,

Ekspertai pataria: penkios pagrindinės kambarinių augalų priežiūros taisyklės

Kambariniai augalai sukuria jaukumo namuose jausmą, pagyvina gyvenamąją aplinką. Tačiau norint šiuo metu džiaugtis augalų teikiamu grožiu, būtina žinoti kelias svarbias jų priežiūros taisykles.

„Senukų“ atstovų teigimu, gyventojai aktyviai savo namus puošia įvairiais augalais bei gėlėmis, o šiuo metu ypač pastebima plačialapių augalų paklausa. Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje taip pat perkami įvairūs gėlių vazonai, stoveliai, augalų priežiūros priemonės.

Prekybos tinklo ekspertai dalijasi aktualiais kambarinių gėlių auginimo patarimais bei atskleidžia dažniausiai daromas klaidas.

  1. Venkite perlaistymo – geriau rečiau nei per dažnai

Pasak specialistų, universalios rekomendacijos dėl augalų laistymo dažnumo nėra, kiekvienas augalas turi savo priežiūros taisykles. Vis tik retas kambarinis augalas šaltojo sezono metu reikalauja dažnesnio laistymo nei vieną kartą per savaitę.

Specialistai išskiria tik patį svarbiausią patarimą – augalui sunkiau ištverti per dažną, o ne per retą laistymą. Todėl, turint omeny tik kelias išimtis, augalai mėgsta būti laistomi gausiai, bet retai, o ne po šiek tiek, tačiau dažnai.

Laistymo dažnumas priklauso ir nuo kambario temperatūros bei drėgmės – kuo karštesnė ir sausesnė patalpa, tuo augalas dažniau trokšta vandens. Lengviausia augalo dirvožemio drėgmę galima įvertinti pirštu palietus dirvą: jei ji dar drėgna, laistyti nereikia. Taip pat rekomenduojama laistyti augalus ne šaltu ar karštu, o kambario temperatūros vandeniu.

O jei augalas pradeda geltonuoti ir mesti lapus, tai signalizuoja ne apie per retą laistymo dažnį, o apie sausą kambario orą. Itin dažnai tai nutinka šildymo sezono metu. Kad tai laiku pastebėtumėte, oro drėgnumą patariama matuoti higrometru, idealus rodiklis – 40-60 proc. Drėgmės trūkumą galima kompensuoti drėkintuvu, o trumpuoju laikotarpiu gali padėti ir augalų purškimas vandeniu.

  1. Tinkamą vietą augalams rinkitės pagal šviesos kiekį ir temperatūrą

Dar viena dažna augalų priežiūros problema – netinkamas apšvietimas. Jei tik turite galimybę, augalus patariama laikyti arčiau pietinio lango, kad juos pasiektų kuo daugiau natūralios šviesos. Priešingu atveju vertėtų pasirūpinti papildomu augalų apšvietimu.

Ant lapų besikaupiančios dulkės gali trukdyti augalui įsisavinti saulės šviesą, todėl itin svarbu jas kruopščiai valyti bent kartą per savaitę.

Žydintiems augalams tinkama iki 12 laipsnių, subtropiniams augalams – 16 laipsnių, tropiniams augalams – 20 laipsnių šiluma. Tačiau net ir šilumą mėgstantiems augalams nebus tinkama vieta šalia ar virš radiatorių, orkaičių ar šilumos šaltinių. Tad atogrąžų augalų taip pat nereikėtų statyti ant šildomų grindų, geriau pasirūpinti specialiais stoveliais, kad tarp jų ir augalo vazono galėtų cirkuliuoti oras.

  1. Apsaugokite augalus nuo kenkėjų

„Senukų“ specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad šaltuoju sezonu nusilpusius augalus dažnai vargina kenkėjai. Daugeliu atvejų jie patenka į namus su naujais augalais ir greitai plinta iš vieno augalo į kitą.

Šį iššūkį galima greitai įveikti, jei kenkėjai anksti pastebimi. Paveiktas augalas turi būti greitai atskirtas nuo kitų, kad užkirstumėte kelią ligos plitimui. Problemos sprendimas priklauso nuo jos pobūdžio, tačiau viena švelnesnių ir efektyviausių priemonių – naudoti skystąjį kalio muilą.

  1. Laiku tręškite ir persodinkite

Kol oro temperatūra nėra pastovi, žinovai nepataria augalų persodinti, nes jie patirs stresą, gali sunkiau prigyti. Augalus atgaivinti siūloma purenant žemę – taip šaknis lengviau pasieks deguonis.

O augalus tręšti reikėtų pradėti ankstyvą pavasarį, taip duodamas ženklas jiems pabusti. Ekspertai išskiria tik vieną išimtį – žydinčius augalus galima trąšomis pamaitinti ir žiemos mėnesiais. Tad patręštos sanpaulijos, katilėliai ar fuksijos džiugins dar gražesniais žiedais.

  1. Stebėkite augalų siunčiamus ženklus

Geriausiai apie netinkamą augalų priežiūrą išduoda patys augalai. Tad „Senukų“ specialistai atskleidžia, ką reiškia jų siunčiami signalai:

  • Džiūstantis augalas signalizuoja apie per aukštą aplinkos temperatūrą. Atkreipkite dėmesį – gal augalą laikote arti radiatoriaus ar kito šilumą skleidžiančio prietaiso.
  • Šviesos trūkumą išduoda ištįsę augalų stiebai, siauras lapų vainikas, pakitusi spalva. Apie netinkamą apšvietimą augalas praneš ir skurdesniais žiedais ar jų nebuvimu.
  • Jei augalo lapai auga mažesni nei turėtų, o jų krašteliai džiūsta, kuo skubiau didinkite drėgmės lygį namuose. Nepasiekus tinkamo drėgmės lygio, galiausiai pradės byrėti augalo lapeliai, pumpurai, žiedai.
  • Kai pastebite, kad augalas vysta, nors žemė vazonėlyje drėgna, atkreipkite dėmesį į savo laistymo įpročius. Ko gero laistote arba per dažnai, arba netolygiai – kartais perlaistote, o kartais augalą išdžiovinate. Perliejimą išduoda ir žemės paviršiuje atsiradę pelėsiai.

Taip pat skaitykite: