie išmaniųjų įrenginių ir kompiuterių. Tam, kad būtų galima sumažinti akių nuovargį ir įtampą, reikia atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų.

Kokios taikomos regos „higienos“ taisyklės?

Labai svarbu, kad jūsų darbo stalas stovėtų prie lango, o krentančio apšvietimo neužstotumėte ranka. Jeigu natūralaus apšvietimo vis dėlto nepakanka, tuomet reikalingas kombinuotas dirbtinis apšvietimas – tai reiškia, kad be vietinio apšvietimo, kuri gerai apšviečia darbo lauką, turi būti įjungtas ir bendras apšvietimas, kuris sudaro ne mažiau, kaip 10 procentų viso šviesos srauto. Stalinę lempą (60W) rekomenduojama statyti kairėje stalo pusėje, ji turi turėti gaubtą, kuris platėtų į apačią. Taip bus pakankamai apšviestas didelis stalo plotas, bet ta šviesa nešvies tiesiai į akis.
Nepamirškite taisyklingo darbo ir poilsio režimo. Jeigu dirbate tokį darbą, kuriame reikalingas įtemptas akių darbas, kas vieną valandą, turite pasidaryti bent 5 minučių pertrauką. Ji reikalinga tam, kad pailsintumėte savo akis ir nuimtumėte jų įtampą. Be to, nepamirškite, kad atėjus vakarui, reikalingas papildomas apšvietimas!
Net ir puikiai matančiam žmogui yra reikalinga akių mankšta ir jų poilsis. Juk akys yra vienas iš svarbiausių kokybiško gyvenimo įrankių, todėl ir joms suteikite kokybišką poilsį! 

Akys privalo sportuoti!

Akių mankšta padeda stiprinti akių raumenis bei mažina jų įtampą. Tai gali padėti ne tik išsaugoti sveikas akis, bet ir prisidėti prie regos gerinimo. Tam, kad galėtumėte pramankštinti akis, turite žinoti keletą pratimų:

Akių atpalaidavimas. Plačiai atmerkite akis ir pažiūrėkite pro langą. Rekomenduojama žiūrėti į tolį, nes taip atpalaiduojamas akies lęšiuko raumuo. Stipriai užsimerkite, taip pabūkite apie 3 – 5 sekundes ir vėl atsimerkite. Šis pratimas atpalaiduoja akių raumenis bei gerina jų kraujotaką. 

Palmingas. Delnus patrinkite vienas į kitą, kad pajaustumėte šilumą. Pridėkite juos prie akių, kad delnų centrai dengtų akis. Abiejų rankų pirštus sukryžiuokite ant kaktos. Akies obuolys atsidurs jūsų delno vidurio įdubime. Alkūnėmis atsiremkite į kietą paviršių. Pro jūsų delnus neturi prasiskverbti jokia šviesa. Bent kelias minutes išbūkite šioje aklinoje tamsoje ir leiskite savo akims pailsėti. Prieš pabaigiant šį seansą, tris kartus stipriai užsimerkite ir dar nuėmę delnus šiek tiek pabūkite užmerkę akis. Švelniai perbraukite per vokus ir atsimerkite. 

Šiuos abu akių pratimus rekomenduojama atlikti kiekvieną dieną, kad suaktyvintumėte akių kraujotaką ir leistumėte joms pailsėti. Be to, nepamirškite, bent kas puse metų pasitikrinti savo regėjimo, o jeigu jaučiate diskomfortą akių srityje – būtinai kreipkitės į akių specialistą!

Taip pat skaitykite: