,

Mineralų pasaulis: atradimai ir patarimai 

„Mineralai – tai viena iš pagalbinių priemonių darbui su savimi“, – teigia mineralų specialistas Vitalijus Šinkariovas. Vyras savo pažintį su akmenimis pradėjo dar vaikystėje, o ilgainiui ši veikla taip įtraukė, jog dabar mineralų pasaulyje jis praleidžia pusę savo laiko. Vitalijus ne tik renka ir tyrinėja mineralus, bet ir rengia seminarus apie jų kolekcionavimą, priežiūrą, poveikį bei sąsajas su meditacija.

Vitalijau, kada ir nuo ko prasidėjo jūsų pažintis su mineralais?

Su akmenimis susipažinau maždaug trejų metų. Pajaučiau jiems ypatingą trauką ir rinkdavau visus, kokius tik pamatydavau. Maždaug 7-erių ar 8-erių, kai leisdavau vasaros dienas įvairiuose karjeruose ir vaikščiodavau žvyrkeliais, ėmiau rinkti suakmenėjusias liekanas, titnagą ir belemnitus. O būdamas paauglys turėjau pririnkęs tiek, jog buvo galima išgrįsti gerą kelio atkarpą akmenimis (šypsosi).

Kai išvykau tarnauti į kariuomenę, visus akmenis palikau ir juos išpylė ant kelio. Po kariuomenės susidomėjimas akmenimis buvo kiek sumažėjęs, o po 6–7 metų dalį jų išsikasiau ir parsivežiau į Kauną. Suradęs paleontologinės literatūros, pradėjau surinktas fosilijas klasifikuoti ir rūšiuoti bei atradau Kaune gausiai fosilijomis nuklotas vietas.

Po reikšmingų gyvenimo pokyčių, atradau meditacijas. Disciplinuota praktika ir proto raminimas padėjo paleisti kūne glūdinčią įtampą, pradėjau jausti mineralų energiją. Po patirčių supratau, jog mažai žinau apie juos, o noras pajusti, ką gali duoti kūnui tam tikros rūšies mineralas, išaugo į didžiulį hobį.

Kokią dalį jūsų gyvenimo mineralai užima šiandien?

Mineralai dabar užima pusę mano dienos laiko. Kadangi, kaip ir dauguma, turiu nuolatinį darbą, tad studijoje laiką su akmenimis leidžiu vakarais. Taip pat savaitgaliais dalyvauju įvairiuose renginiuose, vedu savo organizuojamus seminarus. Tai yra mano gyvenimo aistra, todėl mintys apie mineralus nuolatos sukasi mano galvoje. Dalyvaujant kokiame festivalyje ar tiesiog vaikštinėjant gamtoje, žvilgsnis visada pasiruošęs paieškoms.

Be to, ant mano rankų ir kaklo visada galima pastebėti apyrankes ar vėrinius iš mineralų. Kadangi gamtoje yra galybė rūšių, o literatūros šia tema nėra labai daug, manau, jog ateityje susidomėjimas tiktai augs. Juolab, pasaulyje yra daugybė neaplankytų vietų, kuriose gausu žemės „dovanų“.

Mineraliniai akmenys ir kristalai – ar tarp jų yra skirtumas? Kokių rūšių būna mineralų?

Mineralas – natūrali geologinių procesų metu susiformavusi cheminė medžiaga ar junginys, pasižymintis individualiomis savybėmis. Jis gali turėti kristalinę struktūrą bei specifinę cheminę sudėtį. Įvairių mineralų ir jų junginių suskaičiuojama virš 4000.

Vieni iš dažniausiai sutinkamų mineralų gamtoje yra kvarcai ir lauko špatai. Vertinant iš energijų pusės, kristalinė struktūra turi stipresnį poveikį kūnui. O lauko akmenys ar ledynų atnešti rieduliai pasižymi raminamuoju poveikiu.

Sakoma, kad mineralai pasižymi teigiamu poveikiu žmogaus emocinei ir fizinei sveikatai. Papasakokite apie tai plačiau.

Mineralai – tai viena iš pagalbinių priemonių darbui su savimi. Jei žmogus apsisprendęs keisti savo gyvenimą ir ieško pagalbininkų, mineralai taps puikiais bendražygiais.

Mineralų poveikis priklauso nuo jų susidarymo sąlygų, formos (aptakus, šlifuotas gabaliukas ar natūralus kristalas), spalvos bei cheminės sudėties. Kiekvieną žmogų mineralai veikia individualiai ir dažnai tai priklauso nuo žmogaus asmeninių savybių. Tačiau reikia suprasti, jog tai nėra medicina ar tikslusis mokslas. Vis dėlto, mineralų naudą žinojo jau senosios civilizacijos, dekoruodamos įvairius papuošalus ar karūnas brangakmeniais, siekiant gauti iš jų naudos kūnui. Pavyzdžiui, senovėje karaliai labai mėgo Safyrą, kuris yra laikomas
„išminties“ akmeniu. Jo energija padeda įsivyrauti fizinio, mentalinio ir dvasinio kūno pusiausvyrai. Šis akmuo skatina autoritetą, teisingumą, padeda geriau suprasti svetimų šalių tradicijas ir gyvenimo būdą.

Kaip pasirinkti sau tinkamą akmenį ir kaip jį naudoti, kad būtų veiksminga?

Dažniausiai renkantis mineralą žmonės mini zodiako ženklą. Astrologijoje tai tik viena iš daugelio (saulės) planeta, kuri šiek tiek atspindi žmogaus charakterį. Kiekvienas žmogus turi savo kūno poreikius, kurie gali keistis priklausomai nuo situacijų. Jei trūksta kokių cheminių elementų, gali kilti noras net paragauti ar pauostyti. Pats geriausias būdas išsirinkti mineralą yra – intuityvus. Mūsų kūnai puikiai žino, ko jiems reikia, tad ramiai vaikštant tarp daugybės mineralų, pirmas pojūtis kyla iš akmenuko išvaizdos. Dažnai patraukia forma ar spalva, vėliau kyla noras paimti akmenį į rankas. Palaikius rankoje keletą minučių gali atsirasti įvairūs pojūčiai, kaip dilgčiojimas ar skleidžiama šiluma. Taip mineralas komunikuoja su kūnu. Jei kyla noras nebepaleisti iš rankų šio mineralo, vadinasi – kūnas pasirinko. O aprašymus apie savybes rekomenduoju skaityti po pasirinkimo ar net po poros savaičių pasirinkto akmenuko nešiojimo.

Su mineralais galima ir medituoti. Geriausia juos naudoti prieš praktiką – tai padeda išlaikyti koncentraciją, susibalansuoti. Norint pajausti mineralą galima tiesiog laikyti jį rankose.

Na, o vienas iš efektyviausių būdų yra apyrankių nešiojimas. Apyrankės nuolatos „pumpuoja“ į mus norimas savybes. Dėvėti galima net ir naktį. Pirmas požymis, jog skirtingi mineralai tarpusavyje nedera, yra galvos apsunkimas arba „mėtymo į šonus“ pojūtis. Tad pats geriausias pajautimas yra kūno pajautimas.

Savarankiškai renkantis mineralus galima susidurti su klastotėmis. Kaip neapsigauti?

Kadangi mineralai yra paklausūs rinkoje, netrūksta ir padirbinių. Papuošalai gali būti daromi iš akmenų, kurie sugeria dažus ar akmens dulkių. Jei kyla abejonių, ar mineralas dažytas, greičiausias būdas tai patikrinti – patrinti spiritine servetėle.

Dažniausiai dažo žadeitą, rožinį kvarcą, agatus, kaitina Ametistą (citrino imitacijai išgauti), mėnulio akmeniu vadina sintetinį opalitą ar saulės akmeniu (karo dykuma) – sintetiką su vario dulkėmis, malachitą gamina iš plastmasės ir pan. Kadangi Lietuvoje būtina tirti brangakmenius ir tauriuosius metalus, pusbrangių mineralų daugelis netiria. Kad pagilinčiau žinias apie padirbtus mineralus, pats siunčiu juos tirti į Lietuvos laboratorijas, o visas sukauptas žinias perteikinėju vedamų seminarų metu.

Todėl būtina domėtis padirbinėjamais mineralais, atsargiai rinktis pardavinėjamus mugėse, o dažnai visi atsakymai būna kainose – sintetiniai ar padirbti dažnai kainuoja 3–4 kartus mažiau nei natūralūs. Taip pat visada galima kreiptis į mane, gyvai arba per soc. tinklus – mielai pakonsultuosiu.

Laura Šakirovaitė

Taip pat skaitykite: