Plaukų slinkimas – neišvengiamas, bet sulėtinamas procesas

Plaukų slinkimas yra viena itin dažnai varginančių problemų, ypatingai suaktyvėjus stresinėms būsenoms. Jį sukelti gali įvairios priežastys – žalingi įpročiai, įvairios ligos, nėštumas ir kt. Neišvengiamai plaukų slinkimą lemia ir senėjimo procesas.

Siekiant išvengti plaukų slinkimo ar jį sulėtinti, pirmiausia svarbu užtikrinti pakankamą vitaminų kiekį organizme bei vartoti užtektinai skysčių. Taip pat galime pasitelkti priemones iš gamtos, o esant poreikiui, ir taikyti gydymą.

Plaukų slinkimas prasideda tuomet, kai dėl hormoninio disbalanso sutrinka visa organizmo veikla. Yra žinoma, kad plaukų folikulų ląstelės yra vienos jautriausių visame organizme. Kai įvyksta pagrindinių fermentų – tripsino ir triptazės – bei hormono dihidrotestosterono (DHT) disbalansas, plaukai slinkti pradeda nuolat. DHT hormonas verčia plauko folikulą mažėti bei sukelia pakitimus – išauginamas vis silpnesnis plaukas, kuris tampa šviesesnis, trumpesnis ir ne taip giliai įaugęs, kol galų gale jis iškrenta.

Sukelia įvairūs veiksniai

Priežasčių, dėl ko plaukai silpnėja ir krenta, yra gana daug. Itin dažnai plaukų slinkimą gali sukelti stresas, prasta mityba, žalingi įpročiai, nepalankus lėtinių ligų gydymui vartojamų vaistų šalutinis poveikis, chemoterapinis gydymas sergant onkologinėmis ligomis ar sisteminės bei infekcinės ligos. Taip pat įtakos šiam procesui gali turėti skydliaukės, antinksčių veiklos ar lytinių hormonų sutrikimas.

Plaukų slinkimo priežastimi gali būti ir nėštumas, kai dėl estrogenų poveikio sutrinka plaukų folikulų pajėgumas, jų augimo ir ramybės ciklai. Plaukai stipriau pradeda slinkti ir po nėštumo laikotarpio, kai staigiai sumažėja estrogenų kiekis ir organizmui pradeda trūkti maistinių medžiagų. Visos šios priežastys paveikia plaukus ir jie ima silpnėti bei slinkti.

Neišvengiama plaukų slinkimo priežastis – senėjimas

Senėjimas yra neišvengiama plaukų slinkimo priežastis ir ji yra susijusi su užkrūčio liaukos veikla. Užkrūčio liauka – tai organas krūtinės ertmėje, apie kurį mažai kas žino, tačiau jis labai svarbus imuninei sistemai. Tai tokia organizmo vieta, kurioje formuojasi T-limfocitai, svarbios kūno ląstelės, kurios gamina antikūnus prieš bakterijas ir virusus. Taip pat ji svarbi imuninio atsako vystymuisi ir limfoidinio audinio gamybai.

Bėgant metams, imuninė sistema pradeda silpti anksčiausiai, t.y. prasideda užkrūčio liaukos silpimas. Senstant ima silpti ne tik žmogaus imuninė sistema, bet kartu sumažėja T limfocitų koncentracija, žmogus tampa labiau pažeidžiamas įvairioms infekcijoms. Tai turi įtakos ir plaukams, nes plaukų folikulų ląstelės – vienos aktyviausių organizme, reikalaujančios didelių energijos resursų. Stingant maisto medžiagų, ima strigti ir plaukų ląstelių gamyba. Jų folikulai pereina į ramybės fazę, o vėliau iškrenta.

Svarbu subalansuota mityba ir pakankamas kiekis skysčių

Dažnai laikantis dietų organizme pristinga maisto medžiagų, dėl kurių stokos pradeda lėtėti plaukų ląstelių augimas. Plaukų folikulai pereina į ramybės būseną ir vėliau iškrenta. Panašiai plaukai reaguoja ir į vitaminų (ypač B grupės) stoką. Plaukai silpnėja dėl geležies trūkumo sergant mažakraujyste, dėl cinko, vario, seleno stokos.

Siekiant išvengti plaukų slinkimo, labai svarbu plaukus tinkamai maitinti iš vidaus. Organizmui yra svarbu gauti visų maistinių medžiagų – tiek baltymų, tiek angliavandenių, tiek ir riebalų. Plaukams labai reikalingos omega-3 riebalų rūgštys, magnis, cinkas, vitaminai A, B, D, E. Ne mažiau svarbu vartoti užtektinai skysčių – per dieną reikėtų išgerti apie 2 litrus vandens, kad organizmo neištiktų dehidratacija ir kad plaukai neprarastų spindesio, drėgmės, nelūžinėtų ir augtų tvirti.

Pagalba slenkantiems plaukams – įvairūs aliejai, gydomosios procedūros ir mediciniškai patvirtinti produktai

Padėti savo plaukams galima pasitelkiant natūralias priemones. Viena veiksmingiausių natūralių priemonių plaukų stiprinimui – aliejai: ricinos, alyvuogių, varnalėšų, šaltalankių, migdolų, kokosų ar garstyčių. Visi jie turi vitaminų, proteinų, mineralinių druskų, stearino ir palmitino rūgščių, kurios stiprina plaukus, atstato plaukų svogūnėlius, taip pat skatina plaukų augimą.

Kartais, ypatingai vyresniame amžiuje, kai plaukų slinkimas yra sunkiai išvengiamas, nepakanka naudoti natūralius aliejus, kadangi reikia stabdyti ląstelių nykimo procesą. Tokiu atveju gali būti taikomas gydymas arba siūloma naudoti patikimas, mediciniškai patvirtintas priemones, stabdančias plaukų slinkimą.

Jei plaukų slinkimui stabdyti pasirenkamas kompleksinis gydymas, jo trukmė priklauso nuo slinkimo priežasties ir gali trukti nuo kelių mėnesių iki metų. Šalia paciento namuose naudojamų priemonių, taikomos mezoterapijos arba PRP procedūros. Mezoterapijos metu atliekamos mikroinjekcijos galvos odoje – į ją suleidžiamos biologiškai aktyvios medžiagos. Plaukų slinkimo gydymas taikant PRP terapiją yra natūralus, pažangus ir veiksmingas.

Nusprendus naudoti plaukų slinkimą stabdančias priemones, svarbu atkreipti dėmesį į jų mokslinį pagrįstumą bei patikimumą. Pavyzdžiui, Thymuskin produktų veikimas yra pagrįstas GKL-02 komplekso biologiniu aktyvumu – sintezuoto negyvūninės kilmės užkrūčio liaukos peptidų kompleksu. GKL-02 sustiprina ir suaktyvina plaukų bei odos imuninę sistemą. Šie produktai padidina plaukų folikulų gyvybingumą ir sulėtina ląstelių nykimo procesą.

Sustabdyti plaukų slinkimą padeda produktų sudėtyje esantys užkrūčio liaukos peptidai. Moksliniai tyrimai parodė, kad šie peptidai turi regeneruojantį ir stiprinantį poveikį plaukų folikulams, ypatingai galvos odos sandaros daliai aplink plaukų šaknis, ir įtvirtina plauką poodiniame sluoksnyje. Taip pat jie pagerina plauko folikulo ląstelių maitinimą, kurios atsakingos už naujų plauko ląstelių formavimąsi ir tokiu būdu iš esmės prailgina plaukų augimo fazę. Svarbiausias sėkmės kriterijus yra nuoseklus ir reguliarus priemonės vartojimas.

Taip pat skaitykite: