,

Gamtos stebuklai Jūsų plaukuose

Sveiki, stiprūs ir žvilgantys plaukai – kiekvieno mūsų siekiamybė. Tačiau su laiku, veikiami tiek fiziologinių pokyčių, tiek išorės veiksnių, plaukai praranda gyvybę, spalvą, tampa silpni ir lūžinėjantys. Apie tai, ką daryti, kad išlaikytume sveikus ir gyvybingus plaukus ilgus metus, pasitelkdami natūralias priemones, kalbame su aromaterapeute, dėstytoja ir kvapų namų „Žali burtai“ įkūrėja Rūta Malkute.

Rūta, kuo ypatingos natūralios plaukų priežiūros priemonės? Kuo jos skiriasi nuo prekybos centruose esančių plaukų priežiūros produktų?

Natūraliose plaukų priežiūros priemonėse naudojami augalų ekstraktai bei augaliniai aliejai, tuo tarpu parduotuvėse esančiuose šampūnuose gausu įvairių sintetinių polimerų, silikonų ir kitų iš naftos produktų išgaunamų medžiagų. Sintetiniai silikonai uždengia ir apvelka plauką, todėl susidaro iliuzija, kad plaukai glotnūs, bet nuplovus silikonus, vėl tampa šiurkštūs. Taip pat iš naftos produktų pagaminti šampūnai ant plauko sudaro plėvelę, per kurią jis negauna oro, t.y. nekvėpuoja. Kuomet pereinama nuo labai sintetinių plaukų priežiūros priemonių prie natūralių, iš pat pradžių plaukai būna nepaklusnūs, nes nusiplauna silikonas. Tačiau palaukus mėnesį, plaukas pripranta ir vėliau žmogus neįsivaizduoja, kaip gali naudoti sintetines priemones.

Kuo skiriasi kietos plaukų priežiūros priemonės nuo skystų?

Skysto šampūno sudėtyje yra 80 proc. vandens ir 20 proc. kietos medžiagos. Tuo tarpu kietą šampūną sudaro tik 20 proc. medžiagų, reikalingų galvos odai išplauti, o vandenį pasiimame duše. Kieti šampūnai turi keletą pliusų. Pirmiausia, nereikia pakuotės, t.y. plastikinių buteliukų – taip mažinama gamtos tarša, ir, antra, nereikia į produktą dėti konservantų, nes vandenį, kaip jau ir minėjau, pasiimame patys.

Kiek laiko trunka pagaminti rankų darbo šampūną, kaukę, kondicionierių?

Viskas priklauso nuo kiekio. Jeigu gaminame sau namuose, pasigaminti šampūną užtrunka daugiausiai pusę valandos. Dirbtuvėse mes daug dėmesio skiriame ir teorijai, ir praktikai – gamybai. Tokiu atveju, užtrunkame ilgiau.

Kaip išsirinkti kokybiškus, iš natūralių priemonių pagamintus, plaukų priežiūros produktus?

Pirmiausia, reikia mokėti skaityti sudėtis. Bet tai nėra lengva. Jeigu nemokame skaityti sudėties, tuomet telieka pasikliauti pardavėju. Šiuo atveju labai svarbu rinktis tą gamintoją, kuriuo pasitikite ir kurio vertybės atitinka jūsiškes. Taip pat svarbu nebijoti klausti, kas neaišku. Kitas dalykas, reiktų atsižvelgti ir į kainą. Jeigu produktas labai pigus arba kaina labai aukšta, tuomet verta susimąstyti, ar jis tikrai natūralus.

Kokias plaukų priemones rekomenduotumėte naudoti plaukams, kad išlaikytume juos sveikus, stiprius, spindinčius, žvilgančius, sudrėkintus?

Pirmiausia, rekomenduoju naudoti natūralius aliejus ir aliejines kaukes, ypač pagamintas iš riebiųjų aliejų. Valandą prieš plovimą pasigamintu aliejiniu mišiniu ištepkite plaukus – taip aliejai susigers, neleisdami plaukui plovimo metu išsausėti bei nulūžti, o pamaitinti plaukai taps minkšti, švelnūs ir blizgantys. Taip pat aliejų mišiniai šaknims gali paskatinti plaukų augimą bei padėti išlaikyti spalvą.

Pavyzdžiui, ankstyvo žilimo atveju, kai nebėra pigmento ir plaukai praranda spalvą, itin tinka naudoti dilgėlių aliejinę ištrauką ar kitus dilgėlių produktus, tamsinančius plauką bei padedančius sugrąžinti norimą spalvą. Vasaros metu rekomenduojama plaukus drėkinti. Tai padaryti galite lengvai supurkšdami juos hidrolatu ar mineraliniu vandeniu. Tiesa, nereikėtų persistengti, nes per daug drėgnus plaukus saulė išdžiovins. Jeigu norite turėti švelnius plaukus, plovimo gale juos perskalaukite rūgščiu vandeniu ar vaistažolių nuovirais. Na, o tiems, kas norite paryškinti šviesius plaukus, puikiai tiks ramunėlių arbata, kurios galite įsigyti bet kuriame prekybos centre ar vaistinėje.

Gal galite rekomenduoti, kokias priemones naudoti dažytam, natūraliam, žilam plaukui?

Žilas plaukas yra gerokai storesnis ir šiurkštesnis, todėl jį reikia minkštinti. Tam puikiai tiks aliejai, ypač dilgėlių aliejinė ištrauka ar dilgėlių ekstraktas. Taip pat nereiktų pamiršti, jog žilas plaukas turi mažai drėgmės, tad jį reiktų drėkinti. Kai plaukas dažytas, jis jau yra pažeistas. Plaukui, dažomam augaliniais dažais, ypatingos priežiūros nereikia, nes jis nėra pažeidžiamas iki pat plauko šerdies.

Tuo tarpu, jeigu dažoma sintetiniais dažais, plauką reikia ypatingai saugoti, nes toks plaukas linkęs greičiau lūžti, prasčiau auga ir yra sausas. Tokiu atveju reiktų rinktis kaukę su fitokeratinais ar priežiūros priemones su natūraliais augaliniais ekstraktais, kurie atstato plauko struktūrą. Svarbu prisiminti ir tai, kad su laiku mes prarandame drėgmę, ypatingai moterys, todėl plaukus reikia drėkinti (vandeniu, dulksnom, hidrolatais) bei naudoti aliejines kaukes, natūralius aliejus, padedančius „užrakinti“ drėgmę plauko viduje.

Ar įmanoma namų sąlygomis pasigaminti plaukų šampūną, kaukę?

Įmanoma, tik reikia žinoti, kur gauti ingredientų, nes jokioje vaistinėje ar parduotuvėje putoklių ar fitokeratinų nerasite. Išties, kaip kaukę plaukams, galima naudoti virtuvėje turimus natūralius aliejus. Tam puikiai tinka alyvuogių, kanapių, linų sėmenų aliejai.

Kieto šampūno bazinis receptas

Jums reikės:

30 g kokosų putoklio

10 g augalinių miltelių (kosmetinio molio, iki labai smulkios pudros sumaltų žolelių)

5–7 g augalinio aliejaus (geriausiai tinka ricinos)

5–7 g vandens (tiek, kad masė taptų vientisa, bet ne per skysta)

20 lašų eterinio aliejaus

Gaminimo procesas:

Sumaišykite putoklio miltelius, žoleles, aliejų, eterinį aliejų ir įpilkite šaukštelį vandens. Maišykite masę. Jeigu trūksta drėgmės, dar įdėkite šaukštelį vandens. Masė turi tapti tokia kaip košė. Tuomet košę sudėkite į formelę (silikoninę ar popierinę), labai gerai suspauskite ir palikite sudžiūti. Po paros išimkite ir dar vieną parą padžiovinkite. Tuomet muilą jau galite naudoti.

Svarbu! Nepalikite naudojamo šampūno mirkti ant vonios krašto ar muilinėje, nes gaudamas vandens, putoklis tirpsta. Tam galite praverti virvelę, kad būtų patogiau pasikabinti, bet tai nėra būtina.

Ieva Kazlauskaitė-Ališauskė

Taip pat skaitykite: