,

Spalio mėnesio knygų naujienos

Rudenį knygynuose užderėjo glėbys popierinių gėrybių! Neabejotinai spalio mėnesio naujienose kiekvienas atras būtent tą skaitinį, su kuriuo praleis vakarus kartu.

F. Backman„Nerimo žmonės“

Planas buvo paprastas: apiplėšti banką ir dingti su pinigais. Bet, kaip žinia, planai turi kvailą savybę sugriūti. Taip ir šįkart: negavus pinigų teko slėptis atsitiktiniame ir, kaip greitai paaiškėjo, parduodamame bute. O ten – koks sutapimas! – būtent tuo metu vyko atvirų durų diena. Žmonių atėjo nedaug, tad banko plėšikas priėmė vienintelį logišką sprendimą – visus paimti įkaitais.

Žinant istorijos pabaigą, galima neabejotinai teigti, kad tai buvo klaida. Bet juk tų žmonių nelaimingasis plėšikas nepažinojo ir negalėjo nutuokti, į ką veliasi. Tarp jo paimtų įkaitų – pensininkų porelė, desperatiškai besigriebianti veiklos, kad tik nereikėtų galvoti apie santuokos problemas; turtinga banko vadovė, besirūpinanti tik savimi; šeimą kurianti jauna pora, nesutarianti absoliučiai jokiu klausimu; beveik devyniasdešimtmetė senolė, kuri gyvenime matė jau viską ir tikrai nekrūptels dėl kažkokio niekingo į veidą nukreipto pistoleto; buto tualete užsibarikadavęs neaiškus tipelis ir žioploka agentė. Iš lėto slenkant valandoms, plėšikui ima aiškėti, kad atsidūręs šiame bute padarė didžiausią gyvenimo klaidą…

Šiame F. Backmano romane skaitytojai ras viską, dėl ko dievina šį autorių: neprilygstamą stilių, lengvai ir išmintingai narpliojamus sudėtingiausius gyvenimo klausimus ir iš kojų verčiantį humorą.

F. Massimi „Miuncheno angelas“

1931 m. rugsėjo 19 d. Miuncheno Princo regento aikštės 16-o namo bute buvo aptiktas jaunos moters Angelos Raubal, vadinamos Geli, kūnas. Atrodytų, eilinė byla, tačiau akis badė kelios svarbios detalės: butas priklausė Vokietijos nacionalsocialistų partijos pirmininkui Adolfui Hitleriui, o žuvusioji buvo jo mylimiausia dukterėčia.

Bylos tyrimas patikėtas Miuncheno kriminalinės policijos komisarui Zigfridui Zaueriui ir jo padėjėjui Helmutui Forsteriui. Įkalčiai ir teismo medicinos ekspertizė rodė, kad mergina nusišovė savo dėdės pistoletu. Tai patvirtino ir įvykio liudininkai. Regis, byloje būtų galima dėti tašką.

Tačiau Zauerio tai neįtikina. Nors oficialiai byla baigta, jis žingsnis po žingsnio narplioja sudėtingą ir painų nusikaltimo voratinklį, kuriame įsipainioję ne tik ryškiausi fašistų partijos veikėjai, bet ir pats Hitleris. Atskleista tiesa apie fiurerį mestų šešėlį ne tik jam, bet ir visai partijai. Kartu pakeistų Vokietijos istoriją. Zaueriui teks priimti sunkų sprendimą, o priešininkai padarys viską, kad tiesa niekada nepaaiškėtų.

„Miuncheno angelas” – tikrais faktais paremtas detektyvinis romanas, kurio siužetas sukasi apie mįslingą Adolfo Hitlerio dukterėčios Angelos Raubal mirtį. Fabiano Massimi, ne vienus metus praleidęs archyvuose, naudodamasis policijos tyrimo medžiaga sukūrė daugiasluoksnį ir intriguojantį istorinį pasakojimą apie fašistų iškilimą ir priešininkų kūnais nuklotą jų žygį į Vokietijos valdžios viršūnę.

E. Macneal „Stebuklų cirkas“

Sodrus, jausmus žadinantis ir puikiai epochos atmosferą perteikiantis gotikinis romanas, kuriame vienos moters gyvenimą iš pagrindų pakeičia karalienės Viktorijos laikais taip mėgtas keistenybių cirkas…

1866 metai. Viename pietų Anglijos pajūrio kaime Nelė užsidirba pragyvenimui skindama našlaites. Nelei, kurios kaimiečiai vengia dėl jos odą išmarginusių apgamų, visą pasaulį sudaro mylimas brolis ir jūra.

Tačiau kaime pasirodžius Jaspero Jupiterio stebuklų cirkui, kuriame pasirodymus rengia neįprastų savybių atlikėjai, Nelė pagrobiama. Ją pardavė tėvas, pažadėjęs Jasperui, kad šis turės savo mergaitę-leopardą. Tai didžiausia Nelės gyvenime patirta išdavystė. Vis dėlto, augant jos šlovei, susidraugavusi su kitais atlikėjais bei švelnaus būdo Jaspero broliu Tobiu, ji ima svarstyti, ar tai nėra geriausia, kas jai kada nors galėjo nutikti.

Londono laikraščiai rašo apie Nelę kaip apie aštuntąjį pasaulio stebuklą. Gaminamos jos statulėlės, minios plūsta žiūrėti, kaip ji sklendžia ore. Bet kas nutinka, kai jos šlovė grasina užtemdyti ją nusipirkusio cirko savininko šlovę? O jos pamiltas Tobį ar įstengs atsiriboti nuo savo praeities ir baisios paslapties, rišančios jį su broliu?

„Stebuklų cirkas“, kurio veiksmas vyksta karalienės Viktorijos laikų Londono pramogų parke ir mūšių sudarkytose Krymo lygumose, yra stulbinantis pasakojimas apie galią, šlovę ir grėsmę tapti nematomam. Šis istorinis romanas nepanašus į jokį kitą, o jo pagrindinė veikėja nepamirštama.

J. Gaižauskas „Tigras, glostantis pėdas“

TIGRAS, GLOSTANTIS PĖDAS turi labai aštrius nagus. Jų paliekamos žaizdos, tarsi skraidantys Biblijos puslapiai, dykumos skėriais nuplasnoja per Etiopijos dykumą. Tai kelionė, kurioje nebesvarbūs kilometrai, nuovargis, pokšinčios gyslos ar braškantys kaulai. Tai kelias į priešingą pusę, nei nukreipia rodyklės, o antspaudus čia renkiesi ne į piligrimo pasą, bet tiesiai į širdį. Kiek jų reikia surinkti, kad gautum sertifikatą už gyvenimą?

Kvapą gniaužiantis, kupinas tūkstantmečių paslapčių, mistiškas, detektyvinis pasakojimas, besidriekiantis rūkuose paskendusiose Astūrijos kalnų grandinėse, Afrikos dykynėse ir Islandijos žaižaruojančiuose ledynuose. Ar galima pasiklysti vieninteliame kelyje? Ar kybant tarp žemės ir dangaus įvyks dieviškasis sielos virsmas? Ar Lalibelos ikonų šventųjų akys išsiplės iš nuostabos išgirdusios atsakymą į klausimą: išlikti gyvam ar išlikti žmogumi? O kai senasis etiopas paklaus: „Ką tau sako Dievas?“, per tavo nuodėmingą širdį drykstelės Tigras, glostantis pėdas, ir tu gausi paskutinį antspaudą.

Sakoma, kad pats ilgiausias kelias yra nuo galvos iki širdies. Ši knyga pasakoja apie dvasinę piligrimystę, kurios tikslas nėra nueiti nuo taško A iki taško B. Ji mus užklumpa kelyje. Dažnai, kai mažiausiai to tikimės. Pakibus kažkur tarp žemės ir dangaus. Tada, kai išmuša mūsų žmogiškus savisaugos ir susireikšminimo saugiklius, prasideda dieviškasis sielos virsmas.

Kun. Algirdas Toliatas

V. Voidogaitė „…Ir tarp puodų vaikšto Dievas“

Aš esu žmogus, moteris, vienuolė. Visi šie vieningai derantys elementai kasdienybėje atveria juokingų ir graudžių, rimtų ir ironiškų, dvasingų ir ūkiškų gyvenamojo pasaulio prasmių. Kartais šį tą užsirašau, pagaunu vykstančią akimirką už uodegos. Mintis subadau į telefoną, pasižymiu ant servetėlių, iškart neišmestų, kuprinėje užsibuvusių skrajučių. Rašau autobuse, stotelėje, laukiamajame ar net įstrigusiame lifte. Aš nesu rašytoja. Nes iki galo būti žmogumi, moterimi ir vienuole reiškia neturėti laiko rašyti. Vogtas laikas – štai kas yra šios užrašytos mintys. Jos neišbaigtos, todėl lieka atviros pokalbiui, jūsų atsakymui.

„Nusivylę grįžtame į savo triukšmingą gyvenimą, nerimą ir rūpesčius. Liekame sužeisti to Dievo ilgesio, tos artumos tyloje. Liekame alkani. Neištvėrę sotinamės tuo, ką randame triukšmo sraute. Iš pradžių atsirenkame geresnį maistą, bet paskui tiesiog ryjame viską iš eilės. Gerai, kad Dievas tyli, dabar mes stengiamės Jį pamiršti.”

Ši knyga yra žvilgsnis į gyvenimo virtuvę, kai skubri mūsų buitis įsipina į Dievo kulinariją. Ragaudama dienos patiekalų, atpažįstu, kad už karčių ir saldžių, rūgščių ir aitrių įvykių yra šis tas daugiau. Dievas eina mūsų takais, sukasi mūsų (ir Jo!) gyvenimo virtuvėje ir vaikšto tarp puodų. O aš ten plaunu indus ir šluoju grindis. Kai Jis praeidamas pamerkia akį, įsitikinu, kad melstis galima visur.

Švelnus nematomos rankos prisilietimas – tiesiai ant širdies…

M. Golabek, L. Cohen „Pianistė iš Vienos“

Ji žinojo, kad kai tik atsisės prie pianino, pasaulis ir visi rūpesčiai išnyks.

Antrojo pasaulinio karo išvakarėse daugybė Europos žydų šeimų troško įsodinti savo atžalas į specialų „Vaikų traukinį“, vežantį į Angliją, ir taip apsaugoti nuo vis didėjančios nacių keliamos grėsmės.

Keturiolikmetės Lizos Juros tėvai priėmė sunkų sprendimą – iš trijų dukterų pirmąją išsiųsti būtent ją, itin talentingą pianistę. Tikėjo, kad muzika jai neleis palūžti ir vėliau ji galės padėti šalyje įsikurti savo seserims. Nors svetimame krašte Lizos Juros laukė daugybė išbandymų, kasdienis nerimas dėl artimųjų, likusių Vienoje, ir sunkūs darbai, ji nepamiršo tėvams duoto pažado ir neapleido svajonės vieną dieną groti didžiausiose pasaulio muzikos salėse. Mergina tapo pavyzdžiu daugeliui savo likimo brolių ir sesių.

Tai tikras, jautrus ir įkvepiantis pasakojimas apie jaunos moters drąsą, stiprią valią, gebėjimą išgyventi juodžiausiu laikotarpiu ir žmogaus dvasią pakeliančios muzikos jėgą.

Remdamasi savo motinos Lizos Juros atsiminimais, knygą su pagalbininkais užrašė jos dukra Mona Golabek.

„Dar nežinau, ką noriu veikti gyvenime, bet ši knyga padėjo man suprasti, kokiu žmogumi noriu būti“, – moksleivis iš Kalifornijos.

Knygos pabaigoje rasite interviu su Lizos Juros dukra Mona Golabek bei klausimų diskusijoms ar savarankišiems apmąstymams.

Mona Golabek – garsi amerikičių pianistė. Lee Cohen – amerikiečių žurnalistė, pjesių kūrėja ir poetė. Knygą jauniesiems skaitytojams adaptavo kanadiečių rašytojas ir scenaristas Emil Sher.

K. Erlandsson „Naktinis ekspresas“

Vaikams nuo 9 metų.

Pasakojimas apie meilę ir ilgesį, suteikiančius drąsos tam, kas atrodo neįmanoma.

Danjos močiutė gyvena sename stoties pastate prie nebenaudojamo geležinkelio. Kiekvieną gruodį Danja su mama, tėčiu ir vyresniąja seserimi Nanda atvažiuoja pas ją pasisvečiuoti. Močiutė sena, turi įdomybių pilną sekreterą, kartais darosi užmarši ir kalba keistus dalykus.

Vieną vakarą ji dingsta kaip į vandenį. Tą pačią naktį į senąją stotį atvyksta traukinys. Konduktorius jį vadina Naktiniu Ekspresu, galinčiu nuvežti pas tau brangų žmogų. Ar tai tikra? Ar traukinys padės Danjai surasti močiutę? O gal ji tik sapnuoja?

Kai mergaitė išdrįsta įlipti į Naktinį Ekspresą, prasideda neįtikimi nuotykiai – laikas ir erdvė, regis, paklūsta visai kitokiems dėsniams.

Kūrinys 2021 metais apdovanotas svarbia Suomijos Runebergo vaikų literatūros premija.

T. Dirgėla „Akių obuolių pyragas“

Ar žinai, koks jausmas apima, kai staiga ir visiems laikams iš tavo gyvenimo dingsta labai brangus žmogus?

Netekęs močiutės ir jos skaniausio pasaulyje obuolių pyrago Jokūbas supranta, kad taip lengvai jis su tuo nesusitaikys. Jam kyla mintis pasinaudoti 3D spausdintuvu – juk jei šis spausdina viską, tai gali atspausdinti ir močiutę, ar ne? Tačiau Jokūbo planas vieną audringą naktį apvirsta aukštyn kojomis, o skaniausias močiutės pyragas gali virsti… akių obuolių pyragu!

„Gerai, kai apie rimtas temas kalbama nuotykių kupinose knygose. Dar geriau, kai smagios knygos mus moko suprasti ir priimti mums kylančius sunkius jausmus.“
Psichologė, socialinių mokslų daktarė Monika Skerytė-Kazlauskienė

„Akių obuolių pyragas“:

Kviečia pasinerti į vaikų nuotykius
Skatina empatiją ir moko priimti artimo žmogaus netektį
Suteikia skaitymo malonumą

Tomas Dirgėla – be galo populiarus vaikų rašytojas. Jauniesiems skaitytojams parašė jau daugiau nei 20 knygų ir visai neketina sustoti! Jo kūryba leidžiama pakartotinai ir verčiama į užsienio kalbas. Rašytojas įvertintas ir apdovanotas literatūros ekspertų – 2015 m. jam įteikta Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią debiutą.

Grafikė Eglė Gelažiūtė iliustravo daug knygų vaikams. Šįkart vaizdų kalba nupasakojo ne tik smagius nuotykius, bet ir atskleidė skaudžią vaiko patirtį bei ją lydinčius keistus nutikimus.

J. Baltrukonytė „Blynai spintoje“

STEBUKLŲ NAMO ISTORIJOSE – nauja knyga „Blynai spintoje“.

Sukurti daugiau linksmosios šeimynėlės nuotykių paskatino „Torčiuko ant debesėlio“ sėkmė ir šilti skaitytojų atsiliepimai. „Blynai spintoje“ – nuoširdi ir linksma istorija apie draugų ieškojimą. Stebuklų name atsiranda keistas išdykėlis – Dinozauras Frankas, kuris jaučiasi labai vienišas. Ir Tėtis, ir Mama, ir mažoji Paula puola jam ieškoti draugų. Bet kaip rasti tikrą draugą?

Kaip atskirti jį nuo apsimetėlio?

Kaip pačiam būti geru draugu?

J. Baltrukonytė „Keksiukas po pagalve“

„Kodėl turiu keltis? Nenoriu! Mane kažkas priklijavo prie lovos!“ Visiems vaikams taip atsitinka, taip šį kartą nutiko ir Paulai. Bet ką tada daryti? Gal pilti šaltą vandenį ant galvos? Knygoje „Keksiukas po pagalve“ pasakojama apie linksmą šeimą, gerus draugus, atskleidžiamos greito lipimo iš lovos paslaptys ir supažindinama su įdomiausiais pasaulyje darbais.

Taip pat skaitykite: