,

Šlapimo pūslė reguliuoja gyvenimą?

Negalavimai, susiję su šlapimo pūsle, yra nepatogūs, dažnai nemalonu apie juos kalbėti, o kartais tai netgi lemia socialinę atskirtį. Visgi kalbėti ir spręsti šias problemas būtina. Laiku kreipiantis į gydytojus galima išvengti rimtų sveikatos bėdų – kuo anksčiau pastebėsite šlapinimosi sutrikimus, tuo lengviau jie gali būti gydomi. Skausmas šlapinantis, silpnėjanti šlapimo srovė, nevalingas šlapinimasis kosint ar juokiantis, pernelyg dažnas vaikščiojimas į tualetą – tai keletas požymių, reiškiančių, jog apsilankyti pas gydytoją būtina. Yra nemažai gydymo ir prevencijos priemonių, kurios gali jums padėti.

Šlapimo pūslės uždegimas

Šlapimo pūslės uždegimas, dar vadinamas cistitu, dažniausiai kamuoja moteris. Uždegimą sukelia įvairios kilmės bakterijos, kurios į žmogaus organizmą patenka nusilpus imunitetui. Kitaip nei šlapimo nelaikymą, šlapimo pūslės uždegimą galima palengvinti natūraliomis priemonėmis – įvairiomis vaistažolėmis, jų arbatomis, kurias galite pasiruošti patys arba nusipirkti vaistinėse. Bene dažniausiai rekomenduojama valgyti petražoles. Taip pat kitus antibakterinėmis savybėmis pasižyminčius produktus – ridikus, salierus, brokolius, agurkus, špinatus, bulves su lupenomis. Greičiau išsigydyti šią bėdą gali ir vitaminas C. Šios grupės vitaminų gausu citrinose, kiviuose, juoduosiuose serbentuose.

Į pagalbą – natūralios priemonės

Natūraliai kovoti su šlapimo pūslės uždegimo sukeliamu skausmu gali padėti įvairios vaistažolės – žemuogių, meškauogių lapai, saldymedžio šaknis, jonažolės, bruknių lapai, kraujažolės bei arkliauogės. Gerkite šių žolelių mišinius, užpiltus verdančiu vandeniu ir atvėsintus kelis kartus per dieną. Taip pat patartina gydytis vaistažolėmis, turinčiomis antibakterinį poveikį – medetkų žiedais, ežiuolės ekstraktu, dilgėlėmis. Nepamirškite ir spanguolių, kurios neleis bakterijoms ilgiau išlikti šlapimo takų gleivinėje. Nuo uždegimo sukeltų skausmų, taip pat verta išbandyti šiltą vonią su asiūklių nuoviru. 200 gramų asiūklių užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį. Kitą dieną šį mišinį užvirinkite ir supilkite į vonią. Tokioje vonioje patartina gulėti iki 20 min., o po to šiltai užsiklojus pagulėti lovoje.

Šlapimo nelaikymas

Deja, bet vaistažolės galinčios padėti išvengti infekcijos, nuo šlapimo nelaikymo nepadės. Šlapimo nelaikymą, kitaip dar vadinamą inkontinencija, visiškai išgydyti galima ne visada, tačiau tinkamai parinkus gydymą, galima gerokai palengvinti gyvenimo sąlygas ir išvengti diskomforto. Gydytojas patars, kokias priemones ar medikamentus yra tinkama naudoti kiekvienu individualiu atveju.

Dažnai manoma, jog šlapimo nelaikymas yra normali būklė, pavyzdžiui, pagimdžius vaikelį ar sulaukus senyvo amžiaus, tačiau jokiu būdu nereikėtų su tuo susitaikyti. Juk tai gali gerokai apsunkinti gyvenimą, sutrikdyti santykius ar netgi paskatinti izoliaciją – dažnas susiduriantis su šlapimo nelaikymu, vengia ir išėjimo į miestą, bendravimo su žmonėmis.

Pagelbės sugeriančios priemonės

Siekiant išvengti nemalonių situacijų viešumoje, patartina pasitelkti tinkamas higienos priemones, kurios padės drąsiai užsiimti įvairiomis veiklomis ir nesijaudinti, jog esate toli nuo namų. Sugeriančios priemonės ne tik palengvina su šlapimo nelaikymu susijusias higienos problemas, bet ir išsaugo žmogaus aktyvumą ir orumą. Nereikia bijoti ir dėl pratekėjimo – higienos priemonės apsaugo ne tik nuo to, bet ir nuo nemalonaus kvapo.

Gamintojas „Abena“ siūlo pasirinkti tarp anatominių įklotų bei sauskelnių, sauskelnių-kelnaičių. Anatominiai įklotai savo savybėmis nesiskiria nuo klasikinių sauskelnių ir juos kur kas lengviau pasirinkti – reikia tik įvertinti šlapimo sugėrimo laipsnį, o išsirinkti gali padėti gydytojas ar vaistininkas. Šiuos įklotus galima naudoti su įprastu apatiniu trikotažu arba specialiomis kelnaitėmis ir tai ekonomiškiau nei sauskelnės ar sauskelnės-kelnaitės – anatominė forma užtikrina sausumą ir saugumą. Įklotai turi drėgmės indikatorių su gradacijos skale, todėl galima jaustis laisvai, nes skalė indikuos, kada reikia keisti įklotą, o šį galima pasirinkti pagal tipą – nuo lengvo iki sunkaus šlapimo nelaikymo. Nereikėtų bijoti ir dėl kvapo bei pratekėjimo – „Odour system“ sugeria nemalonius kvapus, o unikali apsauga. integruota nuo pratekėjimo, su ypač švelniais bei lygiais raukinukais ir tampriais krašteliais. Tomis pačiomis savybėmis pasižymi ir sauskelnės-kelnaitės skirtos vidutiniam–sunkiam šlapimo nelaikymui, tačiau ir jų bijoti nereikėtų – jų optimizuota forma padeda jaustis itin patogiai, kelnaitės nesmunka ir nešiugžda.

Taip pat skaitykite: