,

Per Žolinę Palangoje renginys už sveiką širdį su J. Šeduikyte

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Pirmadienis, 2022 m. rugpjūčio 15 d.
Renginio pradžia: 12:00
Renginio pabaiga: Pirmadienis, 2022 m. rugpjūčio 15 d.
Renginio vieta: Palanga, Jūratės ir Kastyčio skveras

Rugpjūčio 15 d., 12–14 val., švenčiant Žolinę, Palangoje, šalia Jūratės ir Kastyčio skulptūros, vyks kasmetinis renginys „Sveikos širdies ritmu“.

Renginys skirtas paskatinti atostogaujančius įsiklausyti savo širdies, padėti širdžiai kuo ilgiau išlikti sveika. Renginio metu veiks atlikėjos Jurgos Šeduikytės širdies istorijų dirbtuvės, su renginio dalyviais bus kuriama improvizuota daina visoms Lietuvos širdims, kurios atlikimą vainikuos 200 mušamųjų instrumentų pasirodymas. Renginį miestui dovanojantis maisto papildų gamintojas „Valentis“ sako jau eilę metų siekiantis, kad Žolinė būtų minima prasmingai.

10 patarimų sveikai širdžiai:

  • Venkite streso ir atraskite būdų, kurie padėtų jį valdyti (pasivaikščiojimas, muzika, gamta ar kita).
  • Valgykite sveiką ir subalansuotą maistą.
  • Rinkitės patiekalus, kuriuose nebūtų daugiau pridėtinio cukraus ir druskos.
  • Reguliariai atlikite tyrimus.
  • Būkite fiziškai aktyvūs, skirkite laiko pasivaikščiojimams, mankštai.
  • Venkite žalingų įpročių – rūkymo ir alkoholio.
  • Skirkite pakankamai laiko miegui ir poilsiui.
  • Vartokite pakankamai vandens ir venkite tiesioginių saulės spindulių.
  • Jeigu dirbate sėdimą darbą, reguliariai pakilkite nuo kėdės.
  • Pasirūpinkite, kad organizmui netrūktų būtinų vitaminų ir mineralų.

Žinoma atlikėja, dainų ir knygų autorė Jurga Šeduikytė sako, kad šiuolaikinis žmogus dažnai negirdi ne tik savo jausmų, bet ir širdies.

„Per savo vedamas kūrybines dirbtuves įsitikinau, kad labiausiai širdį pažadina jausmui ir sveikatai brangus vaikystės ar jaunystės prisiminimas. Vadinu tai širdies istorija ir kviečiu pasidalinti labiausiai palietusiu širdį prisiminimu mano „Facebook“  paskyroje. Tai gali būti trumpas pasakojimas, kaip medyje radote lizdelį su paukščiukais, kaip įsimylėjote ar kada suskaudo širdį dėl neteisybės. Istorijas renginio metu versime metaforomis ir jungsime į čia pat gyvai gimstantį būgnų ritmais paskanintą bendros dainos tekstą“, – sako J. Šeduikytė.

Dainininkė džiaugiasi, kad šį kartą renginyje dainą kurs drauge su klausytojais, ji bus pripildyta atskirų žmonių širdies istorijomis. Renginio metu vyks dirbtuvės, kuriose atlikėja bendraus su susirinkusiais ir kartu ieškos tiksliausių žodžių jų istorijai nusakyti, vėliau visus juos apjungs ir skambant keliolikai dešimčių būgnų ritmui čia pat ir sudainuos.

Atlikėjai talkins perkusijos studijos „Afrikos būgnai“ įkūrėjas, atlikėjas Gediminas Mačiulskis su 200 mušamųjų instrumentų, kuriais kvies išmokti groti ir kiekvieną norintį.

„Tikriausiai niekas nesiginčys, jog muzika teigiamai veikia mūsų savijautą, tinkamai pasirinkti ritmai padeda nurimti, o juk vienas iš pagrindinių sveikatos patarimų, kuriuos girdime šiandien, yra būtent šis: nurimk. Išbandyti būgnus, jais groti bei mušti juos širdies ritmu galės visi norintys. Aš pasidalinsiu savo žiniomis, pamokysiu, kaip tinkamai groti būgnais, o tuomet mes kartu kursime muziką ir mušime širdies ritmą“, – sako G. Mačiulskis.

Renginį organizuojančios įmonės „Valentis“ atstovės ir idėjos iniciatorės Edita Česnavičienė ir Indrė  Šumskienė pasakoja, kad su komanda visuomet siekia rasti būdų įkvėpti labiau rūpintis savo sveikata. „Lietuvos higienos instituto duomenimis, vien pernai nuo kraujotakos sistemos ligų netekome daugiau nei 23 tūkst. žmonių. Jau ne pirmus metus per Žolinę pajūryje primename apie širdies sveikatą ir darome tai netradiciniais būdais. Įvairios iniciatyvos siekia ugdyti teisingus žmonių įpročius ir padėti jiems vaistažolių pagalba pasirūpinti savo širdimi“, – dalinasi mintimis E. Česnavičienė.

Renginys vyks rugpjūčio 15 d. 12–14 valandomis. Dalyvavimas nemokamas.

Taip pat skaitykite: