,

Išbandykite skaniausius žuvienės receptus

Lietuvoje žvejyba laikoma ne tik smagiu laisvalaikio praleidimo būdu, bet ir vienu pagrindinių amatų, kuris, anot žvejybos entuziastų, tinka ne kiekvienam. Mūsų krašte nuo seno gyvuoja žvejų draugijos bei klubai, organizuojamos žvejų varžybos ir čempionatai. Sėkmingą žvejybos pabaigą dažnai vainikuoja ant stalo garuojanti žuvienė.

Žuvienė nuo seno buvo neturtingų žmonių patiekalas, dažniausiai ją virdavo žvejai ir jų šeimos. Turtingi dvarininkai išsirinkdavo aukščiausios kokybės žuvį, o kas likdavo – žvejai pasiimdavo sau. Šiandien žuvienės receptų yra gausybė, o kai kuriuos iš jų galima rasti ir prabangiausių restoranų valgiaraštyje. Sakoma, kad pagrindiniai kriterijai, kaip išvirti skanią žuvienę – kokybiška žuvis ir švieži produktai. Kviečiame išbandyti žuvienės receptus iš įvairių Lietuvos regionų.

Patiekalo ambasadorė – pajūrio žuvienė

Pajūris be žuvies neįsivaizduojamas. Iš jos gaminami įvairiausi tradiciniai ir modernūs patiekalai, be to, visais metų laikais Mažosios Lietuvos gyventojai organizuoja žuvienės virimo čempionatus. Iš čia atsivežtas ir šios tradicinės žuvienės receptas.

 

Reikės:

 

  • 1 kg smulkių žuvų
  • 400–500 g žuvų filė (menkės, sterko ar upėtakio)
  • 1 didelio svogūno
  • 1 petražolės šaknies
  • 5 grūdelių pipirų
  • Žiupsnelio džiovinto baziliko
  • Druskos
  • Kelių laurų lapų
  • 1 morkos
  • 1 stambesnės bulvės
  • 1/5 pakelio sviesto
  • kelių žiupsnelių smulkintų krapų (apibarstyti)

 

 

Gaminimo eiga

 

Pirmiausia reikėtų paruošti sultinį. Tam naudokite turimas smulkias žuvis (2 kg žuvų maždaug 1–1,5 l vandens), jas virkite, kol visiškai suvirs, likučius pašalinkite ir palikite tik skystį. Jį perkoškite ir palikite virti ant nedidelės ugnies. Sudėkite nepjaustytą svogūną ir prieskonius: petražolės šaknį, laurų lapus, pipirų žirnelius, baziliką, druską. Pavirkite apie 20–25 minutes, tada įdėkite nedideliais gabalėliais supjaustytas bulves ir morkas, o praėjus dar maždaug 5 minutėms – žuvų filė gabaliukus. Viską virkite dar apie 5 minutes. Dėl spalvos galite įberti žiupsnelį ciberžolės, tačiau tai nebūtina. Tuomet išjunkite ugnį, įdėkite į puodą gabaliuką sviesto (apie penktadalį pakelio) ir leiskite žuvienei pastovėti. Patiekdami apibarstykite smulkintais krapais.

Žemaitijoje – žuvienė su manų kruopomis

Sakoma, kad žemaičiai jokiu būdu nevalgo žuvienės, kurioje nėra bulvių. Kai kurie Žemaitijos gyventojai bando sugriauti šį mitą… ir bulves patiekia ne sriuboje, o PRIE jos. Privalote paragauti!

Reikės:

  • 1 menkės,
  • Saujelės manų kruopų
  • 1 svogūno
  • Citrinos sulčių
  • Žiupsnelio kvapiųjų pipirų
  • Kelių laurų lapų
  • Saujelės krapų
  • Druskos (pagal skonį)
  • Grietinės (žuvienei pagardinti)
  • Bulvių (garnyrui)

Atsižvelgdami į tai, kiek žmonių valgys, išvirkite bulvių su lupenomis. Išvalykite ir supjaustykite gabalais menkę, ją kartu su galva įdėkite į verdantį vandenį, suberkite prieskonius ir virkite apie 15 minučių. Žuvį išimkite, nukaulinkite (būtinai išimkite smulkias ašakas), sultinį nukoškite per sietelį ir užvirkite iš naujo. Įberkite nedidelę saujelę manų kruopų, o jiems išvirus, sudėkite žuvies gabaliukus ir pagal skonį įpilkite citrinos sulčių. Palaukite, kol sriuba užvirs, supilstykite į lėkštes. Pabarstykite krapais, įdėkite grietinės ir skanaukite kartu su virtomis ir nuluptomis bulvėmis.

(Ne)karališka dzūkiška žuvienė

 

Nors dzūkai labiausiai asocijuojasi su grybų patiekalais, tačiau nemažai Dzūkijos krašto žmonių mėgsta ir puikiai gamina žuvienę. Ir ne bet kokią, o karališką – pagamintą iš upių bei ežerų karalienės lydekos. Pavadinimas skambus, o gamyba itin paprasta. Kviečiame išbandyti!

 

Reikės:

  • 0,5 kg šviežios lydekos
  • 6 bulvių
  • 2 morkų
  • Svogūno
  • ~ 200 g grietinės
  • 2 v. š. miltų
  • Šlakelio aliejaus
  • Druskos (pagal skonį)
  • 4–5 grūdelių juodųjų pipirų
  • Kelių laurų lapų.

Gaminimo eiga

Pirmiausia supjaustykite kubeliais bulves, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Susmulkinkite svogūną ir kartu su morkomis šiek tiek apkepinkite, įpylę šlakelį aliejaus. Žuvį supjaustykite stambiais gabalais ir sudėkite į verdantį vandenį, sudėkite pakepintas morkas, svogūną, bulves, prieskonius ir virkite apie 20–25 minutes. Iki virimo pabaigos likus keletui minučių, sumaišykite miltus su grietine ir supilkite į sriubą. Skanaukite paprastą, bet neprastą žuvienę!

Ant laužo virta žuvienė iš Rytų Aukštaitijos

Vasara – grilio sezonas, todėl daugelis mėgaujasi gardžiais gamtoje iškeptais mėsos ir daržovių patiekalais. Deja, neretai pamirštama apie žuvienę, kuri, kaip sakoma, skaniausia yra būtent virta ant laužo. Dalijamės rytų aukštaičių pamėgtu žuvienės receptu.

Reikės:

  • 0,5 kg ešerių
  • Saujos petražolių
  • Saujos smulkintų svogūnų laiškų
  • 2 svogūnų
  • 1 saliero stiebo
  • Kelių galvučių česnako
  • 3 morkų
  • 3 kiaušinių

Gaminimo eiga

Išvirkite kiaušinius ir atidėkite. Žuvis nuvalykite ir išdarinėkite. Supjaustykite didesniais gabalais ir sudėkite į vandens pripildytą, ant laužo užkaistą puodą. Virkite apie 30 min. Supjaustykite svogūnus, morkas, susmulkinkite česnaką ir viską kartu apkepinkite įpylę šlakelį aliejaus. Sudėkite į puodą, suberkite susmulkintą salierą. Nulupkite kiaušinius, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir taip pat įdėkite į sriubą, virkite dar apie pusvalandį. Pačioje pabaigoje suberkite kapotas petražoles ir svogūnų laiškus. Skanaus!

Garuojanti žuvienė tiesiai nuo suvalkiečių stalo

Nors suvalkiečiai nuo seno gerai žinomi kaip mėsos valgytojai, šiandien šiame regione galima rasti ir nemažai žuvies patiekalų mėgėjų. Jie kviečia pasigaminti kvapnią  suvalkietiškos žuvienės versiją!

Reikės:

  • 3 lašišų galvų
  • 4–5 bulvių
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 pomidorų
  • 1 v. š. paprikos miltelių
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Kelių laurų lapų
  • Druskos (pagal skonį)
  • Saujos smulkintų krapų
  • Saujos smulkintų svogūnų laiškų

Gaminimo eiga

Į puodą sudėkite žuvų galvas ir užpilkite šaltu vandeniu. Įdėkite vieną gabaliukais supjaustytą morką, vieną susmulkintą svogūną, laurų lapus ir pipirus. Užkaiskite ir palikite virti ant vidutinės ugnies apie 25 minutes. Tuo metu likusį svogūną susmulkinkite, išspauskite česnaką ir sutarkuokite morką. Viską pakepinkite ant įkaitintos keptuvės su šlakeliu aliejaus. Sudėkite smulkiai pjaustytus pomidorus ir viską patroškinkite apie 5–7 minutes. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Žuvies galvoms apvirus, išimkite jas iš puodo, nukaulinkite, žuvieną sudėkite atgal į puodą. Tada sudėkite keptuvėje patroškintas daržoves, bulves, suberkite likusius prieskonius ir virkite dar apie pusvalandį. žuvienei išvirus, suberkite svogūnų laiškus bei krapus. Mėgaukitės aromatu ir skoniu!

Taip pat skaitykite: