,

Finansiniai patarimai, kuriais turėtų vadovautis kiekvienas verslas

Finansų valdymas yra neatsiejama didelės ar mažos įmonės steigimo ir valdymo dalis. Priešingai, nei mano dauguma žmonių, finansų valdymas yra kur kas daugiau nei tik buhalterinė apskaita ir verslo sąskaitos balansavimas. Verslininkams reikia atsižvelgti į savo finansus įvairiais tikslais – nuo pasirengimo išgyventi blogais laikais iki pakilimo į aukštesnį lygį atėjus geriems laikams.

Geras ir veiksmingas finansų valdymas lemia, kad verslas nuolat kopia sėkmės laiptais, o ne krenta vos tik susidūręs su pirmąja kliūtimi. Čia pateikiame keletą patikrintų finansinių patarimų, parengtų pagal forbes.com, kurių turi laikytis visos įmonės, norėdamos nuolat augti ir didinti savo sėkmę.

Atkreipkite dėmesį į savo biudžetą

Metinio verslo biudžeto sudarymas yra svarbus žingsnis, leidžiantis efektyviai valdyti finansus visus metus. Biudžetas yra tarsi orientyras, leidžiantis iš anksto priimti tam tikrus verslo sprendimus. Jis taip pat padeda parengti plėtros planus.

Taip pat turėtumėte skirti laiko iš naujo išnagrinėti savo pajamas ir išlaidas, kad suprastumėte savo išlaidų įpročius ir priverstumėte pinigus dirbti jums kur kas geriau ir protingiau.

Dokumentus „tvarkykite“ virtualioje aplinkoje

Niekas nemėgsta vartyti krūvos popierių ir balansų, o plintant debesų kompiuterijos verslo priemonėms, galite lengvai apsieiti ir be tokių fizinių popierių. Viską galite tvarkyti skaitmeninėse platformose ir turėti atsarginę visų svarbių dokumentų ir verslo duomenų kopiją.

Internetinės apskaitos ir sąskaitų faktūrų išrašymo priemonės leidžia supaprastinti verslo procesus. Be to, jos suteikia galimybę tiksliai ir efektyviai tvarkyti apskaitą, o tai jums padės, kai teiksite mokesčių deklaracijas.

Automatizuokite sąskaitų apmokėjimą

Bet kuriam verslo savininkui beveik neįmanoma prisiminti, kada reikia atlikti visus mokėjimus. Be to, mokėjimų atlikimas rankiniu būdu atima labai daug laiko ir atitraukia jūsų energiją bei dėmesį nuo pagrindinės verslo veiklos.

Todėl prasminga automatizuoti sąskaitų mokėjimus. Nesvarbu, ar tai būtų kredito kortelės mokėjimas, ar komunalinių paslaugų sąskaitos, naudokitės internetine bankininkyste, kad automatizuotumėte visus mokėjimus ir įsitikintumėte, jog jūsų sąskaitose pakanka lėšų sąskaitoms apmokėti. Šis žingsnis taip pat padės jums išvengti baudų už pavėluotus mokėjimus ir kartu sutaupyti laiko bei energijos.

Pasirinkite tinkamus investuotojus

Investuotojai jūsų verslui gali būti labai naudingi, nes jie leidžia sukaupti daugiau lėšų, nei galėtumėte gauti iš paskolų. Jie gali padėti išplėsti verslą arba išlaikyti jį sunkmečiu. Todėl tinkamų investuotojų pasirinkimas yra labai svarbus jūsų verslo sėkmei. Prieš priimdami sprendimą ištirkite naujausius potencialių investuotojų projektus ir sužinokite, kiek jie norėtų dalyvauti versle.

Išlaikykite gerą kredito reitingą

Įvairios finansų įstaigos, tiekėjai, partneriai ir net potencialūs klientai kredito reitingą naudoja verslo kreditingumui nustatyti. Pagal jį jie gali spręsti, ar įvykdysite savo finansinius įsipareigojimus, ar ne. Geras kredito reitingas padeda sukurti gerą verslo reputaciją.

Jei išlaikysite gerą kredito reitingą, galėsite padidinti savo verslo finansinę sėkmę. Todėl svarbu, kad kiekviena įmonė išmoktų išsaugoti savo gerą kredito reitingą.

Apsaugokite savo verslą nuo sukčiavimo

Kiekviena įmonė, naudodamasi technologijomis, e. prekybos platformomis ir elektroniniais mokėjimais, turi skirti daug dėmesio kibernetiniam saugumui. Turite pasirūpinti, kad reguliariai atnaujintumėte antivirusinę programinę įrangą ir ugniasienę, kad užtikrintumėte savo ir klientų duomenų apsaugą.

Įpraskite rengti finansines prognozes

Įpraskite studijuoti rinkos tendencijas ir atitinkamai prognozuoti savo finansinę padėtį bei verslo planą metams. Šis žingsnis padės jums susidaryti aiškesnį vaizdą, kokioje padėtyje bus verslas, taip pat leis jums pakeisti ir sukurti geresnę verslo augimo strategiją.

Valdykite savo skolas

Einamųjų metų skolų perkėlimas į kitus finansinius metus niekada nėra naudingas verslui. Geriausia prieš imant paskolą parengti gerai apgalvotą skolų grąžinimo strategiją. Be to, svarbu, kad prioritetas būtų greitai ir efektyviai padengti visus verslo įsiskolinimus.

Padidinkite savo santaupas

Atsarginis taupymo planas gali būti puikus jūsų arsenalo ginklas nuosmukio atveju. Jis padės jums išgyventi blogus laikus ir išlaikyti savo verslą. Sudarydami kitų finansinių metų biudžetą, apsvarstykite, ar turite pakankamai santaupų galimiems verslo nuostoliams padengti.

Kreipkitės pagalbos į buhalterinės apskaitos specialistus

Nors finansai yra būtina verslo valdymo dalis, jų valdymas ne visada yra stiprioji verslo savininkų pusė. Jei buhalterinė apskaita ir finansų valdymas nėra jūsų pomėgis, kreipkitės pagalbos į buhalterinės apskaitos specialistus. Užuot atidėlioję ar praleidę per daug laiko dėl to nerimaudami, galite pasamdyti ekspertą, kuris atliks šį darbą.

Kaip smulkaus verslo savininkams lengviau valdyti finansines rizikas

Finansinės rizikos valdymas yra labai svarbus visų organizacijų sėkmei, tačiau ypač svarbus mažosioms įmonėms, kurios paprastai dirba su mažesnėmis maržomis ir mažesniais finansiniais rezervais. Žinomos rizikos mažinimas ir pasiruošimas netikėtumams gali padėti įmonei išlikti stabiliai net ir sudėtingiausiose situacijose. Todėl verslininkams pravartu sustiprinti savo supratimą apie finansinės rizikos valdymą.

Nors tai gali būti sudėtinga tema, yra ir protingų, paprastų strategijų, kurias smulkiojo verslo savininkai gali taikyti jau dabar. Todėl pateikiame jums žinomų finansų ekspertų patarimus verslininkams, norintiems geriau valdyti finansinę riziką.

Išvardykite savo dabartines silpnąsias vietas

Apibūdinkite silpnąsias savo verslo vietas. Kokie yra jūsų mėnesiniai pastoviųjų išlaidų ir grynųjų pinigų poreikiai? Ar turite tiekėjų pasirinkimo galimybių, jei kas nors pasitrauktų iš verslo? Ar susidūrus su sunkumais turėsite parduoti kažką, ką „malonu turėti“ – ar „būtina turėti“? Sužinoję savo silpnąsias vietas, galite parengti planus, kaip jas pašalinti. Tai gali reikšti grynųjų pinigų rezervo kūrimą, atsarginio tiekėjo paiešką arba atsargų asortimento keitimą.

Ankstyvuoju laikotarpiu veikla turi būti taupi

Dauguma įmonių žlunga, nes joms pritrūksta pinigų. Įsitikinkite, kad turite pakankamai pinigų trejiems metams, ir laikykitės taupios veiklos, kol verslas pradės augti.

Žinokite apie riziką ir pelną

Finansų ekspertų nuomone, rizika kyla dėl žinių trūkumo. Bet kuri sritis, kuri atrodo „rizikinga“, paprastai yra sritis, kurios iki galo nesuprantate. Rekomenduojama išvardyti šias sritis, susirasti patikimus informacinius šaltinius, išstudijuoti juos ir įsitikinti, kad tokias sritis visiškai suprantate. Tuomet grįžkite atgal ir nustatykite, kas yra rizikinga. Taip pat galite palyginti kiekvienos srities riziką ir atlygį.

Pasirūpinkite tiksliais finansiniais įrašais

Nuo pat pradžių pasamdykite patyrusį buhalterį, net jei tai būtų konsultacijos ar tik kelios valandos per mėnesį. Taip jūsų finansai bus tikslūs nuo pat pradžių, galėsite tiksliau prognozuoti pelningumą, geriau suprasti pelno analizę ir labiau pasitikėsite priimdami sprendimus, kurie gali būti finansiškai rizikingi.

Raskite mentorių

Ar jūsų verslą galima keisti? Šiandien didžioji dauguma smulkaus verslo yra mažos ir vidutinės šeimos įmonės, kurios gali būti labai sėkmingos. Nors posakis „imk viską arba nieko“ yra puikus, atlikite namų darbus, kad nepatirtumėte nesėkmės. Svarbiausia susirasti puikių patarėjų ir (arba) mentorių, kurie padėtų jums įgyvendinti augimo planus, nes priešingu atveju galite grįžti namo tuščiomis rankomis.

Būkite atsargūs finansuodami skolomis

Labai svarbu sutelkti dėmesį į kapitalo struktūrą, siekiant užtikrinti, kad verslo struktūra ir finansavimas būtų tvarus ir remtųsi stabiliu pagrindu, kuris padėtų ir leistų augti. Tam reikia aiškios finansavimo strategijos – tokios, kurioje būtų subalansuotas nuosavas kapitalas ir skolos finansavimas. Taip pat labai svarbu suderinti finansavimo poreikius su tinkamais skolos tipais, nes dėl neatitikimo verslas gali patirti didelį spaudimą.

Sukurkite profesionalias ir asmenines pinigų srautų prognozes

Grynieji pinigai yra karalius, o jų trūkumas reiškia bet kokio verslo mirtį. Jūsų pinigų valdymo strategija iš tikrųjų yra svarbiausia rizikos valdymo strategija. Verslo savininkams yra labai svarbu planuoti verslo pinigų srautus kartu su asmeniniais poreikiais. Šie du dalykai mažose įmonėse yra taip glaudžiai susiję, kad paprastai jų neįmanoma atskirti.

Nepamirškite atsižvelgti į rinkos riziką ir išorės veiksnius

Pagrindinė nuostata – žiūrėti į pelningumą ir kapitalo valdymą. Labai svarbu pažvelgti ir į išorę. Kokia yra rinkos rizika ir kokie scenarijai gali turėti įtakos jūsų verslui? Ar esate nustatę kredito priemones, kurios padėtų įgyvendinti šiuos scenarijus? Ir atminkite, kad, kalbant apie kreditus, geriau prašyti skėčio, kai nelyja.

Įvertinkite riziką laiko, pinigų ir kokybės atžvilgiu

Visada priimkite sprendimus remdamiesi trimis ramsčiais – laiku, pinigais ir kokybe. Ar finansinė rizika, kurią ketinate prisiimti, atitinka dabartinio projekto terminus? Ar ji atitinka jūsų biudžetą? Ar rizika išlaiko kokybę, kurią užtikrina jūsų prekės ženklas? Jei metodiškai patikrinsite savo finansinės rizikos sprendimus, bus lengviau judėti į priekį.

Būkite pasirengę staigiam pajamų sumažėjimui

Smulkiojo verslo savininkams tenka skirti daug laiko, išteklių ir pinigų. Jei jūsų pajamos išgaruotų per vieną naktį – o tai matėme Covid-19 metu – paklauskite savęs, kokį apsaugos tinklą esate numatę? Svarbu turėti atvirą kredito liniją būtent šiam tikslui, pabrėžia Kreditai INFO, nes jūsų veiklos išlaidos neišnyks, jei išnyks pajamos.

Visada apsvarstykite blogiausią scenarijų

Svarstydami, ar prisiimti finansinę riziką, užduokite sau paprastą klausimą: ar esate pasirengę gyventi su šia rizika, jei ji būtų visiškai nuostolinga? Jei atsakymas neigiamas, eikite toliau.

Atskirkite asmenines ir verslo lėšas

Svarbiausias patarimas verslo savininkui, siekiančiam valdyti finansinę riziką – atskirti asmenines ir verslo lėšas. Atskira verslo banko sąskaita apsaugo jūsų asmeninį turtą nuo daugelio rizikų, kurias gali patirti verslas. Be to, tai palengvina mokesčių deklaravimą, draudimą ir kapitalo gavimą, nes auditoriai, draudikai ir kreditoriai gali aiškiai matyti paties verslo finansinę padėtį.

Sužinokite, kokią įtaką jūsų verslo vertei turi įmonės rizika

Smulkiojo verslo savininkai turi suprasti, kokia yra konkrečiai įmonei būdinga rizika ir kaip ji veikia jų verslo vertinimą. Įmonei būdinga rizika sukelia finansinį netikrumą jūsų verslu besidomintiems investuotojams. Kuo mažesnė jūsų specifinė rizika, tuo vertingesnis tampa jūsų verslas.

Užtikrinkite, kad jums bus sumokėta

Paprasčiausias būdas galvoti apie finansinę riziką – pažvelgti į savo neapmokėtas sąskaitas faktūras ir paklausti savęs, kas nutiktų, jei jūsų klientai jums nesumokėtų. Tada paklauskite savęs, ką galite padaryti, kad jie sumokėtų. Dabar turite pirmąją finansinės rizikos valdymo pamoką – tai yra gautinų sumų valdymas. Užtikrinkite, kad jums būtų sumokėta.

Žinokite, kas lemia jūsų verslo sėkmę

Žinokite savo skaičius „iš vidaus“ ir „iš išorės“, supraskite, kas lemia jūsų verslą, ir nuolat užduokite klausimus. Kai žinosite, kokie svertai daro įtaką jūsų verslui, galėsite geriau valdyti finansinę riziką, sutelkdami dėmesį į tinkamus veiksnius.

Taip pat skaitykite: