,

„Metų senjoro rinkimai 2021“ dalyvis A. Kirvelevičius: „Padeda ne ašaros, o dainos“

Senjoras Antanas Kirvelevičius, kitaip – „žmogus orkestras“, vieną po kito gerina Lietuvos rekordus. Muzikantas vienu metu sugeba groti 10-čia instrumentų, o ir tai, anot jo, dar ne pabaiga. Greit 80-ties metų jubiliejų švęsiantis vyras sako, jog tik muzika jam padeda užmiršti visus rūpesčius: „Juk ašaros nepadės, tik dainos!“, – sako Metų veikliausiu senjoru pretenduojantis tapti A. Kirvelevičius.

Aistrą muzikai jautė nuo vaikystės

Gimusį Dzūkijoje, dainininko ir muzikanto šeimoje, A. Kirvelevičių muzika lydėjo nuo pat vaikystės. Perprasti instrumentus ir jais groti senjoras išmoko savarankiškai. „Nuo pat mažens buvau mėgėjas išbandyti įvairius muzikos instrumentus, o trylikos metų jau grojau vakaruškose. Pirmąją armoniką nupirko tėtis, o antrajai prisidūriau pats, karves ganydamas“, – pasakoja vyras.

Tačiau sukūrus šeimą, nutrūko ir muzikavimas. „Visus tuos metus buvau užsiėmęs kitais reikalais ir išgaravo viskas. Tik prieš 17-ka metų pradėjau vėl pirkti armonikas ir dabar jau turiu gražią jų kolekciją. Teko daryti parodas tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje, Lenkijoje“, – dalinasi A. Kirvelevičius.

Žmogus orkestras

Muzikantas grojo įvairiose kapelose, ansambliuose, tačiau sumaniam senjorui to neužteko. „Groti Lietuvoje gali turbūt kas antras žmogus, o man norėjosi įdomiau. Pradėjau po truputį didinti instrumentų skaičių, su kuriais groju vienu metu. Pradžioje buvo gal tik 5 instrumentai, o vėliau, augant jų skaičiui, mane ir praminė „žmogumi orkestru“, – pasakoja pašnekovas.

Pirmąjį Lietuvos rekordą A. Kirvelevičius užregistravo su 9 instrumentais, vėliau pridėjo 10-tąjį, o dabar pagerino ir šį rekordą, liko tik užregistruoti.

„Kol kas negirdėjau, kad kas Lietuvoje grotų tokį variantą kaip aš, netgi gavau apdovanojimą. O viskas prasidėjo į madą atėjus įvairiems projektams, kai 2017 m. nusprendžiau išbandyti jėgas ir aš“, – apie dalyvavimą TV3 projekte „Lietuvos talentai“ pasakoja A. Kirvelevičius.

Vienu metu grodamas net 10-čia instrumentų, senjoras pateko į pusfinalį. Tuomet projekte sulaukęs sėkmės ir skatinamas bendraminčių, jis pradėjo domėtis, kaip užfiksuoti savo gebėjimą groti daugeliu instrumentų vienu metu. „Taip gimė Lietuvos rekordai. 2018 m. Lietuvos rekordų registravimo agentūra „Factum“ užregistravo naują Lietuvos rekordą – grojimą penkias minutes net devyniais instrumentais: dviguba armonika, lūpine armonikėle, mušamuoju būgnu, lėkšte ant būgno, lėkšte „Čarlis“, cimbolais, varpeliais, žvangučiu ir metalofonu, vėliau pagerinau ir šį rekordą“, – pasakoja muzikantas.

2019 m. Lietuvos rekordų registravimo agentūra užfiksavo naują Lietuvos rekordą, kurio autorius – taip pat A. Kirvelevičius. Jo sukurta didžiausia stiklo arfa – 2 oktavų, 12 suderintų stiklo taurių instrumentas. „Tenka apgailestauti, kad diplome įsivėlė klaida. Stiklo arfoje ne 12, o 14 taurių, tačiau tai neliūdina. Jau daug kur teko pademonstruoti, kaip ja skambinu“, – sako A. Kirvelevičius.

Muzika – atgaiva sielai

Aktyvus senjoras kelis kartus su įvairiomis kapelomis dalyvavo Lietuvos televizijos „Duokim garo“ laidose, yra gavęs apie 300 įvairių padėkų ir nominacijų už muzikinę veiklą, o nuo 2007 m., kartu su paties suburta liaudiškos muzikos kapela „Lankesa“, dalyvauja ne tik rajono, bet ir tarptautiniuose liaudiškos muzikos festivaliuose. Artimiausiuose planuose – dar ne vieno Lietuvos, o gal ir pasaulio, rekordo pagerinimas, nes būtent muzika A. Kirvelevičiui suteikia jėgų.

„Man jau tuoj 80 metų, o vis dar lakstau, nes muzika yra tikra atgaiva sielai. Kiekvienas gali pasibėdavoti, kad ko trūksta ar ką skauda, bet kai groji, muzikuoji – užmiršti viską. Mano visa šeima – tėvai, broliai – buvo dainuojantys. Kai visi susirinkdavom, pamiršdavom visas bėdas. Juk ašaros nieko nepadės – tik dainos. Tad daugiau juoko, daugiau linksmybės!“, – sako pozityvus senjoras.

Iveta Tabokienė

„Metų senjoro rinkimai 2021“ yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ iniciatyva, kurios partneriai – naujienų portalas www.15min.lt. Iniciatyva siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir įvertinti tarp mūsų gyvenančius veiklius, inovatyvius bei sveika ir tvaria gyvensena besirūpinančius senjorus.

Taip pat skaitykite: