,

KUO MEKSIKIETIŠKI PADAŽAI IŠSISKIRIA IŠ KITŲ TARPO?

Jei ant jūsų stalo puikuojasi meksikietiškas chipotle padažas, tai žinokite, jog jis žmonijos istorijoje jau yra gerai žinomas net kelis tūkstančius metų, o jo kūrėjai – Meksikos indėnai nahuatliai. Iš jų kalbos išvertus žodį „chipotle“ į lietuvių kalbą jis reiškia „rūkyti čili pipirai“. Šio padažo vardas išliko nepakitęs iki mūsų dienų. Šis padažas garsėja aštriu dūmus primenančiu skoniu. Chipotle padažo gamyba ir dabar tebėra tokia pat, kokia buvo žiloje senovėje.

Kokiomis formomis gali būti parduodamas chipotle padažas ir iš ko jis gaminamas?

Chipotle padažas į rinką patenka įvairiais pavidalais – tai gali būti kreminis padažas, gali būti kvapnus majonezas arba raudonos spalvos  padažas, papildytas aštriais prieskoniais. Visais išvardintais šio produkto gamyboje yra naudojamas chipotle aitrusis pipiras, todėl pats padažas kvepia dūmu, o jo skoniui netrūksta aštrumo. Kitaip tariant, aštrus padažo skonis yra gaunamas iš sunokusių ir parūkytų, raudonų jalapeno aitriųjų pipirų, be kurių neįsivaizduojama meksikietiška virtuvė.

Kokiomis skonio savybėmis pasižymi chipotle pipirų padažas ir su kokiais patiekalais jį geriausia vartoti?

Patys chipotle pipirai būna ir šiek tiek salstelėję, tai ir padažui būdingas toks pat skonis. O šiaip jų padaže persipina aitrus ir rūgštokas skoniai, kurie į jį patenka česnakų ir kalendros dėka.  Taip pat dažnos padažo sudedamosios dalys yra svogūnai, įvairios prieskoninės žolelės, citrinos sultys, cukrus, spiritinis actas ir druska. Todėl chipotle padažas idealiai tinka skanaujant krevečių, skrudintų bulvyčių arba vištienos užkandžius. Be to, šis padažas yra naudojamas ir prie įvairių rūšių mėsos patiekalų, kepsnių bei valgių, pagamintų iš žuvies arba daržovių.

Kokiomis sąlygomis laikyti chipotle padažą, kad jis išliktų geros kokybės?

Chipotle padažo indelį reikia laikyti nuo drėgmės ir šilumos apsaugotoje vietoje, o jį atidarius būtina įdėti į šaldytuvą. Prieš vartojimą jį būtina sukratyti, kad tirščiai pasiskirstytų tolygiai. Ideali neatidaryto padažo indelio laikymo temperatūra yra tada, kai ji laikosi nuo 4 iki 20 laipsnių ribose. 

 

Taip pat skaitykite: