,

Nemalonūs vasaros palydovai: uodai ir musės. Kaip su jais kovoti?

Šiltas vakaras lauke su draugais ar šeimos nariais. Ilgi pokalbiai prie laužo, o gal tiesiog praverti langai norint nakčiai į namus įsileisti tyro oro. Deja, akimirkos žavesį dažnai ima gadinti palei ausį zyziantys ir įkyriai lendantys uodai ar dieną į vidų prasmukusios musės. Ir musės, ir uodai „siurbia“ mūsų kantrybę, o pastarieji, aišku, dar ir mūsų kraują. Tad kaip nuo jų apsisaugoti?

 

Natūralios kovos priemonės: kvapai

Pirmiausia, nepatekti į namus šiems įkyruoliams, ko gero, niekas geriau neleis nei sudarytas fizinis barjeras: ant langų ir durų užklijuotas specialus apsauginis tinklelis. Jei jo neturime, o zyziantys vabzdžiai jau suka aplink mus ratus, atbaidyti juos galime pabandyti į pagalbą pasitelkdami įvairius natūralius kvapus. Pora liaudyje populiarių būdų atbaidyti uodus: perpjauti citriną per pusę ir į ją prismaigstyti gvazdikėlių arba pasimerkti šviežiai nuskintą pomidoro ar šeivamedžio šakelę. Uodai ir musės taip pat nemėgsta baziliko, rozmarinų, šalavijų ir paprastųjų raudonėlių kvapo, tad vietoje įprastų kambarinių gėlių savo palanges galime papuošti šių valgomų žalumynų vazonėliais. Vabzdžius atbaido ir levandų, kedro, eukaliptų bei arbatmedžio kvapai: keletą lašų šių eterinių aliejų galima užsilašinti ant drabužių arba jų įlašinti į elektrinį garintuvą ar aromatinę lempą, naudoti aromatines žvakes. Jeigu vakarojama ne namie, o gamtoje prie laužo, į jį patariama įmesti pušies ar eglės kankorėžių arba spygliuotų kadagio šakelių: teigiama, kad būtent jų skleidžiami kvapai taip pat neblogai atbaido uodus.

Įvairiaspalviai žiedai, augantys mūsų sode

Kai kurie žydintys augalai, kuriuos auginame savo kieme, džiugina ne tik akis, bet ir savo kvapu efektyviai atbaido daugelį vabzdžių: tarp jų ir uodus ar muses. Tokiomis savybėmis pasižymi, pavyzdžiui, pelargonija, serentis, dekoratyvinis česnakas, lantana, katžolė, snaputis, jau minėta levanda. Beje, sudžiovintos lavandos šakelės, laikomos spintoje, gerai apsaugo ir nuo kandžių. Verta nepamiršti ir kiek kuklesnio grožio vaistažolių: ramunėlių, citrininio čiobrelio, melisų, mėtų, pipirmėčių. Patraiškę tarp delnų jų lapelius ir jais patrynę odą, sukursime natūralų apsauginį barjerą, atbaidantį zyziančius kraujasiurbius. Kitas variantas – iš vaistažolių pasidaryti nuovirą, kuriuo vėliau prireikus būtų galima „kvepintis“. Sakoma, kad norint apsisaugoti nuo uodų veiksminga odą skalauti ir vilgyti pelynų nuoviru.

Vabzdžiaėdžiai augalai

Yra augalų, kurie savo kvapu atbaido muses, bet yra ir tokių, kurie pirmiausia vabzdžius prisivilioja, o galiausiai juos ir suryja. Vienas tokių augalų: jautrusis musėkautas. Jo išvaizda išties egzotiška ir grobuoniška: dantyta pražiota „burna“, kuri tuoj pat susiskleidžia ir užrakina auką viduje, vos tik vabzdys ant jos užlipa. Užsivėręs augalas išlieka tol, kol savo auką suvirškina. Šiuos augalus patariama auginti šviesioje, saulės gerai apšviestoje vietoje, drėgname, bet nepermirkusiame ir mažai maistinių medžiagų turinčiame substrate. Ant saulėtos palangės palikti musėkautai bus kaip sargyba, sauganti, kad pro ją į namus neprasmuktų jokia musė.

Actas

Actas – viena universaliausių priemonių ne tik namų ruošoje, bet ir kovojant su nepageidaujamais vabzdžiais. Tikriausiai, jau ne vienas su juo yra išbandęs gaminti spąstus vaisinėms muselėms: į mažą indelį įpilti obuolių acto, uždengti maistine plėvele, pradurti keletą mažų skylučių ir laukti, kol paviliotos kvapo į jį paklius mūsų vaisius ir daržoves apspitusios muselės. Uodai taip pat nemėgsta šio kvapo, tad iš obuolių sidro acto galima pasigaminti natūralaus purškalo, kuris padės juos atbaidyti. Tereikia lygiomis dalimis sumaišyti actą su vandeniu, į šį mišinį įlašinti šiek tiek šiuos vabzdžius atbaidančio kvapo eterinio aliejaus ir viską gerai suplakti.

Tvarka ir švara

Uodai veisiasi stovinčiame vandenyje, tad, norint, kad jų būtų kuo mažiau, patariama nepalikti šalia namų atvirų vandens talpyklų, rezervuarų, stengtis nusausinti „stovinčias“ balas, į kurias uodai mėgsta sudėti savo kiaušinėlius. Na, o jei norime namuose išvengti musių, turėtume nepamiršti ir elementarios higienos: nepalikti trupinių, neuždengtų maisto produktų, reguliariai valyti stalviršius ir grindis, išnešti šiukšles (beje, geriau naudoti tas šiukšliadėžes, kurios turi dangtį), dažnai vėdinti patalpas.

Dėmesio! Prieš naudojant bet kokį eterinį aliejų, verta pasidomėti ir jo šalutiniu poveikiu. Nuo aliejaus rūšies priklauso, ar jis gali netikti esant tam tikros fizinės būklės ar, pavyzdžiui, vaikams. Beveik visų eterinių aliejų negalima tepti tiesiai ant odos, tad juos reikėtų skiesti prieš tai pasidomėjus tinkamu ir saugiu dozavimu.

Vykstant į gamtą

  • Vilkėti šviesius drabužius ilgomis rankovėmis.
  • Nenaudoti stiprų kvapą turinčių kosmetikos priemonių: dezodorantų, losjonų, šampūnų, kvepalų.
  • Patartina naudoti repelentus (vabzdžius atbaidančias priemones): aerozolius, pleistrus, tepalus, pieštukus, kremus ir kt., nepamiršti griežtai laikytis gamintojo nurodytų instrukcijų.
  • Jei uodus norima atbaidyti natūraliais būdais: naudoti eterinius aliejus, odą įtrinti vabzdžius atbaidančiomis žolelėmis. Svarbu įsitikinti, kad nesate alergiškas.
  • Jei įmanoma, vengti būti gamtoje ankstyvą rytą ir vakarą – tuomet uodai yra aktyviausi, laikytis atokiau nuo vandens telkinių.

 

Jei įkando uodas

  • Įkandimo vietą nuplauti švariu vandeniu su muilu, netrinant nusausinti rankšluosčiu.
  • Niežtinčios vietos stengtis nekasyti.
  • Sutinimui mažinti naudoti vėsų kompresą.
  • Įkandimo vietą galima patepti arbatmedžio arba levandų eteriniu aliejumi.
  • Liaudyje patikrintas metodas: įgeltą vietą tepti svogūno ar česnako sultimis.

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: