,

Burnos priežiūra vyresniame amžiuje: kaip elgtis?

Ko gero, jau ne kartą esate girdėję, kad vyresni žmonės turėtų kur kas daugiau dėmesio bei laiko skirti sau bei kur kas atidžiau rūpintis savo sveikata. Ir tai galioja patiems įvairiausiems dalykams: būtina kur kas atsakingiau formuoti savo valgiaraštį: patariama valgyti daugiau riešutų ir daržovių, riboti miltinius patiekalus ir raudoną mėsą, rūkytus mėsos gaminius. Taip pat labai svarbu palaikyti normalų kūno svorį, kadangi vyresniame amžiuje kiekvienas papildomas kilogramas tampa didžiule našta sąnariams. Taip pat svarbu kasdien išlikti fiziškai aktyviems, nes tai – vienas geriausių natūralių būdų palaikyti normalią širdies bei kraujagyslių veiklą. Ne išimtis yra ir burnos higiena: vyresniame amžiuje jai reikėtų skirti daugiau dėmesio ir laiko. Tad, ko svarbu nepamiršti?

  • Be įprastinio rytinio bei vakarinio dantų valymo, taip pat reikėtų nepamiršti ir tokių papildomų priemonių kaip tarpdančių siūlas ar burnos skalavimo skystis: tai padės išvalyti sunkiai pasiekiamas burnos vietas.
  • Vyresnio amžiaus žmonėms patariama kuo daugiau valgyti vaisų ir daržovių, visų pirma todėl, kad šis maistas yra labai lengvai virškinamas, o antra – jame gausu taip reikalingų vitaminų, mineralų bei ląstelienos. Tačiau svarbu pabrėžti, kad norėdami tinkamai pasirūpinti burnos ertme, turėtumėte kuo dažniau mėgautis obuoliais bei morkomis, kadangi jas kramtydami, ne tik mėgausitės puikiu skoniu ir gausite reikiamų medžiagų, bet ir pamasažuosite dantenas bei suaktyvinsite kraujotaką. 
  • Išsivalę dantis, neskubėkite nubėgti  nuo veidrodžio – likite prie jo dar bent kelioms akimirkoms ir atidžiai apžiūrėkite burnos ertmę – įsitikinkite, ar joje nėra  pažeidimų, žaizdelių. 
  • Dantų šepetėlis tikrai nėra retas pirkinys. Jei norite užtikrinti pakankamai burnos higieną, nepamirškite kartą per 3 mėnesius pakeisti dantų šepetėlį. 
  • Vyresniame amžiuje burnos gleivinė neretai tampa jautresne bei dirglesne. Taigi, dantų pasta su raminančiu bei natūraliu žolelių ekstraktu yra puikus pasirinkimas. 

Na, o pabaigai belieka tik pridurti, kad siekiant kokybiškos kasdienybės, svarbu ne tik tinkamai rūpintis burnos ertme, bet ir atkurti prarastus dantis. Taigi, dantų protezavimas galėtų būti puiki išeitis. Daugiau apie tai sužinosite https://www.pilene.lt/paslaugos/protezavimas/

 

Taip pat skaitykite: