,

Kada praverčia skystas dūmas?

Patikėkite, skystas dūmas tikrai skiriasi nuo įprastinio. Skystasis dūmas yra ne kas kita, o tik paprasčiausias lapuočių medžių dūmo kondensatas, pasižymintis neišpasakytai maloniu ir švelniu skoniu. Šis savotiškas prieskonis nuostabiai tinka vištienai ir kitų rūšių mėsai, žuviai ir termiškai apdorotoms daržovėms paskaninti.

Kaip išgaunamas skysto dūmo prieskonis?

Skystas dūmas yra vandens garų dėka kondensuotas ir natūraliomis priemonėmis išfiltruotas prieskoninis gaminys. Kondensavimo metu iš dūmo pašalinamos sveikatai žalingos medžiagos, įvairios nuosėdos ir dervos. Dūmo valymo procese nėra naudojamos jokios cheminės medžiagos. Trumpai tariant, dūmo skystinimo proceso metu, mums įprastų lapuočių medžių dūmas, naudojant garus, suskystinamas, paskui atvėsinamas, išvalomas nuo kancerogeninių medžiagų ir skystu pavidalu pateikiamas vartojimui.

Prie kokių patiekalų galima naudoti skysto dūmo prieskonius?

Skysto dūmo prieskonis tinka prie bet kurio patiekalo ir valgiams suteikia papildomo aštrumo. Su šiuo prieskoniu dažniausiai yra gardinami mėsos ar žuvies patiekalai kepinti ant grotelių arba kepsninėje. Jis yra nepamainomas pagalbininkas ir tada, kai reikia rūkyto gaminio skonį suteikti troškiniams, kotletams, įvairiems padažams ir marinatams. Kartais jis netgi būna derinamas su pikantiško skonio desertais, arba net naudojamas kokteiliams pagardinti.

Ar skystas dūmas gali būti lygiai taip pat žalingas sveikatai, kaip ir įprastinis?

Dėl galimo skysto dūmo kenksmingumo yra išsakoma daug pačių įvairiausių nuomonių. Vieni tvirtina, jog skysto dūmo prieskonis tikrai yra saugus sveikatai, nes juo gardinami maisto gaminiai išlieka akivaizdžiai sveikesni nei išrūkytieji įprastiniu būdu. Iš tikrųjų, skysto dūmo prieskonio gamybos metu yra pašalinamos visos kenksmingos dervos ir kitos galinčios sukelti vėžį medžiagos, tad prieskonis yra ekologiniu atžvilgiu švarus. Tiesa, medikai pripažįsta, jog skystas dūmas dėl savo aštrumo gali šiek tiek dirginti skrandį ir žarnyną. Todėl yra patariama, ne tik natūraliai rūkytus, bet ir skysto dūmo tirpale mirkytus maisto produktus vartoti ne kasdien, o ne dažniau kaip vieną, arba du kartus per savaitę. Ir tam galima pritarti, nes ir liaudies išmintis patvirtina, jog tai, kas daroma su saiku, sveikatai nekenkia.

Taip pat skaitykite: