,

Ne tik mėlynių, bet ir kitų miško uogų negalima rinkti jokiomis mechaninėmis priemonėmis

Įsibėgėjus mėlynių uogavimo sezonui Aplinkos ministeriją pasiekia informacija, kad kai kurie uogautojai, norėdami prisirinkti kuo daugiau šių miško gėrybių, naudojasi „šukomis“ vadinamais brauktuvais. Primename, kad jie gali pažeisti uogienojus, todėl nei šių, nei jokių kitų mechaninių įrankių, skirtų uogų rinkimo procesui paspartinti, naudoti negalima.elynė

Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkoje nustatyta, kad renkant uogas, draudžiama rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones. Ši nuostata galioja renkant visas laukines uogas – mėlynes, bruknes, spanguoles.

Pasak gamtininkų, mėlynės yra daugiametis augalas, jis kasmet neišauga naujas. Nors renkant uogas šukomis nepažeidžiamos šaknys, tačiau jeigu sudraskomi lapeliai, sužalojamos šakelės, augalas nualinamas, prasčiau pasiruošia kitiems metams ir uogų derlius gali būti mažesnis.

Mėlynių plotai gali sunykti ar sumažėti dėl augavietės pasikeitimo – dėl šviesos trūkumo ar plyno miško iškirtimo. Mėlynėms reikalinga šviesesnė vieta, nes jos auga nelabai ūksminguose, vidutinio drėgnumo, drėgnuose ir pelkėtuose pušynuose ar eglynuose. Todėl natūraliai pasikeitus buveinei, sutankėjus miškui, kai žemę pasiekia mažiau šviesos, uogienojai retėja. Uogų gali sumažėti ir dėl nepalankių oro sąlygų, pavasario šalnų, sausringos vasaros.

Kaip naudojami laukinės augalijos ištekliai, kontroliuoja Aplinkos apsaugos departamentas (AAD). Pastebėjus pažeidimą reikėtų kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112, stengtis užfiksuoti (nufotografuoti) patį pažeidimą, automobilį, kuriuo naudojasi pažeidėjai, asmenis (pažeidėjus) bei šią informaciją ir nuotraukas siųsti AAD el. paštu info@aad.am.lt

Už mėlynių ar kitų laukinių uogų rinkimą specialiomis šukomis ar kitomis mechaninėmis priemonėmis taikoma Administracinių nusižengimų kodekso 284 straipsnio 1 dalyje nustatyta bauda: asmenims nuo 10 iki 30 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 30 iki 60 eurų. Gali būti konfiskuoti ir draudžiami įrankiai.

Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje šukas naudoti galima. Tačiau Skandinavijoje didesni miškų ir uogienojų plotai, šviesesni miškai, uogos renkamos ir uogų rinkėjai pasiskirto didesniuose plotuose, todėl kasmet vienuose ir tuose pačiuose plotuose nevyksta intensyvus rinkimas.

Taip pat skaitykite: