,

Balandžio darbai sode ir darže

Balandis – ne tik didžiųjų darbų sode ir darže mėnuo, bet ir laikas, kai vis dažniau būname gryname ore.

Metas sėti ir persodinti

Norintiesiems ankstyvo derliaus balandžio pradžia – puikus laikas sėti ridikėlius, gūžines salotas, ropes, ropinius kopūstus, pupas, žirnius. Daigams sėkite žiedinius kopūstus, arbūzus, agurkus, moliūgus ir įvairius prieskoninius augalus. Šiltnamyje galite pasisėti cukinijų.

Jei dar nepasisėjote įvairiaspalvių gėlių, pats metas tai padaryti. Daigams sėkite aguonas, celiozijas, flioksus, gazanijas, gubojas, gvaizdūnes, jurginus, kermėkus, kosmėjas, lakišius, lobelijas, medetkas, neužmirštuoles, o tiesiai į dirvą jau galima sėti ratilius (astrus), lobuliarijas, nasturtes, pelėžirnius, saulėgrąžas.

Kol daigai dygsta, galima persodinti kambarines gėlės. Jaunus augalus reikėtų persodinti kasmet, o senesnius – kas dvejus ar trejus metus. Po žiemos visiems augalams, įskaitant ir kambarinius, trūksta įvairių medžiagų. Rekomenduojame pradėti reguliariai juos tręšti. Trąšų pasirinkimas labai didelis, tad tinkamų rasite bet kuriam kambariniam augalui, tačiau svarbu laikytis gamintojo nustatytų tręšimo normų.

Darbai darže

Balandžio pradžia – tinkamas laikas pasiruošti artėjantiems darbams ir įdirbti žemę. Dirbdami meskite žemę į priekį, o sukasę išlyginkite grėbliu ir paruoškite lysves sėjai arba sodinimui.

Antroje mėnesio pusėje jau galima sodinti braškes. Pasirūpinkite, kad dirva būtų patręšta, išnaikintos piktžolės. Jeigu norite derliumi mėgautis ilgiau, sodinkite kelių veislių augalus. Braškių sodinukus reikėtų sodinti 30–40 cm tarp daigų ir 40–50 cm tarp eilių atstumu. Daigus sodinkite 10 cm gylyje, tačiau negalima žemėmis užžerti kerelio šerdies, nes augalas gali pradėti skursti arba net žūti.

Atsižvelgdami į orus, balandžio pabaigoje į įdirbtą dirvą jau galite sodinti bulves ir svogūnų sodinukus. Sudaigintos bulvės sodinamos, kai dirvos temperatūra yra ne žemesnė nei +6 °C, o nesudaigintoms reikia ne mažiau kaip +8 °C. Svogūnų sodinukai sodinami pražydėjus ievoms, kai dirvoje dar daug drėgmės.

Nuimkite pirmąjį daržovių derlių. Jei rabarbarai buvo pridengti, jau galite pradėti imti jų derlių ir tai daryti iki pat birželio. Taip pat nepamirškite imti smidrų derliaus. Tai viena pirmųjų daržovių, kurių jau galite skanauti.

Darbai sode

Balandžio pradžioje pašalinkite žiemos dangalus ir aprišalus, patikrinkite, ar visi augalai gerai peržiemojo. Jeigu drėgmės mažai, gerai juos palaistykite.

Išėjus pašalui ir žemei kiek pradžiūvus, sodinami prikasti, laikinai žiemos sezonui įsodinti sodmenys ar neseniai įsigyti medeliai.

Iki balandžio pabaigos reikėtų suspėti nugenėti vaismedžius (obelis, kriaušes), tai reikėtų atlikti iki pumpurų skleidimosi pradžios. Vaismedžiai sunokins stambius ir sveikus vaisius, jei pirmiausia išpjausite aplūžusias, sausas šakas. Genėjimo žaizdas būtinai patepkite sodo tepalu. Negenėkite vyšnių ir trešnių. Šiuo metu nugenėtos jos gali būti labiau pažeidžiamos ligų.

Pirmiausia paskiepykite kaulavaisinius vaismedžius (vyšnias, trešnes), o balandį ar gegužę – sėklavaisinius (obelis, kriaušes). Pavasarį naujai pasodinti vaismedžiai skiepijami prieš pat išsprogstant pumpurams, o medžiai, kurie auga ne vienus metus, – sušilus orui ir gerai atsilupant žievei (sprogstant pumpurams).

Taip pat nepamirškite pasirūpinti silpniausiais augalais – jaunais vaismedžiais. Patikrinkite, ar medeliai tvirtai laikosi prie kuolų, ar neapaugo virvutės ir nereikia jų perrišti. Kuolas nuo vaismedžio turėtų būti įkastas apie 20 cm atstumu, patartina pietų pusėje. Tuomet jo metamas šešėlis apsaugos jaunų medelių kamienus nuo perkaitimo pavasarį.

Pasirūpinkite savo kiemo kilimu – veja. Dabar palankus metas pradėti reguliariai tręšti veją mineralinėmis trąšomis. Jos pailgina žolyno amžių ir padidina žolių atsparumą sausrai. Balandis taip pat tinkamiausias metas vejai vėdinti. Aeratoriumi padarant įvairaus gylio durtines duobutes, pagerinamas oro, vandens ir trąšų patekimas į vejos šaknis. Balandžio antroji pusė ir beveik visa gegužė – tinkamas metas pradėti sėti veją, tai galima daryti iki pat rugsėjo vidurio.

Pavasariui įpusėjus, vis dažniau norime pabūti lauke ir pasidžiaugti sprogstančiais medžiais, žaliuojančia veja ir vis labiau šildančiais saulės spinduliais. Tad tai puikus metas atnaujinti lauko baldus ar išstatyti naujus. Atminkite, kad medinius lauko baldus reikia valyti tik specialiais valikliais. Nebandykite eksperimentuoti su bet kokiu valikliu, nes galite sugadinti baldus. Metalinius ar iš vytelių pintus baldus valykite šepetėliu arba plaukite aukšto slėgio įrenginiais.

Tinklalapio„Žalia stotelė” turinys. Nuoroda: http://sodininkokalendorius.lt/menesio-darbai/balandzio-darbai-sode-ir-darze/1629

Taip pat skaitykite: