,

Vyresnio amžiaus žmonių odos priežiūros praktika ir jos gerinimas

Dėl lėtinių ligų ir su amžiumi susijusių pokyčių vyresnio amžiaus žmonėms kyla didesnė odos vientisumo pažeidimo rizika, o tai lemia neigiamas pasekmes, kurios gali turėti įtakos gyvenimo kokybei. Nors negalime sustabdyti odos senėjimo, galima imtis veiksmingų priemonių, padedančių sušvelninti tolesnes odos problemas ir padėti siekiant geresnių odos priežiūros rezultatų. Vyresnio amžiaus žmonių odos būklės gali būti labai įvairios, todėl svarbu laiku ir tinkamai nustatyti bei apsaugoti didelės rizikos odos zonas ir palaikyti odos vientisumą.

Odos struktūra ir funkcijos

Oda yra pirmoji organizmo gynybos nuo išorinės aplinkos linija, sauganti kūną nuo cheminių medžiagų, ultravioletinių spindulių ir fizinės žalos. Ji atlieka daug homeostatinių funkcijų, įskaitant skysčių reguliavimą, elektrolitų pusiausvyrą, termoreguliaciją, rūgščių ir šarmų pusiausvyrą ir jutimą. Šie apsauginiai veiksniai sutrinka, jei žmogaus vartoja mažiau skysčių, yra kognityvinių pokyčių, prastai maitinasi arba jo judrumas sumažėjęs. Lėtinės ligos gali dar labiau padidinti vyresnio amžiaus žmonių odos problemas. Diabetas, nutukimas, prasta mityba, demencija, kraujagyslių ligos, inkstų nepakankamumas, rūkymas, oro užterštumas, hormonų pokyčiai ir intensyvus saulės poveikis – visa tai kenkia odos sveikatai.

Įprasti su amžiumi susiję pokyčiai taip pat turi įtakos odos būklei. Senstant oda tampa pažeidžiama dėl daugelio priežasčių. Oda tampa mažiau elastinga, sausesnė ir trapesnė, nes epidermis plonėja. Raginiame sluoksnyje taip pat yra mažiau drėgmės, o kraujagyslės trūkinėja lengviau nei jaunystėje. Visiems vyresnio amžiaus žmonėms gresia odos vientisumo problemos ir padidėjęs odos pažeidžiamumas, susijęs su senėjimu. Dermatologai gali pasinaudoti šiais įrodymais planuodami prevencines odos priežiūros priemones ir mokydami vyresnio amžiaus žmones veiksmingų metodų, mažinančių odos pažeidimų riziką.

Odos vertinimas

Nors negalime sustabdyti senėjimo, patyrę dermatologai gali geriausiai sušvelninti su amžiumi susijusias odos problemas ir daryti įtaką geresniems odos problemų turinčių pacientų rezultatams. Oda yra didžiausias kūno organas, primena shop.kosmetikosdnr.lt, todėl dermatologai yra suinteresuoti atidžiai įvertinti odą kiekvieno susitikimo metu ir suteikti aiškią informaciją apie tai, kaip turėtų būti prižiūrima oda, kad būtų lengviau pasiekti norimi rezultatai.

Odos priežiūros praktika yra labai individuali. Žinoma, žmonės, kurie apsilanko pas dermatologą, paprastai būna visiškai apsirengę, o tai trukdo atlikti išsamų odos būklės vertinimą. Nepaisant kliūčių, dermatologas turi gauti atsakymus į rūpimus klausimus ir kartu išsiaiškinti su kokiomis problemomis žmogus šiuo metu susiduria. Atsižvelgiant į gautą informaciją atliekamas ir atitinkamas odos vertinimas.

Odos priežiūros praktika

Dermatologas visuomet paciento turėtų paklausti apie bendrą odos priežiūros praktiką. Tai apima odos valymo ir maudymosi būdus. Asmens higienos praktika gali būti laikoma privačia ir asmenine. Nustatant pagrindinius odos priežiūros įpročius, gali būti naudinga nustatyti egzistuojančias rizikas ir paciento pageidavimus. Kol nepažeidžiamas odos vientisumas, nėra įrodymų, kad reikėtų keisti asmens asmeninės higienos praktiką. Priešingu atveju, dermatologai gali papildyti paciento įprastinę priežiūrą geriausia praktika, kad sumažintų odos pažeidimus.

Nėra daug įrodymų, patvirtinančių, kaip dažnai reikėtų maudytis, todėl geriausios rekomendacijos vyresnio amžiaus žmonėms yra praustis naudojant odos valymo priemones vieną ar du kartus per dieną, o po to odą drėkinti. Kai oda išlieka sausa, drėkinamąsias priemones galima naudoti iki trijų kartų per dieną, nes po 8 valandų drėkinamosios priemonės gali neišlikti ant odos paviršiaus. Dermatologai gali tai įvertinti kartu su pacientu ir padėti parinkti produktus pagal individualius odos priežiūros poreikius.

Per didelis drėgmės kiekis ir sausumas

Apžiūrint odos paviršių reikėtų apžiūrėti kaulinius įtrūkimus, galimas sausas vietas, tikėtinai drėgnas vietas, tokias kaip kirkšnys, vietos po krūtimis bei odos raukšles, tarp pirštų ir po pažastimis. Reikėtų vengti muilo ir vandens, rekomenduojama naudoti odos valymo priemones. Odos valiklių sudėtyje yra švelnių paviršinio aktyvumo medžiagų, padidinto kiekio emulsiklių ir drėkiklių, todėl idealus valiklis nepažeidžia odos ir palaiko drėgmę. Paviršiaus aktyvioji medžiaga mažina odos paviršiaus įtempimą ir padeda pašalinti nešvarumus bei riebalus. Nuvalius odą, galima naudoti odos barjerinę apsauginę priemonę, kuri atstumia drėgmę ir saugo odą nuo drėgmės.

Kai oda yra veikiama drėgmės dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, per didelio prakaitavimo, sunkiau gyjančių žaizdų ar pakartotinio rankų plovimo, dermatologai rekomenduoja užkirsti kelią per didelei drėgmei ir prakaitavimui (karštu oru namuose palaikyti vėsą, o esant aukštai temperatūrai keisti drabužius), siūlydami pacientui vengti dažno kontakto su vandeniu. Su drėgme susijusį odos pažeidimą galima toliau kontroliuoti įtraukiant įprastą ir nuoseklią odos priežiūrą, po to naudojant odos apsaugos priemones ir drėgmės barjero produktus.

Dermatologai taip pat turėtų pasiteirauti apie odos sausumą, bėrimą, niežulį, paraudimą ar patinimą. Pernelyg sausa oda (kserozė) gali būti susijusi su per dideliu prausimusi, šarminiu muilu, venų ligomis, vaistais ar tiesiog senėjimu. Muilas valo odą pašalindamas lipidinės plėvelės odos sluoksnius ir nešvarumus, tačiau prausimosi metu ir po jo padidėja odos pH, kuris galiausiai pažeidžia apsauginę odos barjero funkciją. Pakartotinai naudojamas šarminis muilas su didesniu pH padidina paviršiaus pH ir dirgina odą. Geriausios rekomendacijos, kaip išvengti šarmingumo, yra rinktis muilą be kvapiklių ir konservantų bei vengti antibakterinio ar dezodoruojančio muilo, taip sumažinant odos dirginimo ir uždegimo riziką.

Vyresnio amžiaus žmonėms dažnai pasitaiko polifarmacija, o tokie vaistai, kaip diuretikai, antilipeminiai vaistai ir antiandrogenai, gali sustiprinti odos sausumą. Vyresnio amžiaus žmonėms būdingi sveikatos sutrikimai, tokie kaip diabetas ir nepakankama mityba, taip pat gali pabloginti odos sausumą. Kserozė gali sukelti dirginimą, niežėjimą, draskymąsi ir uždegimą, kuris dar labiau pažeidžia odos vientisumą ir sukelia infekcijas.

Vyresnio amžiaus žmonės gali manyti, kad sausa, pleiskanojanti oda yra normalu. Taigi, norint pradėti tinkamą gydymą, tikslinga informuoti pacientą apie tai, kas laikoma normaliu reiškiniu ir kada reikia susirūpinti. Rekomenduojamas kserozės gydymas – kasdien neskatinti praustis ar maudytis vonioje, nes vanduo didina odos sausumą. Pernelyg dažni maudymosi įpročiai, tokie kaip maudymasis dažniau nei kartą ar du kartus per dieną, daug muilo ir šiurkštus šluostymasis rankšluosčiu, mažina barjerinę funkciją ir didina odos šiurkštumą.

Pacientams reikia padėti pasirinkti ir naudoti tinkamas odos priežiūros priemones. Yra daugybė produktų, kurie drėkina ir apsaugo odą. Pasirinkti tinkamą produktą pagal individualius paciento poreikius gali būti painu tiek pacientams, tiek ir bendros praktikos gydytojams, į kuriuos jie kreipiasi. Tuo tarpu dermatologai bendradarbiauja su pacientais peržiūrėdami jų pageidavimus ir skatindami rinktis lipofilinius produktus, įskaitant drėgmę atkuriančius humektantus. Šie minkštinamieji produktai yra atkuriamojo poveikio ir turėtų būti pirminė kserozės gydymo priemonė. Vazelino emolientai paprastai būna netinkami ir pernelyg riebūs, todėl pacientai gali rinktis kreminius emolientus, skirtus labai sausai odai. Kremų sudėtyje yra mažiau vandens ir daugiau lipidų, suteikiančių drėgmės kserozės atveju. Svarbu atsižvelgti į kiekvieno žmogaus pageidavimus, kad būtų geriau laikomasi reikalavimų renkantis sausos odos gydymo priemones.

Apsaugos nuo saulės praktika

Į odos priežiūros plano vertinimą reikėtų įtraukti ilgalaikį saulės poveikį ir tai, ar žmogus, būdamas lauke, naudoja apsaugos nuo saulės priemones. Reikėtų apžiūrėti visas odos vietas, ar oda nėra paraudusi, įdegusi ar pakeitusi spalvą dėl per didelio saulės poveikio, ypač galvos odą, veidą, ausis ir rankas.

Daugelis vyresnio amžiaus žmonių dėl savo amžiaus gali nematyti prasmės naudoti apsauginius kremus nuo saulės, todėl dermatologas visuomet turėtų pasiteirauti apie apsaugos nuo saulės būdus ir, jei reikia, suteikti atitinkamų naudingų žinių. Reikėtų pabrėžti, kad reikia kasdien naudoti apsauginį kremą nuo saulės, kurio apsaugos nuo saulės faktorius yra 30, visose saulės veikiamose vietose. Vyresnio amžiaus žmonės turėtų teptis apsauginiu kremu nuo saulės likus 30 minučių iki saulės poveikio ir tepti odą kas 2 valandas. Gydytojai turėtų raginti pacientus vengti saulės nuo 10 iki 16 valandos, kai ultravioletiniai saulės spinduliai yra stipriausi. Rekomenduojama dėvėti galvos apdangalą (pvz., skrybėlę ar kepuraitę) su 2-3 cm kraštu, kuri veiksmingai uždengia ausis ir veidą. Ultravioletinius spindulius blokuojantys apsauginiai akiniai nuo saulės svarbūs ne tik akims, bet ir odai aplink akis.

Aktyvumas ir funkcinė būklė

Ieškant spaudimo vietų ir odos raukšlių sudirginimo, naudinga atsižvelgti į žmogaus aktyvumo lygį ir funkcinę būklę. Žmogui, kurio eisena nestabili arba raumenys silpni, yra didesnė rizika nukristi ir įplėšti odą vaikštant, apsirengiant, maudantis ir užsiimant kita kasdiene veikla. Todėl vyresnio amžiaus žmonėms labai svarbu elgtis kaip įmanoma atsakingiau ir atsargiau, tinkamai apsisukant, atsikeliant ir perkalint savo kūno svorį. Visa tai padeda lengviau išvengti nereikalingo spaudimo ir sužalojimų.

Būtina atminti, kad senstant oda tampa vis plonesnė, o tai reiškia, kad ją būna ir gerokai lengviau pažeisti, todėl visuomet naudinga atsižvelgti į tai, koks yra kasdienio aktyvumo lygis, kaip yra judama ir kokia veikla užsiimama, tokiu būdu sumažinant ir įvairių galimų odos pažeidimų riziką. Ilgų rankovių, alkūnių įtvarų naudojimas ir kojų uždengimas taip pat yra papildomi barjerai, apsaugantys ploną, trapią odą. Jei vyresnio amžiaus žmogus yra ribotai judrus, visuomet yra skatinama dažniau naudoti drėkinamuosius kremus, kurie padeda odai išvengti papildomų pažeidimų ir kartu suteikia jai reikalingą drėgmę.

Išvada

Gerai žinoma, kad su amžiumi susiję odos pokyčiai ir gretutinės ligos gali lemti prastus vyresnio amžiaus žmonių sveikatos rezultatus. Su amžiumi susijusios odos būklės yra dažnas reiškinys, tačiau į jas paprastai neatsižvelgiama, kai žmonės apsilanko pas savo bendrosios praktikos gydytojus. Tačiau tai nėra teisinga, kadangi įvairios odos problemos gali turėti didelės neigiamos įtakos vyresnio amžiaus žmonių kasdienei gyvenimo kokybei.

Vyresnio amžiaus žmonių odos sveikatą ir gerovę gali pagerinti patyrę ir profesionalūs dermatologai, kurie reguliariai atlieka išsamų odos vertinimą. Ir tarp tokių vertinimų neabejotinai patenka žmogaus asmeninės odos priežiūros praktikos, įpročiai, kasdienė odos priežiūros rutina ir kt. Būtina suprasti, kad odos priežiūra neturi būti sudėtinga, tačiau jai skirti pakankamą dėmesį yra tiesiog privalu, jei norima gyventi pilnavertį ir kokybišką gyvenimą. Todėl tikrai nevertėtų vadovautis klaidingu požiūriu, jog sulaukus tam tikro amžiaus reikia susitaikyti su reikšmingai pablogėjusia odos būkle. Šiandien egzistuoja daugybė veiksmingų odos priežiūros priemonių, kuriomis gali lengvai pasinaudoti kiekvienas vyresnio amžiaus žmogus, tokiu būdu apsaugodamas savo odą ir sumažindamas odos senėjimo požymius.

Taip pat skaitykite: