,

(Ne)tradicinė Kūčių vakarienė: kuo paįvairinti savo šventinį stalą?

Tekstas publikuotas gruodžio–sausio „60+“ žurnalo numeryje.

Daugelis iš mūsų neįsivaizduojame Kūčių vakarienės be 12 tradicinių patiekalų. Sąrašo viršūnėje dažniausiai puikuojasi jo didenybė silkė, pyragėliai su grybais, kisielius ir kūčiukai. Tiesa, kartais išradingumo pritrūksta ir į minėtąjį sąrašą tenka įtraukti duoną ar mandarinus. O ir tradicinis silkės su grybais receptas po kelerių metų tampa nebemielas.

Maisto tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė, socialiniame tinkle „Instagram“ geriau žinoma slapyvardžiu konorskanaus, Kūčių stalo taip pat neįsivaizduoja be tradicinių patiekalų. „Tačiau svarbiau už maistą yra prie stalo sėdintys žmonės. Mūsų šeimoje visuomet įprasta, kad prie stalo šį šventinį vakarą susirenka visi, kas tik gali. Kuo daugiau artimų žmonių, tuo gražesnis ir šventiškesnis vakaras“, – pasakoja ji.

Kotryna Remeikaitė

Kotryna siūlo nuspalvinti Kūčių vakarienę naujais atspalviais – ji dalijasi net dviem silkės receptais ir pataria, ko reikia norint išsikepti pačius skaniausius kūčiukus bei smagiai praleisti laiką su šeima.

SILKĖ CINAMONINIAME MORKŲ PATALE

Kotryna teigia meilę maistui pajautusi, kai iš tėvų namų išsikraustė į kitą miestą ir viską gamintis teko pačiai. „Pradėjau nuo pačių paprasčiausių patiekalų, tačiau gaminti ir valgyti vis tą patį labai greitai atsibodo, tad pradėjau ieškoti ko nors įdomesnio. Žingsnis po žingsnio prisijaukinau naujus skonius, o vėliau pajaučiau norą nebe tik sekti kitų receptais, bet ir kurti savus“, – pasakoja K. Remeikaitė.

„Kūčių stalas be silkės man būtų kažkoks tuščias ir keistas. Vis dėlto, nebūtina kasmet ją gaminti vienodai, tad siūlau išbandyti naują, lietuvių gomuriui ne tokią pažįstamą šio patiekalo versiją, – sako pašnekovė. – Itin svarbu pasirinkti kokybišką, silpnai sūdytą silkę, su kuo mažiau aliejaus. Galite patiekalą pasiruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve – ir skoniai geriau susijungs, ir Kūčių dieną bus mažiau darbo.“

Reikės:

1 sūdytos silkės (arba dviejų̨ didelių filė gabalėlių)

1 svogūno

2 morkų

1 a. š. cinamono

saujos razinų̨

saujos graikinių riešutų̨

druskos, pipirų

aliejaus kepimui

šlakelio virinto vandens

Gaminimo eiga:

Paruoškite silkės filė – išskroskite ir išfiliuokite silkę (arba gerai nusausinkite silkių filė, jeigu naudosite jau paruoštą). Supjaustykite piršto storio juostelėmis.

Sausoje keptuvėje lengvai paskrudinkite šiek tiek pasmulkintus riešutus.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 2 minutes apkepinkite smulkintą svogūną. Suberkite per burokinę tarką tarkuotas morkas, cinamoną, druską ir pipirus. Sūrumą reguliuokite pagal silkę – jeigu ji sūri, morkas pasūdykite tik šiek tiek.

Įpilkite šlakelį vandens, viską pamaišykite, uždenkite ir leiskite troškintis apie 20–30 minučių, kol morkos visiškai suminkštės. Porą kartų patikrinkite, ar neišsausėjo, pamaišykite, ir, jeigu reikia, įpilkite dar šlakelį vandens. Morkoms išsitroškinus, vandens turi nelikti.

Suberkite pusę razinų ir riešutų. Visą gautą mišinį̨ paskleiskite lėkštėje, ant viršaus sudėkite silkę. Pabarstykite likusiais riešutais ir razinomis.

SILKĖ SU KARAMELIZUOTAIS BUROKAIS

Paklausta, iš kur semiasi įkvėpimo, mergina sako, jog internete, žurnaluose, stebėdama kitų maisto kūrėjų veiklą bei tendencijas: „Labai daug įkvėpimo suteikia ir skirtingų patiekalų ragavimas restoranuose – ten visuomet galima rasti ką nors naujo ir stebinančio.“

„Silkė yra Kūčių stalo karalienė, ne kitaip! Todėl ir patalas, į kurį ją guldome, turi būti atitinkamas“, – tikina Kotryna. Anot jos, burokų ir silkės derinys yra tokia pat klasika, kaip ir morkų̨-silkės, bet ir į šią̨ klasiką jai norėjosi įnešti šiek tiek naujovių̨. „Karamelizuotos daržovės ir balzaminis actas šį̨ patiekalą labai gerai papildo“, – sako ji.

Reikės:

1 sūdytos silkės (arba dviejų̨ didelių filė̇ gabalėlių̨)

2 svogūnų

1 didelio buroko

3 v. š. balzaminio acto

1 a. š. džiovintų čiobrelių

saujos saulėgrąžų

druskos, pipirų

aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

Paruoškite silkės filė – išskroskite ir išfiliuokite silkę (arba gerai nusausinkite silkių filė, jeigu naudosite jau paruoštą). Supjaustykite piršto storio juostelėmis.

Be riebalų, ant nedidelės ugnies paskrudinkite saulėgrąžas, kol švelniai paruduos.

Palaikydami mažą̨ kaitrą, keptuvėje įkaitinkite aliejų̨ ir suberkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Juos vis pamaišydami kepkite apie 20–25 minutes, kol suminkštės ir taps permatomi.

Suberkite gan storais šiaudeliais pjaustytą buroką̨, įpilkite šlakelį̨ vandens, keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 30 minučių̨ – kol burokai suminkštės. Troškindami kelis kartus pamaišykite ir, jeigu reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens.

Supilkite balzaminį actą ir suberkite čiobrelius. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Pakepinkite, kol skystis išgaruos.

Į lėkštę dėkite atvėsusius burokus, ant viršaus silkę ir viską pabarstykite saulėgrąžomis.

KŪČIUKAI

„Iškepę̨ ir paragavę̨ kūčiukų, suprasite, kad naminiai yra geriau už̌ bet kokius pirktinius ir iki Kūčių norėsis išsikepti juos dar bent tris kartus – man taip nutiko prieš̌ kokius penkerius metus“, – pasakoja tinklaraštininkė.

„Pagaminti juos labai paprasta, tačiau tam reikia skirti laiko, tad išmėginkite receptą bent vieną kartą iki didžiųjų švenčių, o Kūčių̨ rytą prie kūčiukų lipdymo susodinkite visą šeimą, tuomet viskas judės labai sparčiai. Mūsų namuose tai jau tradicija – kol visi lipdo kūčiukus, tėtis lipdo iš tešlos kokius nors bebrus, kulšis arba teniso kamuoliukus ir mus visus prijuokina iki ašarų!“, – prisimena pašnekovė.

„Šie kūčiukai truputį traškia išore ir viduje minkšti. Jeigu mėgstate labai traškius – kepkite kol stipriau paruduos. Kūčiukai traškiausi švieži, o vėliau jie minkštėja“, – pataria Kotryna.

Reikės:

300 ml šilto vandens

100 g rudojo cukraus

pakuotės (7 g) sausų mielių

2 v. š. aliejaus

250 g kvietinių miltų

250 g viso grūdo miltų (speltos arba kvietinių)

50 g aguonų

Gaminimo eiga:

Vandenį, mieles ir pusę cukraus sumaišykite ir palikite pastovėti 10 min., kol suputos.
Sudėkite likusį cukrų, aliejų, aguonas ir miltus, pradėkite maišyti šaukštu, o vėliau jau minkykite rankomis. Nepersistenkite, minkykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Jeigu tešla labai lipni, įdėkite dar šaukštą miltų (tik atsargiai, nes kuo daugiau jų̨ dėsite, tuo kietesni bus kūčiukai). Dubenį uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite tešlą̨ šiltai, kol ši padvigubės – apie valandą.

Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto paviršiaus ir gerai išminkykite, kol taps elastinga.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

Imkite po nedidelį gabalėlį̨ tešlos, ant lengvai pamiltuoto lygaus paviršiaus rankomis iškočiokite piršto storio virvutę ir supjaustykite mažais gabaliukais. Išdėliokite skardoje palikdami tarpus, nes kūčiukai pūsis. Kepkite apie 9–10 minučių, kol jie taps auksiniai.

Mėgaukitės su visa šeimyna!

Laura Šakirovaitė

Taip pat skaitykite: