,

Sodininko kalendorius: pagrindiniai metų darbai

XIX amžiaus poetė, tapytoja ir kostiumų dailininkė Minnie Aumonier yra pasakiusi: „Kai pasaulis ima varginti ir visuomenė nebetenkina, visada yra sodas.“ Ši frazė itin taikliai apibūdina ir šiuolaikinio žmogaus būtį, juk daugelis iš mūsų, pavargę nuo nuolatinio skubėjimo, darbų bei problemų, ramybę atrandame sode. O prasidėjus naujiems metams,  pamažu artėjant link pavasario, kiekvienas sodininkas pradeda planuotis svarbiausius darbus, kad jo ramybės oazėje visada būtų jauku ir gera.

Dalijamės sodininkams skirtu kalendoriumi, kuris padės planuotis svarbiausius metų darbus.

Sausis

Metų pradžia – ramybės metas sode. Galite pradėti svajoti apie pavasarį ir po truputį planuotis ateities darbus. Tiesa, į sodą vertėtų užsukti ir nupurtyti nuo augalų sniegą, kad jis nenulaužtų šakų ar neiškraipytų lajos. Sniegą derėtų sumindžioti, kad graužikai nepasiektų po juo esančios žievės.

Užsukę į sodą, pasirūpinkite mažaisiais giesmininkais, kurie ne tik džiugina savo balsais bei grožiu, bet ir padeda išnaikinti kenkėjus. Tad atsidėkodami, įrenkite lesyklėlę (jei tokios dar neturite) ir palesinkite paukštelius.

Vasaris

Paskutinis žiemos mėnuo – pats metas pradėti ruoštis gamtos pabudimui. Esant ne žemesnei nei -5° C temperatūrai, galite nugenėti medžius, kurių nespėjote nugenėti pavasarį. Vaiskrūmius genėkite šiek tiek atšilus orams – pašalinkite ligotas, pažeistas ir besitrinančias šakas bei ūglius, o pjovimo vietas patepkite specialiu sodo tepalu ar aliejiniais dažais. Taip pagydysite jas ir apsaugosite nuo kenkėjų.

Jeigu to nepadarėte rudenį, laikas apsaugoti vaismedžius nuo žalingo saulės poveikio – nubaltinkite vaismedžių kamienus. O jeigu tuo jau buvo pasirūpinta, nepamirškite perbaltinti nuo lietaus ir sniego nusiplovusias vietas.

Antroje vasario pusėje galima pradėti pomidorų, paprikų, baklažanų, porų sėją, tad rekomenduojama iš anksto pasirūpinti daržovių sėklomis. Peržvelkite savo atsargas, pasirūpinkite tuo, ko trūksta. Mėnesio pabaigoje taip pat galima šiltnamiuose pasėti ridikėlių, salotų, špinatų ir salierų sėklų – jų daigus, esant palankiai temperatūrai, persodinsite į žemę. Taip pat tokiu metu jau galite persodinti kambarinius augalus.

Kovas

3, 2, 1… Darbai prasideda! Taip taip, kovo mėnesį oficialiai galima vadinti sodo (ir daržo) darbų pradžia. Vis dar yra tinkamas metas sėti daržoves: tiek aukščiau paminėtus pomidorus, paprikas, baklažanus ir porus, tiek, pavyzdžiui, svogūnus ar žiedinius kopūstus. Nepamirškite apie daržovių veislių įvairovę – pasėkite kelias veisles ir vėliau su nekantrumu stebėkite rezultatus. Dar galite spėti pasisėti ir gėlių ar kitų sodo augalų: verbenų, šalavijų, kininių gvazdikų, petunijų, leukonijų.

Kovą jau galite pradėti genėti vaismedžius – gerai juos nugenėję atnaujinsite vaismedžio vainiką. Antrojoje mėnesio pusėje galite pradėti ir vaismedžių bei vaiskrūmių sodinimą. Taip pat kovo pabaiga – ankstyvųjų bulvių daiginimo metas.

Visą tekstą skaitykite vasario–kovo mėn. „60+“ žurnalo numeryje.

Laura Šakirovaitė

Taip pat skaitykite: