Liekamieji COVID-19 reiškiniai: padėti gali reabilitacija

Siaučianti pandemija sujaukė ne tik daugelio gyventojų planus, bet ir daugelio žmonių fizinę ir psichikos sveikatą. Net ir įveikus COVID-19 ligą, dalis persirgusių pastebi liekamuosius reiškinius – juos kamuoja įvairios kvėpavimo problemos, besitęsiantis kosulys, sumažėjęs jautrumas skoniui, kvapams.

Gydytoja Jadvyga Velžienė atkreipia dėmesį, kad norint sumažinti tokių liekamųjų reiškinių riziką po ligos, pirmiausia, svarbu stebėti savo sveikatą, o kilus abejonėms – nedelsiant konsultuotis su savo šeimos gydytoju.

„Jeigu po ligos nesijaučiate visiškai gerai, gali būti, kad jums yra reikalinga speciali reabilitacija, derinant įvairias gydomąsias procedūras. Pavyzdžiui, reabilitaciją teikiančiame sveikatingumo centre „Energetikas“ dažniausiai pacientams skiriamos tokios procedūros kaip haloterapija (druskų kambario terapija), įvairios kvėpavimo procedūros ar kineziterapiniai užsiėmimai, padedantys atsistatyti po įvairių ligų“, – vardija gydytoja J. Velžienė.

Nuo peršalimo simptomų – kvėpavimas druskingu oru

„Jei persirgote COVID-19 liga ir vis dar susiduriate su kvėpavimo problemomis, užsilikusiu kosuliu, padėti gali haloterapija“, – pataria gydytoja J. Velžienė ir priduria, kad procedūra gali būti naudinga ir siaučiant gripo sezonui.

Haloterapija (angl. Hals – druska) arba, kitaip tariant, kvėpavimas druskingu oru, padeda išvengti peršalimo simptomų ir greičiau atstatyti sveikatą po panašių ligų. Buvimas erdvėje (vadinamajame druskų kambaryje), kuri prisotinta mikroskopinių druskos dalelių, drėgmės ir šilumos, padeda organizmui išsivalyti ir gyti.

J. Velžienė pasakoja, kad įprastai tokiuose druskų kambariuose groja raminanti muzika, lėtai keičiasi spalvingos šviesos – visa tai sukuria raminančią atmosferą, todėl kartu galite rūpintis ne tik fizine, bet ir psichologine būkle.

Reguliarios inhaliacijos padeda atsikosėti, lengviau kvėpuoti

Dusulys, sunkus kvėpavimas yra daug diskomforto keliantys išliekamieji reiškiniai, kurie gali atsirasti persirgus COVID-19 liga. Anot gydytojos, kvėpavimo takų ligoms gydyti itin tinka inhaliacijos – kvėpavimas garais.

„Inhaliacijos metu sukuriami garai yra prisotinti gydomųjų medžiagų, kurios, patekdamos į gleivinę, ją minkština  ir gydo. Inhaliacija naudinga ne tik COVID-19 ligą įveikusiems pacientams, bet ir sergantiems bronchitu, laringitu, pneumonijai ir kt., – apie tai, kam padėti gali inhaliacija, pasakoja J. Velžienė. – Dažnas reguliarių inhaliacijų rezultatas: sumažėjęs gerklės perštėjimas, palengvėjęs atsikosėjimas, lengvesnis kvėpavimas.“

Klimatoterapija

Sveikti, atstatyti prarastas jėgas padeda ir natūralūs sveikatos gerinimo šaltiniai: palankus mikroklimatas, švarus oras, gražūs gamtos vaizdai. Saulės spindulių vonios, jūros vanduo, gaivus ir švarus pajūrio oras, šiltas ir sausas pūšynų oras – puiki sveikatinimo priemonė sergantiems kvėpavimo sistemos ligomis, o reabilitacijos centrai yra šių, sveikatai palankių sąlygų apsuptyje.

Svarbu daugiau judėti

Gydytoja pastebi, kad neretai pasitaiko, kad po COVID-19 ligos pacientai jaučia, kad greičiau pavargsta, mažiau juda, kūnas atrodo fiziškai silpnesnis. Vienas iš metodų, kuris padeda padidinti fizinį pajėgumą, įgauti daugiau energijos, gerinti emocinę būklę, mažinti nuovargį ir stresą, yra kineziterapija.

Reguliarūs kineziterapiniai pratimai (mankštos) padeda pacientams greičiau atsistatyti ir grįžti į normalų, prieš COVID-19 ligą džiuginusį, kasdienį gyvenimą. Kineziterapeutai taip pat gali konsultuoti pacientus, kaip pasirinkti tinkamą judėjimo ritmą, tempą ir išvengti pervargimo, traumų.

COVID-19 tikrai nėra lengva liga ne tik fiziškai, bet ir emociškai. „Jei planuojate reabilitaciją po persirgimo šia liga reikėtų pasirūpinti ne tik fizinėmis procedūromis, bet ir psichologine savo būkle, nebijoti konsultuotis su psichologais“, – tikina J. Velžienė ir priduria, kad tik tinkamai atsistoję ant kojų vėl galėsite džiaugtis kokybišku, socialiai aktyviu ir visaverčiu gyvenimu.

Taip pat skaitykite: