,

Liepos 6-ąją vėlai vakare kauniečiai pamatys „Vilniaus sapno“ misteriją, kviečiančią į Vilniaus 700-ąjį gimtadienį

Belaukdami artėjančio sostinės jubiliejaus Kauno gyventojai ir Europos kultūros sostinės svečiai muzikos festivalyje „Operetė Kauno pilyje“ kviečiami stebėti ir šiuolaikinių technologijų reginį-misteriją „Vilniaus sapnas“. Tai unikalus reginys, kuriam ruošiasi per 40 atlikėjų, įrenginėjama platforma modernaus šokio šokėjams, scena orkestrui bei kuriami specialieji efektai. Misteriją po atviru dangumi jau pamatė tūkstančiai Palangos ir Alytaus gyventojų bei miesto svečių.

„Vilniaus sapnas“ talpina visą Vilniaus istoriją – nuo geležinio vilko kauksmo, svarbiausių įvykių, paveikusių visos Lietuvos istoriją, iki meilės istorijų, kultūros šviesulių ir šiuolaikinio miesto veido. Žiūrovai prie Kauno pilies 22.30 val. pamatys ne paprastą pasakojimą, o iki 20 minučių truksiantį šou, kupiną šviesų, vizualizacijų, teatro ir šokio elementų.

„Siekiame, kad Vilniaus 700 metų gimtadienis, kurį pasitinkame su šūkiu „Vilnius: 700 metų jaunas“, paliestų kiekvieno Lietuvos gyventojo širdį, todėl pristatinėdami Lietuvos miestuose reginį, tuo pačiu kviečiame kitais metais visus šalies gyventojus į Vilniaus jubiliejų. Mums labai svarbu, kad šiemet Europos kultūros sostine tapęs Kaunas savo programoje skyrė dėmesį ir Vilniaus artėjančio jubiliejaus anonsui“, – sako oficialios Vilniaus miesto verslo ir turizmo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

„Vilniaus sapną“ pristato iškiliausi kūrėjai

Per beveik 700 metų Vilniuje įvyko galybė įvykių, tad kaip per 20 minučių papasakoti miesto istoriją? Vienas iš misterijos kūrėjų, žurnalistas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis, kuris kartu su profesoriumi Alfredu Bumblausku ruošė istorinį pasakojimą, sako, kad atrinkti visiems žinomus ir Vilnių garsinančius istorijos akcentus nebuvo paprasta. „Norėjome išryškinti tiek istoriniu požiūriu svarbiausius, tiek įdomiausius, patraukliausius įvykius – tikimės, kad jie padarys didelį įspūdį žiūrovams“, – sako E. Jakilaitis.

Tačiau „Vilniaus sapnas“ – tai ne tik istorija, bet ir iškiliausi žmonės, tarp kurių Steponas Batoras, Motiejus Kazimieras Sarbievijus, Adomas Mickevičius, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir kiti. Čia taip pat gimsta politinės ir kūrybinės idėjos. Žinoma, tai ir šiandienos modernus Vilnius – visų istorinių įvykių ir asmenybių suformuotas miestas, kupinas gyvenimo džiaugsmo, jaunystės ir kasdien besikeičiantis.

Įspūdingą „Vilniaus sapną“ kūrė daugybė profesionalų. Istorinį pasakojimą parengė profesorius Alfredas Bumblauskas. Muzikinę atmosferą dovanoja Vilniaus Šv. Kristoforo orkestras, diriguojamas Modesto Barkausko – muziką specialiai šiam renginiui sukūrė kompozitorius Mantautas Krukauskas, o choreografiją „Low Air“ šokėjams kūrė Laurynas Žakevičius, Airida Gudaitė ir Paulius Tamolė.

„Vilniaus sapno“ misteriją jau liepos 6 d. vakarą bus galima pamatyti Kaune, o vėliau ji bus rodoma Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Vilniaus gyventojai bei sostinės svečiai turės galimybę išvysti misteriją per tradiciškai organizuojamas „Sostinės dienas“. Daugiau informacijos apie Vilniaus 700 jubiliejui skirtus renginius rasite tinklalapyje www.700vilnius.lt.

Vilniaus jubiliejus bus švenčiamas 2023 metų sausio 25 d., kai prieš 700 metų Vilnius pirmą kartą buvo paminėtas istoriniuose rašytiniuose šaltiniuose. Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotą jubiliejaus šventės programą „Vilnius 700“ kuruoja Vilniaus turizmo ir plėtros agentūra „Go Vilnius“.

 

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Trečiadienis, 2022 m. liepos 6 d.
Renginio pradžia: 22:30
Renginio pabaiga: Trečiadienis, 2022 m. liepos 6 d.
Renginio vieta: Šalia Kauno pilies, Pilies g. 17.

Taip pat skaitykite: