,

Paneigė populiarų mitą: augintinių žaislai – ne vien pramoga

Kol dalis šeimininkų mano, jog žaislai augintiniams – prabangos prekė, kiti savo gyvūnus jau lepina išmaniais-interaktyviais ar vasarą itin populiariais, vandenyje plūduriuojančiais, žaislais.

Į šių šeimininkų pusę vis dažniau stoja ir veterinarai, o KIKA gyvūnų prekių ekspertė Emilija Kavaliauskienė tikina, jog tai, kad gyvūnų žaislai yra skirti tik pramogoms – pasenęs mitas, nes augintiniui jie svarbūs net dėl kelių naudingų funkcijų.

Padeda lavinti motoriką, kurti ryšį

Ekspertė pastebi, jog galima išskirti netgi ne vieną, o kelias naudas, kurias augintiniui teikia žaislai.

Pirmiausia, ji skatina prisiminti, jog savo namuose auginate plėšrūną, turintį medžiotojo instinktą, kurį stimuliuoti svarbu tiek šunims, tiek katėms.  „Šį instinktą puikiai patenkina iš pliušo ir gumos pagaminti žaislai, kurie turi cypsinčias ir traškančias dalis, atkartojančias sumedžioto grobio jausmą, – teigia E. Kavaliauskienė ir priduria, jog kitu atveju, nepatenkinus augintinio medžioklės poreikių, neretai kenčia namai ar asmeniniai daiktai. – Neturėdamos su kuo žaisti, katės imasi draskyti baldus, o šunys itin mėgsta graužti batus.“

Daiktų niokojimą gali paskatinti ir perteklinė augintinio energija, o anot ekspertės, žaislai padeda keturkojį draugą „nuvarginti“ – žaidžiant jis pavargsta ir „išsikrauna“, tuomet susikaupusios energijos atsargos nepasireiškia destruktyviu elgesiu.

Kavaliauskienė teigia, jog žaidimai taip pat gali padėti išvengti apatijos, skatinti aktyvumą, gali padėti lavinti motoriką ir netgi kurti ryšį su šeimininku: „Kartu žaidžiant, jūsų ir augintinio ryšys stiprėja, taigi, žaislai yra vienas iš įrankių, kurių pagalba šeimininkas gali kokybiškai praleisti savo laiką su augintiniu bei puoselėti artumą.“ Įdomu tai, jog žaislai netgi gali padėti lavinti jūsų šeimos draugo intelektą, nes, pavyzdžiui, interaktyvūs įvairių formų žaislai ne tik užima augintinio laiką, bet ir priverčia jį pasitelkti savo protinius sugebėjimus.

Kaip teigia KIKA ekspertė, tinkamai parinkti, žaislai padeda pasirūpinti ir jūsų augintinio higiena. „Graužimui skirti žaislai gali padėti natūraliai valyti susikaupusias apnašas bei užkirsti kelią jų atsiradimui. Taip pat, kramtydamas žaislą, augintinis masažuoja dantenas, šalina nešvarumus ir dantų akmenis“, – vardija E. Kavaliauskienė.

Kaip išsirinkti?

Specialistė pastebi, kad šiuo metu šunų ir kačių šeimininkai gali rinktis iš itin gausios žaislų pasiūlos – visi jie skirtingi, skirti sudominti: cypia, traška, yra skirtingų faktūrų ir dizainų bei kitaip traukia augintinius žaisti. Ji atkreipia dėmesį, kad renkantis žaislus, svarbu jų tvirtumas ir kokybė.

„Kadangi žaislai atlieka daugybę funkcijų, pagalvokite, kas svarbu būtent jūsų augintiniui. Aktyviems šunims rekomenduoju rinktis įvairius kamuoliukus – nuo teniso iki plūduriuojančių, pagamintų iš specialios gumos, taip pat virves, lėkštes ar kitus žaislus, kuriuos augintinio šeimininkui patogu mesti, traukti“, – pataria ekspertė. Anot jos, daug energijos turintiems gyvūnams būtini aktyvūs žaidimai, į kuriuos įsitrauktų ir šeimininkas, nes vienas augintinis nesugebės žaislo pagalba išlieti visos susikaupusios energijos.

Pasyvių šunų šeimininkams, E. Kavaliauskienės teigimu, reikėtų rinktis žaislus, skatinančius augintinį klausyti, uostyti, laižyti ir graužti – tai iš dviejų ir daugiau skirtingų medžiagų pagaminti žaislai, taip pat čežantys, cypiantys, grublėtų paviršių žaislai. Tačiau ekspertė pastebi, kad augintinio šeimininkas turėtų įvertinti ir tai, jog nepaisant augintinio aktyvumo lygio, jis gali turėti polinkį į tam tikro medžiagiškumo žaislus: „Pavyzdžiui, jūsų šunį gali labiau dominti minkštesni ar priešingai – tvirtesni pliušiniai, guminiai žaislai.“

Kačių šeimininkai, anot specialistės, dažniausiai renkasi kamuoliukus, įvairių rūšių pelytes, „meškeres“ su virvele, tačiau, kaip ir kitų gyvūnų šeimininkai, taip ir kačių augintojai nori naujovių, todėl rinkoje jau yra interaktyvių žaislų, kurie gali būti pastatomi, tvirtinami ant skirtingų paviršių, draskylių, durų rankenų ir kitose vietose. „Su įvairių funkcijų turinčiais, savaime judančiais žaislais, katė galės žaisti savarankiškai, o svarbu ir tai, kad tokie žaislai, dažnu atveju, būna pagaminti iš tvirtesnių medžiagų nei įprasti“, – pažymi E. Kavaliauskienė.

Anot ekspertės, vasara – puikus metas žaidimams su keturkoju draugu lauke ir netgi vandenyje. „Jei šeimininkai mėgsta kartu su augintiniu keliauti prie vandens telkinių, naudingas pasirinkimas yra plūduriuojantys žaislai. Jie gali padėti ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir atvėsinti augintinį, taip pat gali padėti apsisaugoti nuo perkaitimo“, – teigia specialistė ir primena, kad karštą dieną būtina pasirūpinti ne tik žaislais, bet ir vėsinančiomis priemonėmis, kad augintinis neperkaistų.

Jei įprasti žaislai nebesulaukia jūsų augintinio dėmesio, E. Kavaliauskienė rekomenduoja atkreipti dėmesį į išmanius, kuriuos šeimininkai renkasi vis dažniau.

„Maisto granules ar skanėstus talpinantys interaktyvūs žaislai veikia kaip galvosūkis. Kiti išmanūs žaislai – lavina akis ir letenų koordinavimo įgūdžius, leidžia augintiniui savarankiškai žaisti patalpose. Jei ilgesniam laikui palikote augintinį vieną, jie gali padėti palengvinti nuobodulį, sumažinti stresą ir nerimą. Na, o senyvo amžiaus augintiniams gali padėti suaktyvinti smegenų veiklą“, – naudas vardija E. Kavaliauskienė.

Neleiskite nuobodžiauti ir smulkiems augintiniams

Ekspertė pažymi, jog nederėtų pamiršti ir smulkių augintinių, šiuo metu gyvūnų prekių parduotuvėse galima rasti žaislų ir jiems.

„Smulkių augintinių šeimininkai pastebi, jog jų augintiniai taip pat dažnai nuobodžiauja, tad žaislai nėra tik narvelio aksesuarai. Graužikams dažniausiai įsigyjami bėgimo rateliai ir įvairius hamakai, sūpynės, slėptuvės, kamuoliukai iš natūralių medžiagų, o populiariausi žaidimų draugai paukščiams – laktos, laipteliai, įvairūs ryškių spalvų, natūralių medžiagų pakabinami žaislai“, – žaislų pasirinkimus smulkiems augintiniams vardija E. Kavaliauskienė.

„Žaislai – svarbus atributas tiek žmogaus, tiek augintinio gyvenime. Juk nė vienas vaikas neužaugo tik su vienu žaislu, jų visi turėjome daug ir įvairių. Svarbu tik suprasti, kokią tas žaislas funkciją atlieka. Na, o jeigu nežinote, kaip išsirinkti, pasitarkite su gyvūnų prekių parduotuvėse dirbančiais ekspertais. Tinkamai parinkti žaislai ne tik neleis keturkojui nuobodžiauti, bet ir padės kurti tarpusavio ryšį ir rūpintis jo sveikata“, – apibendrina specialistė.

o

Taip pat skaitykite: