,

Naudoto automobilio pardavimas: ką labai naudinga žinoti

Kai parduodate automobilį, galite padaryti daugybę dalykų, kad už jį gautumėte kuo daugiau pinigų. Gavę geriausią pardavimo kainą, galite sumokėti seną paskolą ir sumokėti didelę pradinę įmoką už naują automobilį. Galite rinktis nuo paprasčiausio automobilio pardavimo automobilių salone iki pardavimo privačiam pirkėjui. Galbūt daugiausia pinigų gausite pardavę automobilį patys, tačiau tam reikia daugiau pasiruošimo ir atkaklumo.

Nesvarbu, kaip parduosite automobilį, turėsite mokėti derėtis, gebėti išvengti apgaulių ir būti pasirengę atsisakyti blogo pasiūlymo. Taigi, pateikiame jums ne vieną patarimą, kurio pagalba turėtumėte gauti daugiau naudos parduodant dabartinį automobilį.

Nuspręskite, kaip parduoti

Yra keli būdai, kaip parduoti automobilį. Kiekvienas jų turi savų pliusų, minusų ir potencialą gauti daugiausia pinigų.

Automobilių atstovybė

Paprasčiausias būdas parduoti savo automobilį – pasiūlyti jį parduoti automobilių prekybos atstovybei, iš kurios perkate naują automobilį. Už parduotą automobilį negausite geriausios kainos, tačiau galite šiek tiek sutaupyti pirkdami naują automobilį.

Tačiau parduodami automobilį turite būti atsargūs. Daugelis pardavėjų norės sumaišyti jūsų naujo automobilio kainą, keičiamo automobilio vertę ir finansavimo kainą į vieną painią skaičių aibę, todėl jiems bus lengva iš jūsų paimti per didelę sumą. Vietoj to kiekvieną komponentą turėtumėte laikyti atskiru sandoriu ir derėtis dėl kiekvieno aspekto.

Automobilių supirkėjai

Vis daugiau žmonių, kurie neturi daug laisvo laiko ir noro ilgai pardavinėti savo automobilį, pasirenka automobilių supirkėjus. Tokio sprendimo atveju jie savo transporto priemonę gali parduoti dar tą pačią dieną. Tačiau, deja, bet tokio pasirinkimo atveju už parduodamą automobilį gaunama kaina būna gerokai mažesnė

Pardavimas savo jėgomis

Pardavus automobilį pačiam, galima gauti didžiausią kainą, nors tam reikia daugiausiai darbo. Turite ne tik skirti laiko automobilio paruošimui ir surinkti metų metus kauptus priežiūros dokumentus, bet ir susitikti su pirkėjais, atsakinėti į daugybę skambučių ir savo pačių jėgomis pildyti visus pardavimo dokumentus.

Pasiruoškite visus dokumentus

Kai parduodate automobilį privačiai šaliai, už automobilį su dokumentais pagrįsta techninės priežiūros ir remonto istorija galima gauti didesnę kainą nei už automobilį be dokumentų. Surinkite kuo daugiau serviso dokumentų, kad būtumėte pasiruošę juos parodyti potencialiems pirkėjams. Jei automobilis buvo remontuotas po susidūrimo, įrodymai, kas buvo remontuota ir kad remontą atliko patikima automobilių remonto dirbtuvė, gali sumažinti potencialių pirkėjų nepasitikėjimą. Jei esate pirmasis automobilio savininkas, parodydami pirminius įsigijimo dokumentus galite gauti šiek tiek daugiau pinigų. Vieno savininko automobiliai paprastai būna vertingesni už tuos, kurių savininkai keitėsi kelis kartus.

Transporto priemonės istorijos ataskaita yra tarsi žvilgsnis į automobilio praeitį. Tai reiškia, kad jei prieš parduodant automobilį bus atlikta ir VIN patikra, potencialus pirkėjas galės iš anksto sužinoti daug naudingos informacijos ir galės labiau pasitikėti jūsų žodžiais. Lygiai taip pat VIN patikros metu pateikiama informacija gali būti labai naudinga ir jums patiems, kadangi tuomet potencialiems pirkėjams galėsite atsakyti į visus klausimus ir pateikti tikslius duomenis (ypač, jei jūs nebuvote vienintelis automobilio savininkas).

Paruoškite savo transporto priemonę pardavimui

Kiek pastangų reikia įdėti ruošiant automobilį pardavimui, priklauso nuo to, kam jį parduodate. Tai pusiausvyros klausimas – nenorite išleisti per daug laiko ir pinigų, jei nesiruošiate gauti didelės grąžos iš savo investicijų. Taip pat nenorite praleisti paprastų veiksmų, kurie gali padėti automobilį parduoti greičiau ir už didesnę kainą.

Jei, pavyzdžiui, turite 15 metų senumo brokuotą automobilį su 350 000 km odometru, joks plovimas ar vaškavimas nepadės už jį gauti daugiau pinigų. Kita vertus, jei parduodate trejų metų senumo prabangų sedaną, skirti laiko ir pinigų kosmetiniam atnaujinimui gali atsipirkti derybų metu.

Bet kokiu atveju niekada negaunate antros galimybės padaryti gerą pirmąjį įspūdį. Todėl turėtumėte savo parduodamą automobilį bent jau kruopščiai nuplauti ir nupurkšti vašku, tada išsiurbti saloną. Nuvalykite salono stiklus ir atidarykite langus, kad automobilis būtų gerai išvėdintas. Jei automobilyje buvo rūkoma, ketindami jį parduoti susidursite su papildomu iššūkiu, nes daugelis pirkėjų nė nesvarstys galimybės įsigyti cigarečių dūmais kvepiančio automobilio.

Turite paruošti savo automobilį taip, kad kiti galėtų laikyti jį savu, o ne jaustųsi lyg važinėtų svetimame automobilyje. Tai reiškia, kad reikia nuimti bamperio lipdukus ir pašalinti visus asmeninius daiktus.

Priklausomai nuo automobilio amžiaus ir vertės, verėtų apsvarstyti galimybę sutvarkyti nedidelius kosmetinius pažeidimus. Tokius dalykus, kaip durelių įlenkimai, bamperio įbrėžimai ir įtrūkęs priekinis stiklas, galima nebrangiai suremontuoti. Patikrinkite visus žibintus ir įsitikinkite, kad automobilis lengvai užsiveda.

Tikrai nenorite, kad potencialūs pirkėjai vaikščiotų aplink jūsų automobilį, galvotų apie visus taisytinus dalykus ir skaičiuotų jų kainą. Jie kiekvieną pastebėtą problemą įtrauks į derybų procesą, reikalaudami sumažinti jūsų prašomą automobilio kainą. Tačiau suprantama, kad nevertėtų atlikti per daug didelių remonto darbų, kurie neatsipirks net ir prašant didesnės kainos.

Nustatykite tinkamą kainą

Nuspręsti, kokią kainą prašyti už naudotą automobilį, ne visuomet yra labai paprasta. Ji turi būti pakankamai aukšta, kad būtų galima derėtis, bet pakankamai žema, kad potencialūs pirkėjai neišsigąstų. Jei jūsų prašoma kaina bus mažesnė už panašių rinkoje esančių automobilių kainą, sulauksite daugiau dėmesio ir, galbūt, greičiau parduosite automobilį. Automobilį, kurio kaina didesnė nei kitų, paprastai reikės pardavinėti ilgiau.

Peržiūrėję internetinius transporto priemonių skelbimo portalus, galėsite lengviau sužinoti už kokią kainą parduodami tokio tipo automobiliai. Turėdami šias žinias, galite nustatyti patrauklią savo automobilio kainą. Jei jūsų prašoma kaina yra daug didesnė arba mažesnė nei kitų rinkoje, turėsite sugebėti paaiškinti, kodėl. Pavyzdžiui, galite prašyti daugiau, nes jūsų automobilis turi visiškai naujas padangas, arba mažiau, jei jūsų automobilis yra apgadintas autoįvykio metu.

Reklamuokite savo naudotą automobilį

Anksčiau naudoto automobilio reklama reiškė, kad reikėjo išspausdinti skelbimą laikraštyje ir pastatyti automobilį maisto prekių parduotuvės aikštelėje. Šiandien laikraščių skelbimai yra pinigų švaistymas. Dabar galite reklamuoti savo privatų naudotą automobilį daugelyje nemokamų ir nebrangių internetinių skelbimo portalų.

Rengdami skelbimą, turėtumėte pateikti išsamų automobilio aprašymą, įskaitant jo ridą, apdailos lygį, parinktis ir bet kokius priedus, kurie, jūsų manymu, prideda vertės. Pridėkite kuo daugiau aiškių, ryškių ir geros kokybės nuotraukų. Tik būkite atsargūs, kad nuotraukose neparodytumėte savo namų adreso ir neuždengtumėte valstybinio numerio ženklo. Būtinai nurodykite, kad parduodate automobilį tokį, koks jis yra, be jokių garantijų, išskyrus visas garantijas, likusias nuo gamintojo suteiktos pirminės garantijos.

Saugiai aprodykite savo automobilį

Kai keičiate savo automobilį atstovybėje arba pasinaudojate automobilių supirkėjų paslaugomis, jums nereikia nerimauti dėl automobilio aprodymo. Tiesiog perduodate automobilio raktelius pirkėjui, o jis pasirūpina visu kitu. Kai automobilį parduodate savarankiškai, jums tenka daugiau pasistengti.

Yra gerų ir nelabai gerų būdų aprodyti savo automobilį potencialiems pirkėjams. Deja, ne visi, kurie į jus kreipiasi, turi gerų ketinimų, todėl turite pasirūpinti savo asmeniniu ir finansiniu saugumu. Pavyzdžiui, niekada nesusitikite savo namuose. Vietoj to, su potencialiais pirkėjais turėtumėte susitikti gana judriose vietose – idealiu atveju su daugybe vaizdo stebėjimo kamerų – pavyzdžiui, prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje. Žinoma, galutinis pirkėjas pardavimo dokumentuose matys jūsų namų adresą, tačiau neprivalote juo dalytis su kiekvienu potencialiu pirkėju.

Atminkite, kad potencialūs pirkėjai jus vertins lygiai taip pat, kaip ir jūsų automobilį. Išsisukinėjimas arba priežasties jumis nepasitikėti suteikimas potencialiam pardavimui kenkia lygiai taip pat, kaip ir juodi dūmai, rūkstantys iš jūsų automobilio išmetimo vamzdžio.

Į pasiūlymus pirkti jūsų automobilį nematant, be bandomojo važiavimo ar nepriklausomo techninio patikrinimo, reikėtų žiūrėti labai atsargiai, ypač jei juos teikia pirkėjas iš kito miesto. Didelė tikimybė, kad tai sukčius, kuris jums tikrai nesumokės už jūsų parduodamą automobilį.

Pasiruošimas bandomajam važiavimui

Apskritai turėtumėte lydėti visus potencialius pirkėjus, kai jie bando važiuoti jūsų automobiliu. Tačiau prieš išvažiuodami į kelią, norėdami užtikrinti savo asmeninį saugumą, turite padaryti keletą dalykų. Nusiųskite draugui potencialaus pirkėjo vairuotojo pažymėjimo kopiją ir nurodykite laiką, kada jam paskambinsite arba parašysite žinutę, kad važiavimas baigtas. Jei to nepadarysite, paprašykite, kad paskambintų į jūsų telefoną ir įsitikintų, kad jums viskas gerai. Nepatartina būti pervargusiam, net jei tai reiškia, kad kartu važiuos draugas arba važiavimas bus perkeltas į kitą laiką. Vadovaukitės intuicija ir neleiskite tęsti bandomojo važiavimo, jei nesijaučiate patogiai.

Labai svarbu neleisti vairuoti automobilio, jei jaučiate, kad asmuo yra apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotikų. Taip pat, jei jie nusprendžia, kad tai proga pademonstruoti savo didelio meistriškumo vairavimo įgūdžius, arba atrodo, kad jie apskritai neturi jokios patirties prie vairo, turite nedelsdami nutraukti bandomąjį važiavimą. Jie rizikuoja ne tik savo saugumu, bet ir jūsų reputacija, kurią turite savo automobilių draudimo bendrovėje.

Iš anksto nustatykite vairavimui skirtą laiką ir neleiskite pirkėjui pernelyg toli nuvažiuoti ar įvažiuoti į nepažįstamas ar neaiškias vietoves. Bandomasis važiavimas – tai galimybė jam pajusti, kaip automobilis važiuoja ir kokia jo būklė, o ne nemokama proga atlikti visus savo kasdienius reikalus.

Pasirengimas automobilio patikrinimui prieš pardavimą

Pirkėjai niekada neturėtų pirkti naudoto automobilio, jei prieš pirkimą jo nuodugniai nepatikrino nepriklausomas mechanikas, todėl turite būti pasiruošę tokiam prašymui. Jei apžiūros metu iškyla viena ar dvi problemos, tai dar ne pasaulio pabaiga. Pirkėjas gali paprašyti jūsų sumažinti kainą, tačiau tai yra jūsų sprendimas, ar tai daryti, ar ne. Neturėtumėte jaustis potencialaus pirkėjo ar jo mechaniko įpareigoti atlikti bet kokį remontą ar naudotis jų autoserviso paslaugomis.

Jei įmanoma, gaukite automobilių mechaniko atliktos techninės apžiūros ataskaitos kopiją. Jei dabartinis sandoris žlugs, turėsite dokumentą, kurį galėsite parodyti savo mechanikui ir aptarti, ar reikia atlikti automobilio remontą. Jei ataskaita švari, galėsite ją parodyti kitiems potencialiems pirkėjams.

Derybos dėl kainos

Viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl daugelis žmonių keičia automobilį į kitą ar priima greitus grynųjų pinigų pasiūlymus, yra ta, kad juos gąsdina mintis derėtis dėl automobilio pardavimo kainos. Daugeliui žmonių nepatinka konfrontacinė derybų dėl kainos patirtis. Svarbu nepamiršti, kad automobilio pardavimas yra lyg verslo sprendimas, todėl emocijos neturėtų dalyvauti jūsų derybose.

Daugeliui pardavėjų kyla problemų, kai jie yra emociškai prisirišę prie parduodamo automobilio, o šis prisirišimas paprastai leidžia nepastebėti automobilio trūkumų. Nors tie girgždesiai ir traškesiai jūsų nebekamuoja, jie gali trukdyti potencialiam pirkėjui. Patyrę automobilių pirkėjai (ir kai kurie pardavėjai) pateiks labai mažą pradinį pasiūlymą ir nurodys visas automobilio problemas. Taip stengiamasi pakirsti jūsų pasitikėjimą savo nustatyta kaina. Kadangi atlikote tyrimą, galėsite pasipriešinti jų pasiūlytai kainai ir pateikti atsakomąjį pasiūlymą, kurį galėsite pagrįsti.

Pagrindinės derybų taisyklės yra šios: pirkėjas negali nusileisti žemiau savo pasiūlytos pradinės sumos, o jūs negalite nusileisti aukščiau savo pradinės pardavimo kainos. Norite, kad pirkėjas pateiktų pirmąjį pasiūlymą. Kai baigsite sakyti tai, ką turite pasakyti, nustokite kalbėti. Kuo daugiau kalbate, tuo silpnesnė tampa jūsų pozicija. Atminkite, kad galite atsisakyti bet kokio jums nepatinkančio pasiūlymo. Jūs neprivalote priimti pasiūlymo vien dėl to, kad pirkėjas pasitelkia sunkią istoriją, tyčiojasi iš jūsų arba turi nedelsiant gauti jūsų automobilį. Taip pat neturėtumėte daryti sau spaudimo parduoti automobilį iki tam tikros datos. Dėl tokio dirbtinai nustatyto termino už automobilį galite gauti mažiau, nei turėtumėte.

Užpildykite dokumentus

Kai keičiate savo automobilį atstovybėje arba priimate automobilių supirkėjų pasiūlymą, jums nereikia rūpintis jokių dokumentų rengimu ir pildymu – paprastai visa tai už jus padaro pirkėjai.

Jei automobilį parduodate patys, turėtumėte apsilankyti „Regitros“ puslapyje ir sužinoti, kokius dokumentus turėsite užpildyti ir kaip vyks automobilio išregistravimas. Taip pat tokiu atveju jums vertėtų atsisiųsti ir automobilio pirkimo – pardavimo sutartį. Be to, būtinai pasitarkite su savo automobilio draudimo bendrove, kada nutraukti savo automobilio draudimo polisą. Gali būti reikalaujama, kad polisas liktų aktyvus, kol įsigysite naują automobilį, kad neliktų draudimo spragos.

Gaukite apmokėjimą

Privatiems pardavėjams saugiausias būdas gauti užmokestį – susitikti su pirkėju savo banke, kuriame būtų atliktas pervedimas. Tačiau dažniausiai už perkamus automobilius yra mokama grynaisiais pinigais (nebent suma yra labai didelė), todėl taip pat turėtumėte įsitikinti, kad pinigai yra tikri ir jums yra įteikiama pilna suma. Jokiu būdu nesutikite priimti čekių ar palaukti, kol po kelių dienų apmokėjimas bus įskaitytas į jūsų banko sąskaitą. Pilną apmokėjimą už savo automobilį turite gauti iš karto – sandorio sudarymo vietoje.

Taip pat skaitykite: