,

Žavingi gamtos kampeliai: atraskite jaukiausias Lietuvos stovyklavietes

Vasara daugeliui asocijuojasi su saule, šiluma ir atostogomis. O mes, lietuviai, tikrai galime pasidžiaugti, nes mūsų kraštas yra puiki vieta vasaros atostogoms – gyvename komfortiškoje klimato juostoje, turime gausybę upių, ežerų, jūrą ir užburiančią gamtą. Tad atėjus birželiui, o kartais ir anksčiau, tampame aistringais iškylautojais, kurie dienas leidžia rinkdami miško gėrybes, o vakarus – jaukiai sėdėdami prie laužo su draugais ar šeima. Kad šią vasarą turėtumėte daugiau pasirinkimo, kur stebėti gamtos grožį ar atsigaivinti, dalijamės jaukiausiomis stovyklavietėmis įvairiuose Lietuvos kampeliuose.

Sostinės gyventojams ir svečiams – stovyklavietė prie Elniakampio ežero

Elniakampis (dar vadinamas Velniakampiu) – ežeras, telkšantis Vilniaus rajone, Neries regioniniame parke. Tai didžiausias regioninio parko ežeras, kurį supa tokio pat pavadinimo miškas, o šiaurės vakarinėje Elniakampio pakrantėje yra įrengta Vilniaus rajono gyventojų pamėgta stovyklavietė, kurią patogu pasiekti automobiliu, dviračiu ar tiesios pėsčiomis.

Prie pat vandens esančioje Elniakampio stovyklavietėje rasite viską, ko reikia smagiai iškylai ar nakvynei po atviru dangumi. Čia įrengtos 2 pavėsinės, stalai ir suolai, tad drąsiai galite atvykti su draugų kompanija. Svajojantys apie dūmo skonio kepsnelius, šašlykus ar tiesiog jaukų vakarą prie laužo, čia ras ir laužaviečių. Be to, įrengtas atliekų konteineris, tad prieš užleidžiant vietą kitiems poilsiautojams, bus paprasta susitvarkyti.

Elniakampio stovyklavietė yra įsikūrusi netoli Karmazinų pažintinio tako, taigi ištroškusiems užburiančių gamtos vaizdų čia tikrai bus ką pamatyti. Neries regioninio parko miškai, Elniakampio piliakalnis, kvapą gniaužianti panorama bei gaivus oras – kas vasarą gali būti geriau?

Vos prieš kelerius metus išdygusi stovyklavietė Trakų rajone

Kone kiekvienas iš mūsų bent kartą yra lankęsis Trakų rajone, tačiau apie šią 2018 m. prie Skaisčio ežero, netoli Varnikų gyvenvietės, įrengtą stovyklavietę žino ne visi. Ją įrengė Valstybinių miškų urėdijos Trakų regioninio padalinio miškininkai.

Apie 450 metrų ežero pakrante besidriekianti stovyklavietės teritorija užima net 3,3 ha plotą. Čia rasite erdvią automobilių stovėjimo aikštelę, nuo kurios turėsite tęsti savo kelionę pėsčiomis, įrengtus pėsčiųjų takus, vaikų žaidimų aikštelę su įvairiomis sūpynėmis ir pan. Poilsiavietėje yra net keletas pavėsinių, laužaviečių, vietų palapinėms statyti, persirengimo kabinių bei šiukšliadėžių. Viskas, ko reikia kokybiškam poilsiui gamtoje, kuri šioje vietoje tiesiog pasakiška.

Skaisčio ežero ilgis pietvakarių–šiaurės rytų kryptimi yra 3,1 km, o plotis siekia iki 2,3 km. Aplink jį auga įvairūs lapuočiai, nusidriekę takeliai ir pievos, tad net ir nenutolus nuo stovyklavietės galima rasti įspūdingų augalų. Ši vieta ypač tinkama atvykti su šeima, vaikais, anūkais.

Dzūkijos nacionalinio parko perlas – Puvočių stovyklavietė

Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje, Merkio ir Grūdos upių santakoje, įsikūrusi Puvočių stovyklavietė yra netoli Puvočių kaimo. Aplink – natūralios gamtos oazė, kurioje galima išgirsti ne tik šlamančių lapų garsus, bet ir malonų paukščių čiulbesį. Stovyklavietėje įrengtos net 4 pavėsinės, lauko baldai, tualetai bei laužavietės. Taip pat čia stovi informaciniai stendai, supažindinantys lankytojus su stovyklavietės ypatumais ir elgesio taisyklėmis.

Nors Puvočių stovyklavietė laikoma viena populiariausių Varėnos rajone, čia verta apsilankyti ir atvykusiems iš toliau. Patyrinėti gamtą, pasimėgauti upės čiurlenimu, pakvėpuoti grynu oro ar paieškoti grybų ir uogų tokioje gražioje vietoje – tikra atgaiva kūnui ir sielai. Saulėtą dieną čia puiki vieta degintis, o prapliupus lietui galima palįsti po vienos iš pavėsinių stogu.

Aktyvaus laisvalaikio mėgėjams Puvočių stovyklavietė tampa puikia poilsio zona. Čia kasmet apsilanko baidarių sporto mėgėjai, dviratininkai, žvejai bei skautai. Tad jeigu ieškote naujo baidarių maršruto Dzūkijoje, tikrai verta apsvarstyti šį variantą.

Kauno marių pakrantėje – Girionių poilsiavietė ir pažintinė trasa

Kauno marios – didžiausias dirbtinis vandens telkinys Lietuvoje, Nemuno slėnyje. Marios ir jų pakrantės priklauso Kauno marių regioniniam parkui, aukštupys – Nemuno kilpų regioniniam parkui. Vandens telkinys buvo suformuotas 1959 m. rugpjūtį, pastačius Kauno hidroelektrinę ir užtvenkus Nemuną. Upės vanduo per 9 mėnesius pakilo 19,5 metro, marių užlietoje teritorijoje iškeldintos 45 gyvenvietės, o žmonėms teko palikti savo kaimelius ir sodybas. Sakoma, kad toks sprendimas buvo priimtas norint apsaugoti Kauną nuo potvynių ir, deja, neturint kitos išeities.

Šiandien Kauno marių vaizdas įgavęs teigiamą prasmę – čia atvyksta nemažai lankytojų iš Lietuvos ir viso pasaulio, vyksta renginiai, šventės bei smagios vakaronės prie vandens. Jaukiai praleisti laiką prie Kauno marių galite įsikūrę Girionių poilsiavietėje. Ją rasite ant Kauno marių kranto prie Girionių gyvenvietės. Į šią vietą Kauniečius ir atvykėlius vilioja įspūdingas marių vaizdas, žavinga gamta bei komfortiškai įrengta stovyklavimo vieta. Poilsiavietėje yra dvi pavėsinės, suoliukai, laužavietės ir automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje galėsite patogiai ir saugiai palikti automobilį.

Nors čia negalima statyti palapinių, dieną dėmesį prikaustys Kauno marių bangos, pakrantėje linguojančios pušys ir kitame krante didingai stovintys Pažaislio vienuolyno bokštai, o vakare galėsite mėgautis žavingu vasaros saulėlydžiu. Nuo Girionių poilsiavietės yra nusidriekęs Laumėnų pažintinis takas, kuris dar labiau praskaidrins dieną gamtoje.

Ramus poilsis miško apsuptyje

Ne visi vasarą poilsiauja prie upių ar ežerų. Lietuvoje turime daug miško mylėtojų, kuriems neretai pušynas atstoja ir sporto, ir spa, ir meditacijos vietą. Visus norinčius Kačerginės seniūnija kviečia apsilankyti poilsiavietėje „Apuokynė“, kurią pasiekti automobiliu ar dviračiu galite bet kuriuo metų laiku važiuodami keliuku nuo Kačerginės plento.

Aplink „Apuokynę“ ant kalvų kalvelių išsidėstęs pušynas, tad oras čia – visada gaivus ir malonus. Poilsiavietėje yra jauki stoginė, lauko baldai, laužavietė bei žaidimų zona vaikams, kurioje rasite įvairių sūpynių ir laipynių.

Miško poilsiavietėje Kačerginės ir aplinkinių kaimelių gyventojai organizuoja ir švenčia Pusiaužiemio, Žemės dienos, Paukščių sutiktuvių šventes ir kitus renginius. O už keleto kilometrų nuo „Apuokynės“ rasite aktyviam poilsiui puikiai tinkantį maršrutą „Šaltinių takas“, leidžiantį pasimėgauti vaizdingomis Kačerginės miško vietomis, grynu oru bei gamtos garsais.

Rytų Aukštaitijoje – jauki Vaišniūnų stovyklavietė

Ignalinos rajone tikrai netrūksta miškų, upių, ežerų bei lankytinų vietų. Viena tokių – Aukštaitijos nacionalinis parkas, kuriame apsilankę vasarą galėsite ne tik ištyrinėti Aukštaitijos gamtinį bei kultūrinį paveldą, bet ir paiškylauti. Žinoma, tą daryti reikėtų tik tam skirtose, specialiais ženklais pažymėtose vietose.

Nemokama Vaišniūnų stovyklavietė įsikūrusi Aukštaitijos nacionaliniame parke, Ignalinos raj., netoli Vaišniūnų kaimo, šiaurinėje Dringio ež. pakrantėje. Čia rasite poilsiui bei iškyloms įrengtų pavėsinių, stalų ir suolų bei laužaviečių. Besimaudančiųjų žmonių patogumui čia įrengtos persirengimo kabinos, lieptai į ežerą. Teritorijoje yra lauko tualetų.

Stovyklavietėje galima statyti palapines ir kūrenti laužą, tad drąsiai galite čia atvykti su didele šeimyna, draugų būriu ar pasiimti kartu savo keturkojus. Be maudynių ežere, maisto ragavimo ir vakarojimo prie laužo, čia galėsite aktyviai leisti laiką: žaisti futbolą, krepšinį, tinklinį, vaikams yra įrengtos žaidimų aikštelės. Be to, dalis stovyklavietės įrangos pritaikyta neįgaliesiems. Vietovę patogiai pasieksite automobiliu.

Labanore – ne tik didinga giria

Švenčionių kraštas garsėja turtingais gamtos klodais, istoriją saugančiais muziejais ir mitų apipintais lankytinais objektais. Vienas iš labiausiai lankytojų pamėgtų Švenčionių rajono miestelių – Labanoras. Buvęs bažnytkaimis įsikūręs Labanoro regioniniame parke, 37 km nuo Švenčionių, ir yra apsuptas didingos Labanoro girios.

Labanoro girioje telkšo tuo pačiu vardu pavadintas ežeras, priklausantis Žeimenos baseinui. Prie ežero įsikūrę Aukštasalės (pietuose) ir Šlapimo (pietvakariuose) kaimai bei erdvi, vaikams ir suaugusiems pritaikyta stovyklavietė. Joje yra 2 pavėsinės su lauko baldais, 2 laužavietės, persirengimo kabinos, dvivietis tualetas bei šiukšliadėžės. Mažieji stovyklautojai galės ne tik pliuškentis ežere, kur įrengtas lieptelis ir tiltas, bet ir dūkti mini žaidimų aikštelėje, kur įrengta laipiojimo konstrukcija. Automobilį galėsite patogiai palikti stovyklavietėje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje.

Poilsis Biržų rajone: Kilučių stovyklavietė

Biržų kraštas garsus ne tik karstinėmis įgriuvomis, gardžiu alumi bei duonos kepiniais. Šiame Lietuvos kampelyje ir aplink jį gausu įspūdingų gamtos vaizdų, kuriuos norisi stebėti ilgėliau. Aplink Biržus yra ne viena poilsiavietė, pavyzdžiui, lankantys Kirkilų karstinius ežerėlius gali čia pat ir prisėsti pailsėti, paiškylauti – greta apžvalgos bokšto yra įrengti du stalai su suoliukais. Tiesa, lankytojų čia dažniausiai būna nemažai, tad ir vieta prie stalo nėra garantuota.

Ieškantiems ramesnės vietos poilsiui, vos keletą kilometrų nuo Biržų nutolusiame Kilučių kaime, greta Kilučių ežero, įrengta Kilučių stovyklavietė. Čia rasite ne tik stalą ir suoliukus, bet ir tinklinio aikštelę, vaikų žaidimo aikštelę, šiukšliadėžes ir maudyklą su prieplauka. Šią vietą mėgsta ne tik vietiniai gyventojai bei turistai, bet ir žvejai, kurie prie ežero leidžia valandų valandas. Poilsiavietės vietos projektas vadinasi „Laisvalaikio sala“ ir yra finansuojamas iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos valstybės biudžeto bei Biržų rajono savivaldybės lėšų. Prie aplinkos priežiūros noriai prisideda ir Kilučių bendruomenė – jos nariai itin džiaugiasi šia laisvalaikio erdve.

Už Raseinių, ant Dubysos, teka saulė, teka…

Dubysos regioniniame parke stovyklaviečių galima rasti ne vieną, nes šiame Lietuvos kampelyje tikrai norisi pasibūti: mėgautis tyru oru ir gėrėtis užburiančiais gamtos vaizdais. Ne veltui gimtasis Dubysos kraštovaizdis yra apdainuotas Maironio eilėraštyje. Dubysa – viena gražiausių Žemaitijos upių, kviečianti lankytojus stabtelėti ir atsigaivinti.

Užklydus į Lyduvėnų miestelį keliautojų laukia ne tik aukščiausias ir ilgiausias Lietuvoje geležinkelio tiltas bei Lyduvėnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia, bet ir patogi poilsiavietė prie upės. Ji traukia tiek vietinius gyventojus, tiek miesto lankytojus, Dubysos upe plaukiančius baidarėmis. Lyduvėnų poilsiavietėje rasite tvarkingą, jaukią aplinką, lauko baldus, pavėsinę, persirengimo kabiną. Taip pat yra laužavietės, tualetas ir didelis plotas, kuris puikiai tiks palapinėms pasistatyti.

Pernakvoję poilsiavietėje ant Dubysos kranto, būtinai aplankykite Danutės piliakalnį, nuo kurio atsiveria įspūdinga Lyduvėnų tilto panorama.

Pajūrio svečiams – rekreacinė poilsiavietė „Kretingalė“

Nors nuvažiavus į pajūrį daugiausia keliautojų dėmesio pasiglemžia Jos Didenybė Baltija, tačiau važiuojantys, pavyzdžiui, iš Klaipėdos į Neringą ar šiaip mėgstantys panaršyti po Klaipėdos rajono apylinkes tikrai ras laiko užsukti į dėmesio vertą Kretingalės rekreacinę poilsiavietę.

Važiuojant Neringos link, Kretingalės miestelį galima pažinti pagal kuklią, tačiau labai mielą 17 a. pastatytą ir 2020 m. suremontuotą neogotikinio stiliaus bažnytėlę su vienu bokštu. Visai netoliese, Šaltinio gatvėje, pasivaikščioti kviečia akmenimis grįstas tarp medžių esantis keliukas. Čia ir prasideda rekreacinės Kretingalės poilsiavietės teritorija.

Kodėl poilsiavietė verta dėmesio? Joje galima rasti ne tik daugumai stovyklavimo ir poilsio vietų būdingą lauko baldų komplektą, pavėsinių bei laužaviečių, bet ir senosios architektūros pėdsakų bei įspūdingų gamtos vaizdų. Bevaikštant galima mėgautis upės slėnio panorama ir per ją einančio, 1880 metais pastatyto akmeninio tilto vaizdu, kuris puošia ir miestelio herbą. Kiek toliau, dešiniajame upės krante, matomi išlikę pilkapio likučiai. Taip pat poilsiavietės teritorijoje pastatytos geležinės skulptūros, puošiančios ramią ir jaukią aplinką.

Taip pat skaitykite: