,

Katės kraiko dėžutės priežiūra vasarą: ko svarbu nepamiršti?

Katės yra itin tvarką ir švarą mėgstantys gyvūnai, o ir jų kraiko dėžutė – ne išimtis. Dėl netinkamos katės tualeto priežiūros, ypatingai šiltuoju metų laiku, namuose gali pasklisti nemalonus kvapas, jaučiamas ir šeimininkams, o gyvūnai – pradėti maištauti ir netikėtose vietose palikti ne itin malonių siurprizų.

Kaip tinkamai išsirinkti dėžutę, palaikyti joje švarą ir kokios yra tvarios kačių kraiko alternatyvos, pristato KIKA vet. vaistininkė Karolina Ablam.

Svarbu ir dėžės vieta

Specialistė teigia, jog nuspręsti, kokia kraiko dėžė yra tinkamiausia jūsų augintiniui, reikėtų atsižvelgiant į jo poreikius: „Šeimininkai gali rinktis ne tik skirtingo dydžio, bet ir skirtingo tipo kraiko dėžę, pavyzdžiui, atvirą arba uždarą. Kačių augintojai žino, kad kiekviena murklė turi ypatingą charakterį, tad renkantis tualetą, reikėtų į tai atkreipti dėmesį. Jeigu jūsų keturkojė draugė yra smalsi, mėgsta žaisti slėpynes ir nuolat randa kampelį, kuriame galėtų pasislėpti – uždaras tualetas yra puikus sprendimas, kuris ne tik leis katei turėti privačią erdvę atlikti gamtiniams reikalams, bet ir kels jai intrigą. Jeigu jūsų katinas nėra iš smalsiųjų ar yra didesnės veislės, vertėtų pagalvoti apie atvirą tualetą. Be to, šis variantas yra ekonomiškesnis. Atviras tualetas taip pat tinka jauniems kačiukams, dar besimokantiems atlikti gamtinius reikalus dėžutėje.“

  1. Ablam pastebi, jog taip pat svarbi yra ne tik pati kraiko dėžė, bet ir jos vieta. „Įprastai tinkamiausia vieta katės tualetui yra vonios kambarys, tačiau svarbu jo nestatyti šalia triukšmingų vietų, pavyzdžiui, skalbimo mašinos. Jei gyvenate dviejų ar daugiau aukštų name, kad gyvūnas jaustųsi patogiai, vertėtų pasirūpinti ir keliomis kraiko dėžėmis“, – siūlo ekspertė.

Pasitaiko, jog katė kraiko dėžute naudotis neįpranta arba nustoja tai daryti. „Dažniausiai taip nutinka dėl kelių priežasčių: gyvūnui gali nepatikti pati dėžė – būti per maža ar nepatogi; gali būti netinkamas kraikas, kuris arba nesugeria kvapų, arba sudrėkęs ima lipti prie kailio, pėdučių ir taip kelia katei diskomfortą; taip pat net labiausiai išauklėtų kačių elgesys pasikeičia susidūrus su stresu ar ligomis, todėl šlapinimasis ne vietoje gali būti ženklas, kad gyvūną reikia parodyti veterinarui. Dar viena priežastis – namuose yra daugiau kačių, dėl to jos gali žymėti savo teritoriją“, – pasakoja K. Ablam.

Kaip išrinkti tinkamiausią kraiką?

Pasak vet. vaistininkės, šiuo metu siūlomų kraiko rūšių gausa gali nesunkiai priversti pasimesti, todėl dėmesį reiktų atkreipti į kelis svarbiausius dalykus: „Pirmiausia, įvertinkite granulės dydį – jis tiesiogiai susijęs su sugeriamumu, o geras sugeriamamumas yra svarbus, kad kraikas neliptų prie kailio. Antroji sąlyga yra natūralumas – kraikas turi nedirginti jautrių kačių pėdučių ir nekelti alergijų, kas neretai atsitinka su cheminių priemaišų turinčiais produktais, o taip pat svarbus kvapas, kuris turi būti ne tik gaivus katei, bet ir apsaugoti nuo į butą sklindančių nemalonių kvapų, ypatingai vasarą, kai oras yra tvankus.“

Kraiką išsirinkti galima ir atsižvelgiant į konkrečius savo katės poreikius. „Galite rasti kraiką, skirtą specialiai jauniems kačiukams, kuris nedirgina uoslės, taip pat nedulkantį, skirtą į alergiją linkusioms katėms, ar nelimpantį prie kailio – ilgaplaukėms. Na, o itin jautrioms ir sterilizuotoms katėms svarbu, jog kraikas sugertų nemalonius kvapus“, – skirtingas kraiko rūšis pristato specialistė ir pabrėžia, kad jeigu katės poreikiai nėra išskirtiniai, kraiką galima rinktis ir pagal mėgstamą kvapą: levandų, alijošių, persikų, ramunėlių ar žaliosios arbatos.

Draugiškos aplinkai alternatyvos

  1. Ablam pastebi, jog šeimininkai vis dažniau atkreipia dėmesį į aplinkai draugiškas alternatyvas.

„Katės kraikas turi būti prižiūrimas kasdien, o pilnai pakeičiamas maždaug kas dvi savaites, todėl jis, kartu su plastikiniais maišeliais, į kuriuos dažnai yra pilamas, sudaro nemažą dalį atliekų. Šeimininkai, tą suprasdami ir norėdami užtikrinti ne tik savo gyvūno, bet ir planetos gerovę, ima ieškoti alternatyvų. Viena tvariausių alternatyvų, siūlomų šiuo metu, yra visiškai natūralus ir skaidus vandenyje kraikas iš žirnių ląstelienos“, – tvirtina specialistė.

Ji pasakoja, kad tokį kraiką itin lengva prižiūrėti. „Katei pasinaudojus tualetu, kraikas sušoka į mažus kauburėlius, todėl visą dėžutę keisti reikia rečiau – pakanka išimti sušokusio kraiko gabalėlius. Labiausiai džiugina tai, jog šis pasirinkimas yra 100 proc. natūralus ir skaidus vandenyje, todėl jį galima paprasčiausiai nuleisti į tualetą. Taip ne tik saugosite gamtą, nes nenaudosite plastikinių maišelių, bet ir sutaupysite laiko“, – kalba K. Ablam.

Ekspertė pažymi, kad natūralūs produktai leidžia užtikrinti gamtos ratą: „Produktai iš gamtos gali keliauti atgal į gamtą, taip jos neteršiant, o saugant.“

Katės tualeto priežiūra

  1. Ablam tikina, kad ne mažiau nei pats kraikas, svarbi yra ir tinkama jo dėžės priežiūra. Pavyzdžiui, medžio drožlių ar kraikas iš silikagelio turėtų būti keičiamas kas 3–5 dienas, priklausomai nuo katės šlapinimosi dažnio. Kraiko iš žirnių ląstelienos rekomenduojama pilti apie 3–4 cm, o kadangi kasdienei jo priežiūrai užtenka pašalinti sušokusius grumstelius ir tiesiog įpilti tiek, kiek jo buvo pašalinta, visiškai pakeisti ir išplauti katės tualetą gali reikėti vos kartą per mėnesį.

„Dėžutę plaukite po drungnu tekančiu vandeniu, keletą kartų praskalaukite švelniu valikliu, skystu muilu ar naudokite specialius valiklius, kurie ne tik šalina kvapus, bet ir veikia antibakteriškai“, – pastebi ekspertė ir priduria, jog nevertėtų pamiršti, kad katės uoslė yra gerokai jautresnė nei žmonių, todėl praplauti tualetą vien vandeniu – nepakanka.

Jei ketinate atostogauti

Anot K. Ablam, vasara – atostogų metas, tačiau augintiniai keliauti su mumis gali ne visuomet ir šeimininkai baiminasi, kad grįžę po kelių dienų ras netikėtų staigmenų. Pasak jos, jei pasirūpinsite savo katės patogumu, taip nutikti neturėtų.

„Jei planuojate trumpas, poros dienų vasaros atostogas, į katės kraiko dėžę įpilkite kiek daugiau granulių nei įprastai. Taip pat pasirūpinkite šėrykla, paduodančia maisto, ir girdykla, kuri aprūpins katę šviežiu vandeniu. Jei numatomi šilti orai, palikite namuose mikro ventiliaciją, tačiau langų neatidarykite – gyvūnui tai pavojinga, nes jis gali įstrigti ar iškristi“, – perspėja specialistė ir primena, kad išvykstant ilgesniam laikui nei porai dienų, katę arba reikėtų pasiimti kartu, arba surasti, kas galės ją prižiūrėti, kol jūsų nebus.

Jei visgi nusprendėte su savo augintiniu keliauti kartu, ekspertė pataria pasirūpinti svarbiausiais kelionės aksesuarais, padėsiančiais užtikrinti jūsų katės patogumą – namus primenančiu pledu, pernešimo krepšiu, kelionine gertuve, patogiose pakuotėse iš anksto sunormuotu konservuotu pašaru, dubenėliais bei, žinoma, skanėstais, o jei gyvūnas bijo keliauti – nepamirškite ir antistresinio antkaklio.

Taip pat skaitykite: