,

Stasio Lozoraičio senjorų akademija kviečia naujus narius

Stasio Lozoraičio senjorų akademija(SLSA) įsikūrė prieš 6 metus.  Šiandien mūsų gretose yra 486 aktyvūs klausytojai, o bendras skaičius 1008. Narius mes priimame visus metus: nėra nei mokslo metų pradžios, nei pabaigos.

Pradžioje sekėme III amžiaus universiteto modeliu, bet griežtas veiklos struktūrizavimas fakultetais nepasiteisino. Pastebėjome, jog pagyvenę klausytojai – tai ne studentai, ir jiems nepriimtinas toks modelis, kaip įskaitos, kolokviumai, egzaminai, lankomumo registravimas ir griežta tvarka. Supratome, kad akademijoje yra svarbu saviraiška, bendravimas, buvimas kartu, užsiėmimai, mėgstama veikla, kūrybiškumas, pažinimas, todėl restrukūrizavome įstatus. Panaikinome fakultetus ir įvedėme terminus – programos, kursai, studijos ir pan.

Mūsų klausytojai mokosi anglų, vokiečių, prancūzų, italų kalbų. Prieš karantiną mokėmės latvių kalbos, 2021 m. rudenį lankėme japonų kalbos ir kultūros kursus. Nuo 2022 m. rudens klausysime paskaitų apie įvairių Azijos šalių kultūrą ir vėl kibsime į japonų kalbą. Nuo pat įsikūrimo pradžios klausytojai makštinasi „Belojar“ir Rytmečio mankštose(Zita Žižniauskienė, Gina Miciulevičienė). Sėkmingai dirba Mezgimo ir dailiųjų amatų studija (vadovė akademijos klausytoja Marytė Graževičienė), Skiautinių studija(vadovė akademijos klausytoja Onutė Beitnorienė), Floristikos studija(vadovė Janina Stasiukynienė). Šių studijų klausytojai dalyvavo parodose Kauno apskrities bibliotekoje, Aleksoto bibliotekoje, Senjorų dienų renginiuose.

Mūsų klausytojai lanko linijinių šokių(vadovė Rūta Dzikienė), choro„Gimtinė“(vad.Rimantas Vaičekonis, Danutė Grigaliūnienė), vokalinės-instrumentinės grupės„Šaltinis“ (vadovė Birutė Liutvinskienė)ir kapelos „Lankesa“(vadovas Antanas Kirvelevičius) repeticijas. Kelis metus iš eilės koncertavome  Latvijoje, kur turime puikius draugus Adaži seniūnijoje. Mūsų instrumentalistai koncertavo Punske,Žolinių šventėse.

Organizuojame kasmetinius renginius: kapelų šventė„Kaziuk,pagrok man valsų“, „Sveika,sese  Latvija“, Joninės Palemone.  Klausytojai lanko kontaktines paskaitas pagal numatytas programas Maironio lietuvių literatūros, Kauno miesto, Vytauto Didžiojo karo istorijos muziejuose. Patys organizuojame viešas paskaitas Kauno visuomene  ir akademijos klausytojams psichologijos, politologijos, teisės, religitijotyros, geografijos, sveikatos programose. Šiais metais susidraugavome su NGO „Senjorų pasaulis“ ir kiekvieną ketvirtadienį klausomės nuotolinių paskaitų.

Nuo pat įsteigimo populiariausia programa– ekskursijos ir kelionės, koją pakišo tik covid-19 ir karantinas. Bet kiekvienu metu, kai tik yra galimybė, vykdome kelis projektus: „Pažinkime Kauną“(pėsčiųjų ekskursijos), „Pažinkime Lietuvą“(autobusu). Kelios grupės skrido lėktuvu ir vyko autobusais  į Italiją,Kroatiją, Maltą, Ispaniją, Lurdą, Vengriją, Lenkiją, Latviją,Estiją, Vokietiją, Belgiją,Olandiją ir kt. Formuojamos grupės kelionei į Austriją(birželio mėn.), Maltą(spalio mėn.) ir Krokuvą(gegužės mėn.). Smagu, kai kartu keliauja ir šeimos nariai….

Kai kurios programos nepasiteisino,kaip etnokultūrinė“Gaspadinių gryčia“, šiaurietiškas vaikščiojimas, bet mūsų planuose nauji sumanymai, nauji vėjai.

2022 metais pradėjome bendradarbiavimą su Kauno miesto Sveikatos biuru ir dalyvaujame keliose programose“Raktas į sveiką širdį“, „Burnos higienos“, „Pirmosios pagalbos“.

Kviečiame pas mus, nes amžiaus cenzo „nuo…iki“ nėra.  Kartu mes esame stiprūs ir laimingesni.

 

Priimami nauji nariai: nuo 11 val. iki 12 val.  antradieniais ir ketvirtadieniais,   K.Donelaičio 2-120.

Registracija į ekskursijas: tel.868954571, el paštu r.cepurniene@gmail.com

Registracija į nuotolines paskaitas per nuorodą:  https://forms.gle/DppVf9X5bvXKdH3t6

26 d.  kelionė į Latviją,  Jelgavą+ ūkininkų produktai. Lankome arch.B.Rastrelli rūmus, Kuržemės hercogų sarkofagus, Academia Petrina, šv.Trejybės bokštą. Šiitake grybų ūkyje „Trubenieki” susipažinsime su grybų auginimo paslaptimis,  paragausime grybų sriubos, grybų duonos ir grybų sviesto.Malkalnų šeimos ūkyje „Blūdži” paragausime įvairių sūrių,  įvairių daržovių salotų.

29 d. Medininkų pilis(nemokamas lankymas). Pakeliui aplankome  Kalvelius ir Šumską, Juozapinės apžvalgos bokštą, Juozapinės ir Aukštosios kalvas, Pasieniečių memorialą.

Taip pat skaitykite: