,

Šuolių į vandenį veteranė Asta savo sugebėjimais stebina jaunimą ir skina laurus pasaulyje

Tai, ką daro kaunietė Asta Girdauskienė, vieniems kelia baimę, kitiems – susižavėjimą ir nuostabą. 62-ejų moteris, šokdama į baseiną nuo 1 ar 3 metrų tramplino, bent kartą persiverčia ar padaro vadinamąjį sraigtą, o kartais varžybose atlieka sudėtingus šuolius nuo 7,5 ar 10 metrų aukščio bokšto. Šį šeštadienį TV3 laidoje „Amžius ne riba“ daugkartinė šuolių į vandenį čempionė papasakos, kaip šis sportas tapo jos gyvenimo dalimi, koks jausmas ruoštis šuoliui iš didžiulio aukščio, ir atskleis savo gyvybingumo paslaptį.

Astos pasirinkimui susieti gyvenimą su oro ir vandens stichijomis didžiausią įtaką turėjo mama.

„Vaikystėje lankiau baseiną, tėveliai ateidavo pasižiūrėti, kaip plaukiu. Kartą plaukdama ant nugaros pamačiau, kad mama žiūri ne į mane, o kaip kažkas nuo bokšto šokinėja. Supykau. Kai po vasaros prasidėjus naujam sezonui man pasiūlė mokytis šokinėti į vandenį, sutikau, nes ir mama to norėjo. Kadangi tuo pačiu metu lankiau ir gimnastiką, šuoliai į vandenį man gerai sekėsi. Tad šioje sporto šakoje ir pasilikau“, – laidoje pasakos A. Girdauskienė.

Vėliau Asta baigė tuometį Kūno kultūros institutą ir pasirinko trenerės darbą. Jau apie 40 metų savo patirtį perduoda jaunajai kartai.

„Esu trenerė ir labai tuo džiaugiuosi, nes tai ne darbas, o malonumas, – tvirtina A. Girdauskienė, mananti, kad būtent vaikai padeda išlikti gyvybingiems vyresniame amžiuje. – Vaikai uždega, neleidžia pasenti. Manau, jeigu turite galimybę ko nors mokyti vaikus, visuomet jausitės jauni.“

Kaunietė ne tik treniruoja jaunimą, bet ir pati dalyvauja įvairaus masto šuolių į vandenį varžybose. Neretai nušluosto nosį pajėgiausiems savo amžiaus grupės Europos ir pasaulio šuolininkams. Pavyzdžiui, 2016 m. ji tapo Europos čempione 55–59 amžiaus grupėje, o 2017 m. iškovojo pasaulio čempionės titulą.

Stimulu vėl aktyviai praktikuoti šį sportą Astai tapo prieš maždaug 30 metų Ukrainoje surengtas pirmasis šuolių į vandenį veteranų čempionatas.

„Mano akimis, tai buvo stebuklas. Kai pamatėme, kad į vandenį šokinėja 80–90 metų žmonės, mums akys ant kaktos išlipo. Ir aš pradėjau dalyvauti tuose čempionatuose. Iki tol nebuvau šokinėjusi apie 15 metų, tačiau kažkiek pasitreniravus man sekėsi labai gerai“, – prisimena Asta. Didžiausią įspūdį jai paliko žaidynės Australijoje, kur susirinko tūkstančiai veteranų iš viso pasaulio ir kartu su kitais lietuviais pavyko užimti aukščiausias vietas.

Kauno šuolių į vandenį klubui „Salto“ vadovaujanti A. Girdauskienė dažniausiai šokinėja nuo 1 ir 3 metrų tramplinų, tačiau mėgsta sau kelti iššūkius ir kartais varžybose pasirenka šokti nuo 7,5 ar net 10 metrų bokšto. Neišdildomą įspūdį paliko šuolis į atvirą baseiną Barselonoje: nuo 10 metrų bokšto atsivėrė įspūdinga miesto panorama ir jaudulys gniaužė kvapą.

Astos pėdomis žengia jos dukra Indrė Marija Girdauskaitė. Norėdama suteikti dukrai kuo geresnes sąlygas tobulėti šuolių į vandenį sporto šakoje, moteris ryžosi nelengvam žingsniui – paauglę atžalą išleido gyventi į Rusiją. Indrė Marija nuo 13 metų gyveno, mokėsi ir treniravosi specializuotoje mokykloje Penzoje. Vėliau baigė studijas Maskvoje ir po 10 svetur praleistų metų sugrįžo į gimtinę.

Mergina prisipažįsta iš pradžių pykusi ant mamos dėl sprendimo išsiųsti ją mokytis svetur, tačiau šiandien mano, kad jis buvo teisingas ir leido pasiekti aukštesnių rezultatų, negu ji būtų pasiekusi likusi treniruotis Lietuvoje. Indrė Marija yra daugkartinė šalies čempionė, Europos šuolių į vandenį čempionato finalininkė, pasaulio čempionatų dalyvė, vaikų ir suaugusiųjų trenerė.

Nepaisant daugybę metų skyrusio didžiulio atstumo, šiandien mama ir dukra puikiai sutaria ir kartu siekia sportinių pergalių. Tik dabar ne tik Asta treniruoja Indrę Mariją, bet ir atvirkščiai – dukra taip pat padeda mamai tobulėti šuolių į vandenį srityje.

Visą sportininkių istoriją žiūrovai išgirs laidoje „Amžius ne riba“ šį šeštadienį 9 val. ryto per žiūrimiausią televiziją TV3.

Taip pat skaitykite: