,

Močiučių  futbolas – amžius aktyvumui nesvarbus

Turbūt niekas nepaprieštarautų, jog futbolas yra viena populiariausių sporto šakų pasaulyje, tačiau retas pagalvotų, jog šiuo sportu užsiima… Marijampolės močiutės! Aktyvios, veiklios, į treniruotes skubančios degančiomis akimis, atlydimos vaikų ir anūkų – štai kaip „Sūduvos močiutės“ klubo nares apibūdina trenerė Jurgita Lazauskienė.

Dalyvauja ir varžybose

Suvalkijos Vilkaviškio rajono Keturvalakių kaime esančioje pagrindinėje mokykloje – daugiafunkciniame centre, kūno kultūros mokytojo-socialinio pedagogo Martyno Karpavičiaus iniciatyva užgimė ir per trumpą laiką Suvalkijoje išpopuliarėjo sporto šaka, pavadinta „močiučių futbolu“.

Įvairaus amžiaus moterys keliuose Suvalkijos rajonuose susibūrė į futbolo komandas, o Marijampolėje – veikli moteris Ramutė Kartavičienė net įkūrė futbolo klubą „Sūduvos močiutės“. Šio klubo močiutės ne tik reguliariai dalyvauja kasmetiniuose močiučių futbolo čempionatuose, bet taip pat dažnai vyksta į moterų mėgėjiško futbolo komandų varžybas ir sporto šventes, vykstančias kituose Lietuvos regionuose ir netgi užsienyje. „Komandos nares sustabdė tik karantinas, o iki tol jos spėjo apkeliauti ne vieną šalį. Į varžybas jos ruošiasi noriai, viena kitą paskatina, neretai ir pasidažo, pasipuošia. Manau, jos tikras pavyzdys visiems, kaip judėjimas gali įkvėpti bet kokio amžiaus žmones“, – pasakoja klubo trenerė J. Lazauskienė.

Palaiko ir vaikai, ir anūkai

Futbolo aikštėje kovojančias močiutes palaiko ne tik žiūrovai, bet ir jų vaikai, anūkai, vyrai. „Močiutes į treniruotes atvežantys artimieji neretai ir patys susidomi futbolu, patarinėja, skanduoja ar net kamuolį pagainioja. Galima sakyti, jog susikūrė nemaža bendruomenė šį sportą mylinčių žmonių, – džiaugiasi trenerė ir priduria, jog pati į šią komandą atėjo ne taip ir seniai, tačiau buvo priimta labai šiltai. – Į darbą einu su šypsena. Visos komandos narės pozityvios, šiltos – tikras pavyzdys visiems. Kai pamatau nuliūdusį senjorą, galbūt sėdinti prie palangės ir nerandantį sau vietos, visada norisi palinkėti, jog atrastų sau mielą veiklą. Jei sveikata neleidžia, tuomet gal mažiau aktyvų, svarbu, jog atrastų tai, kas tikrai patinka ir kelia džiaugsmą, tuomet ir liūdėti, skųstis nebus kada.“

Tinkamas fizinis krūvis

Trenerė pastebi, kad jos klube pradėjusios sportuoti moterys gali pasidžiaugti ne tik pagerėjusia sveikata, bet ir nuotaika. „Žaidimo metu jos pasikrauna energijos užtaisą. Būna, ateina gal kiek pavargusios ar užsisėdėjusios namuose, o po treniruotės tiesiog žydi, rodos, ir eisena palengvėja, neretai ir kojų, nugaros skausmai sumažėja“, – pasakoja J. Lazauskienė bei priduria, kad visgi į šias treniruotes reikėtų ateiti įvertinus savo sveikatą.

Visgi, futbolas yra nemaža apkrova sąnariams, todėl, jei jau turite didelių problemų, verčiau pasirinkti lengvesnį sportą. „O jei problemos nedidelės, tai bijoti nereikėtų, nes parenkame tokį ritmą, kuris tiktų bet kokio pasiruošimo močiutei, prisitaikome. O be to, futbolas labai naudingas – tiek fizinei sveikatai, tiek mąstymui. Todėl tikrai skatinu marijampolietes prisijungti prie mūsų draugiškos komandos“, – ragina trenerė.

Naudingas ir sąnariams, ir akims

Nors įprastai futbolu užsiiminėja itin jauno amžiaus sportininkai, iš tiesų šis sportas naudingas įvairaus amžiaus žmonėms. Beveik bet kuri sporto šaka yra gera mankšta, kai atliekama tinkamai ir saugiai. Futbolo sporte susipina kardio pratimai, labai akcentuojant kojų jėgą, pusiausvyrą ir stabilumą. Nors futbolas gali būti kontaktinis sportas, reikalaujantis tam tikros kūno jėgos, jis gali būti ir saugus sportas be kontakto. Be to, treniruojamas ne tik kūnas, bet ir smegenys, akys, funkciniai gebėjimai, gali pagerėti širdies ir kraujagyslių funkcija. Nekenkia ir tai, jog futbolas yra efektyvi priemonė svorio metimui ir riebalų deginimui!

Futbolas turi teigiamos įtakos ir mūsų imuninės sistemos veiklai – aktyvus sportas pagerina įvairias organizmo funkcijas, virškinimo procesus, sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, sumažėja silpnumas ir nuovargis. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja suaugusiems žmonėms per savaitę bent 150 min aerobinės veiklos. Tokiu būdu reguliuojant širdies ir kraujagyslių veiklą maistinės medžiagos greičiau ir efektyviau pasieks raumenis. Aerobinė veikla taip pat gerina sąnarinio skysčio kaupimąsi, o tai svarbu kokybiškam sąnario judėjimui.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: