,

Startavusi socialinė švarios vasaros iniciatyva atveria regioninių parkų skaudulius

Šį pirmadienį Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose įvyko iniciatyvos „Misija: švari vasara ‘22“ atidarymas, kurios metu susirinkę dalyviai su šūkiu „Vasarok. Žingsniuok. Rūšiuok“ rankose laikydami perdirbto plastiko maišelius leidosi į gamtos išlaisvinimo nuo šiukšlių misiją.

„Iš surinktų atliekų galime daryti keletą išvadų – geriausiai pastebimos šiukšlės yra nuorūkos, popierėliai nuo smulkių užkandžių, kavos puodeliai, buteliukai. Galime daryti prielaidą, kad čia žmonės išeina į trumpus žygius, be specialaus pasiruošimo, su savimi nešasi tai, kas telpa į kišenę ar tiesiog į rankinę. Deja, atėję į svečius gamtoje – ne visada elgiasi kultūringai. Taip pat aptikome ir padangų, kitų ilgiau užsigulėjusių didelių plastiko atraižų“, – apžiūrėdama misijos dalyvių radinius teigė ekologė, „Žaliojo taško“ atstovė Vaida Griškevičienė.

Padangos, pakuotės ir žaliosios atliekos

Žygio rezultatai parko darbuotojų nestebina. Kaip teigiama, Vilniaus mieste esantys Pavilnių ir Verkių regioniniai parkai, skirtingai nei kiti regioniniai parkai, esantys atokiau nuo didžiųjų miestų, sulaukia daugybės lankytojų, kurie parke apsilanko be specialaus pasiruošimo ar darbuotojų priežiūros. Neretai poilsiautojai keliauja ne tik specialiai paruoštais pažintiniais takais, kurie ir skirti tam, kad žmogus galėtų mėgautis ir pažinti gamtą, o ši būtų apsaugota nuo žmogaus.

Anot Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos kultūrologo Pranciškaus Maigio, didžiausi žmonių srautai parkuose yra sutinkami nuo gegužės pradžios iki Joninių bei rudenį – prasidėjus mokslo metams. Tad ir atliekų srautai bei jų įvairovė ne maža dalimi priklauso nuo sezoniškumo.

„Kaip pavyzdys, nutirpus sniegui ir prasidėjus padangų keitimo sezonui – vis dar aptinkame nemažai senų padangų, atšilus orams – populiariausios lankytojų gerų akimirkų liudininkės yra greitojo maisto atliekos – kavos puodeliai, pakuotės, maišeliai ir kitos smulkesnės atliekos, ką ir pastebėjome šiandien“, – teigia P. Maigys.

Be minėtų šiukšlių, kurias įvardija P. Maigys, Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos atstovas Paulius Macijauskas atkreipia dėmesį ir į iš pažiūros nekaltas, bet parkuose gausiai rudeniop aptinkamas žaliąsias atliekas. Anot parko atstovo, jos ne mažiau pavojingos parkų bioįvairovei, nei kitos atliekos.

Pranciškus Maigys

„Žmonės galvoja, kad nieko tokio, jeigu jie atsikrato savo soduose ar namuose surinktais lapais, nupjauta žole miške. Deja, toks požiūris yra klaidingas. Reiktų suprasti, kad su ta išmesta žole, lapais, šakomis, drauge yra išmetamos ir augalų sėklos, tokiu būdu labai lengvai užsiveisia invazinės rūšys regioniniuose parkuose ir tose vietose ekosistema  yra pažeidžiama“, – teigia P. Macijauskas.

Kviečia tapti atsakingo vasarojimo ambasadoriais

Iniciatyvos „Misija: švari vasara ‘22“ organizatoriai kviečia ugdytis atsakingesnius ir tvaresnius vasarojimo įpročius lankantis gamtoje, nes etatinių tvarkytojų joje nėra.

„Siekiame atkreipti poilsiautojų dėmesį į tai, kad ne tik susirinkti savo ir pakelti svetimą šiukšlę, bet ir surinkus šiukšles jas tinkamai išrūšiuoti, net jei ir atostogaujate – būtina. Mūsų šiukšlės atostogauja kartu su mumis, tad reiktų to nepamiršti. Vykstant į gamtą, mūsų pirkinių krepšyje yra ne tik užkandžių, gėrimų, bet ir jų pakuotės, tad reiktų nepamiršti, kad tampame atsakingi, kur ir kaip mes jas išmesime. Pažintiniuose takuose šiukšliadėžių taip pat nėra tikslingai, nes paukščiai, lapės, stirnos, radę maisto likučių gali suvalgyti ne tik maisto likučius, bet ir pakuotes. Todėl pagrindinė taisyklė gamtoje, kurią kviečiame įsidėmėti visiems yra: „Ką atsinešei, tą išsinešk ir tinkamai išrūšiuok“. Tai yra labai svarbu“, – teigia iniciatyvos organizatorė, didžiausios pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Simona Rasalė.

30 išskirtinių maršrutų ir 10 tvaraus vasarojimo kelialapių

Šiais metais poilsiaujantiems Lietuvoje iniciatyvos komanda parengė net 30 nemokamų išskirtinių maršrutų ir 10 tvaraus vasarojimo kelialapių po veiklos 30-metį švenčiančius Lietuvos regioninius parkus.

Visą vasarą poilsiautojų lauks nemokamos pramogos – populiariausi stalo ir lauko žaidimai, pagaminti iš antrinių žaliavų, žinių išbandymas rūšiavimo turnyruose, atliekų perdirbimo ekspozicija, fotosesija ir jėgų išbandymas matuojantis „atostogų atliekų“ kuprinę, edukacijos apie atsakingą vartojimą bei prizai už įveiktus žingsniavimo ir gamtos išlaisvinimo nuo šiukšlių iššūkius su vaikščiojimo programėle #walk15.

 

 

 

Paulius Macijauskas

Prisijungti prie iniciatyvos galima ir tampant savarankišku jos ambasadoriumi. Tai padaryti galima dviem būdais: parsisiųsti vaikščiojimo programėlę #walk15, prisijungti prie „Misija: švari vasara ‘22“ iššūkio ir pasirinkti, už kokį regioninį parką žingsniuosite arba įamžinti atsakingo poilsiavimo akimirkas ir dalintis jomis „Facebook“ grupėje Misija: švari vasara’22 bei laimėti tvarių ir vertingų prizų.

Daugiau informacijos apie akciją: www.zaliasistaskas.lt/misija-svari-vasara-22/

 

Taip pat skaitykite: