Patirkite skaitymo džiaugsmą: knygų naujienos

Neatsiejama kokybiškai leidžiamo laisvalaikio dalis – skaitymo džiaugsmas. Patirkite jį, išsirinkę sau artimas knygų naujienas.

L. Gluck „Laukinis vilkdalgis“

Louise Glück (g. 1943) – viena žinomiausių Amerikos poečių, 14 poezijos rinkinių ir poros esė rinkinių apie poeziją autorė. Poetė yra laimėjusi daugybę svarbių literatūrinių apdovanojimų, įskaitant Nacionalinį humanitarinių mokslų medalį, Nacionalinę knygos premiją, Nacionalinį knygų kritikų rato apdovanojimą ir daugelį kitų. 2003–2004 m. Louise Glück buvo paskelbta JAV poete laureate. 2020 m. Nobelio premija poetei skirta „už jos su niekuo nesupainiojamą poetišką balsą, kurio asketiškas grožis paverčia individo egzistenciją universalia”.

1993 m. Pulitzerio premija apdovanotas rinkinys „Laukinis vilkdalgis” – savotiškas pokalbis tarp sode augančių gėlių, sodininko ir dieviškos esybės. Čia viskas remiasi poetine energija, išlikusia senuosiuose trubadūrų poezijos pavasario įvaizdžiuose, Biblijos lauko lelijose, gamtos atgimime. Autorė kalba apie meilę, mirtį, grožio trapumą ir būties laikinumą, apie viltį, atgimimą ir tikėjimą.

T. Kehlmann „Tilis Ulenšpygelis“

„Tai genialus, įtraukiantis romanas. Kehlmannas perima vokiškųjų pasakų tradicijas, atsigręždamas ne tik į Brolius Grimus, bet ir į tuos, kurie rašė iki jų, ir nepriekaištingai įsikūnija į legendinio pokštininko Tilio Ulenšpygelio personažą”, – Salman Rushdie.

Tilis Ulenšpygelis – bastūnas, krečiantis pokštus, provokatorius, atskleidžiantis visuomenės ydas. Tilis – malūnininko sūnus, bet jo tėvas – ne šiaip malūnininkas, o ir pasaulio tyrinėtojas, ir žiniuonis. Malūnininkas patenka inkvizitorių nemalonėn, ir kai tampa aišku, jog budelis netrukus atims jam gyvybę, berniukas Tilis sprunka iš namų kartu su kepėjo dukra Nele. Priglausti žiauraus keliaujančio dainininko, paskui su kita trupe ir kalbančiu asilu jie keliauja po kraštą, niokojamą religinių karų, rengdami pasirodymus ir vargšams, ir turtingiesiems, tarp kurių yra ir nelaimėlis karą išprovokavęs Bohemijos karalius, valdęs vos vieną žiemą.

J. Picoult „Dviejų kelių knyga“

Kas mes būtume, jei vieną gyvenimo akimirką būtume pasirinkę kitą kelią?

Pagrindinė romano veikėja Dona yra mirties dula, padedanti ligoniams ir jų artimiesiems pasitikti mirtį. Sukaupusi didžiulę patirtį, ji mano, kad apie mirtį jau žino viską, tačiau pati su ja susidūrusi akis į akį patiria šoką ir iš naujo įvertina tai, ką gyvenimas dovanojo ir ką atėmė. Donos istorija šakojasi į dvi linijas: Vandens ir Žemės. Vandens linijoje Dona grįžta pas savo vyrą, kvantinės fizikos profesorių, nagrinėjantį paralelinių visatų teoriją. Žemės linijoje ji skuba į Egiptą, kur prieš penkiolika metų, būdama doktorantė, dalyvavo archeologiniuose kasinėjimuose ir susipažino su talentingu bei ambicingu bendramoksliu Vaitu Armstrongu.

Išgyvendama skirtingas realybes, prisimindama lemtingus sprendimus ir įsivaizduodama galimas savo ateitis, Dona pamažu suvokia, ką reiškia gerai nugyventi gyvenimą, kokią milžinišką įtaką turi net menkiausi mūsų pasirinkimai ir kokį pėdsaką iš tiesų paliekame žemėje.

Jodi Picoult (Džoudi Pikou, g. 1966) – viena populiariausių šiuolaikinių JAV rašytojų. Prinstono universitete ji baigė literatūros tekstų rašymo bakalauro studijas, o Harvardo universitete įgijo edukologijos magistro laipsnį. 2003 m. už kūrybą jai skirtas New England Book Award apdovanojimas.

S. Orbach „Apie valgymą. Kaip tai, kaip valgai, keičia gyvenimą“

Knyga „Apie valgymą“ padės pakeisti mintis ir jausmus, susijusius su tuo, ką valgome, o juk daugeliui iš mūsų valgymas siejasi su kančia ar susilaikymu. Kiekviename puslapyje pateiktas lengvai suprantamas, trumpas sakinys išmokys pajusti, kad valgydami mes pasisotiname ir nusiraminame. Ši knyga nedaro stebuklų, bet atrodo tarsi darytų.

Susie Orbach sako: „Valgyti malonu, valgyti skanu, valgyti jausminga.“

Ši knygelė nuo pat pirmo puslapio padeda pakeisti mintis ir jausmus, susijusius su tuo, ką valgome. Ši knyga, mano nuomone, yra laiko patikrinta klasika. Čia rasime TIK (o gal NET) 5 esminius principus, kurių laikantis pasikeis ir požiūris į valgymą, ir požiūris į save ir pasaulį apskritai.

Dr. Agnė Matulaitė, psichologė psichoterapeutė, Fenomenologinių tyrimų instituto vadovė

M. Musk „Moteris, kuri turi planą. Gyvenimas kupinas nuotykių, džiaugsmo ir grožio“

Turite pati nuspręsti, kada norite būti laiminga. Kada tai nutiks? Kam atidėlioti karjeros pokyčius, rūpinimąsi sveikata, laimingą šeimą, draugus, meilę gyvenimui? Būdavo akimirkų, kai nemaniau, jog kada nors tapsiu laiminga. Niekada! Ir tuomet sugalvodavau planą, kaip iš ten ištrūkti, nes neverta skendėti nuolatiniame liūdesyje. Tad kurkite savo planą dabar.
— MAYE MUSK

MAYE MUSK, tarptautinis supermodelis, licencijuota dietologė ir mitybos specialistė, knygoje „Moteris, kuri turi planą“ atvirai dalijasi savo gyvenimo patirtimi ir pateikia praktinių patarimų apie karjerą (kuo daugiau dirbsi, tuo daugiau sėkmės sulauksi), šeimą (leisk tiems, kuriuos myli, rinktis savo kelią), sveikatą (nėra stebuklingos tabletės), nuotykius (rask erdvės atradimams, bet visuomet būk pasiruošusi netikėtumams) ir dar daugiau.

Jūs negalite kontroliuoti visko, kas nutinka, bet galite susikurti laimingesnį, sveikesnį ir smagesnį gyvenimą būdama bet kokio amžiaus. Viskas, ko reikia, – turėti planą.

Šilta, nuoširdi ir tikra – knyga „Moteris, kuri turi planą“ kupina įžvalgų, nestokojanti humoro, siūlanti skaitytojams sunkiai per gyvenimą sukauptą išmintį ir patarimus. Maye Musk yra savo laiko valdovė, žinanti, kad gyvenimas pilnas staigmenų, ir mokanti jomis naudotis!
— DIANE VON FURSTENBERG, LEGENDINĖ MADOS DIZAINERĖ

K. Mcgonical „Judėjimo džiaugsmas“

Pradėjusi rašyti šią knygą maniau, kad tai bus savigalbos vadovas, atskleidžiantis, kaip fizinis aktyvumas gali padėti tapti laimingam. Paaiškėjo, kad tai kai kas daugiau, tai – meilės laiškas visų formų judėjimui ir žmogaus prigimčiai.

Kelly McGonigal

Bestselerio „Valios galia” autorė Kelly McGonigal pristato moksliniais tyrimais pagrįstą knygą apie tai, ką daryti, kad pamėgtume judėjimą, kodėl fizinis aktyvumas skatina žmogų būti laimingesnį ir kaip judėjimas susijęs su mūsų saviraiška, socialiniais ryšiais bei gebėjimais.

Derindama mokslinį ir pasakojimo stilių, K. McGonigal pasinaudoja neuromokslo, psichologijos, antropologijos ir evoliucinės biologijos sričių įžvalgomis, taip pat moksliniais straipsniais, etnografijos bei filosofų žiniomis. Autorė atskleidžia, kad judėjimas neatsiejamas nuo pagrindinių žmones džiuginančių dalykų – saviraiškos, socialinio ryšio ir gebėjimų, taip pat parodo, kodėl jis yra stiprus šiuolaikinių epidemijų, tokių kaip depresija, nerimas ir vienatvė, priešnuodis.

  • Sužinokite, kodėl judėjimas yra neatsiejamas nuo laimės ir žmogaus prigimties.
  • Ką kiekvienas iš mūsų gali padaryti dėl savęs ir bendruomenės.
  • Išgirskite mankštos ir judėjimo naudą įrodančius argumentus.

Judėjimas gali ir turi būti džiaugsmo šaltinis!

S. R. Gundry „Ilgaamžiškumo paradoksai“

Dr. Steven Gundry žino: visi žmonės tikisi gyventi ilgai ir laimingai, būti sveiki, bet tik iki tol, kol sulaukia vidutinio amžiaus ir savo akimis pamato tėvų ar net bendraamžių sveikatos sutrikimus. Kaip mums išspręsti paradoksą, kai norime sulaukti žilos senatvės ir kartu džiaugtis gera sveikata?

Dirbdamas su tūkstančiais pacientų dr. Gundry išsiaiškino, kad labiausiai mūsų bijomos „senatvinės ligos“ nėra susijusios vien tik su senėjimo procesais; tai veikiau mūsų gyvensenos, kurios laikėmės visą savo gyvenimą, šalutinis produktas.

Knygoje „Ilgaamžiškumo paradoksai“ gydytojas pristato naujausius mokslinius tyrimus ir naują požiūrį į gražų, sveiką senėjimą, pagrįstą „seniausiųjų“ žmogaus dalelių – mūsų organizmo viduje gyvuojančių mikroorganizmų – sveikatos stiprinimu.

Knygoje rasite gyvensenos planą, kaip sureguliuoti žarnyno sveikatą ir nepritrūkti gyvybingumo bei energijos.

Rasite patarimų, kaip maitintis, stiprinti pažintines funkcijas, prižiūrėti odą, mankštintis ir dar daug kita.

Susipažinsite su priemonėmis, padėsiančiomis išvengti ligų ar pakreipti jau esamų ligų vystymosi kryptį, ir tiesiog atrodyti jauniau bei jaustis jaunesniems.

Mums nežinant mikrobiomo gyventojai pluša dieną naktį. Jie kiaurą parą išsijuosę reguliuoja svarbiausius imuninės, nervų ir endokrininės (hormonų) sistemų aspektus. Bet, ko gero, svarbiausias jų vaidmuo – padėti virškinimo sistemai: žarnyno bakterijos virškina mūsų valgomą maistą, apdoroja ir perdirba vitaminus, mineralines medžiagas, polifenolius, hormonus bei baltymus ir pristato juos ten, kur organizmui reikia.

A. Amšiejus „Bičių metai“

Vienas žinomiausių Lietuvos bitininkų Algirdas Amšiejus paprastai ir su gausybe pavyzdžių pasakoja apie tvarų bitininkavimą. Kai bitės ne išnaudojamos, o joms visokeriopai padedama. „Noriu, kad perskaitę šią knygą susimąstytumėte, kaip pasaulyje viskas susiję: augalai, bitės ir žmonės”, – sako A. Amšiejus, verdamas duris į stebuklingą bičių pasaulį.

KNYGOJE GAUSU ĮDOMYBIŲ!

  • PER KOKĮ ATSTUMĄ TRANAS PAJUNTA BIČIŲ MOTINĄ?
  • KAIP BITĖS SURANDA GERIAUSIAS GAMYKLAS?
  • KADA JOMS VERTA PASKOLINTI SAVO KAILINIUS IR KODĖL NĖRA ŽIBUČIŲ MEDAUS?
  • KAIP ATSKIRTI KOKYBIŠKĄ MEDŲ?
  • AR TINKA MIESTE LAIKYTI BITES?

Algirdas Amšiejus – agronomijos mokslų daktaras, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos docentas, bitininkas, veislinių bičių motinų augintojas, Lietuvos bitininkų sąjungos viceprezidentas.

M. Karklytė – Palevičienė „Vaiko emocinis intelektas“

Vaiko jausmai suteikia didžiulę dovaną – galimybę mums geriau pažinti savo atžalą ir jai pačiai save, rasti sunkumų priežastis ir sprendimus.

Dažnai klausiame savęs, kodėl koks nors mūsų pažįstamas – išsilavinęs, karjeros aukštumų pasiekęs ir geros širdies žmogus – vis nesėkmingai bando kurti artimus ir tvirtus santykius. Arba kodėl gerą išsilavinimą, stiprius kognityvinius įgūdžius, profesines kompetencijas turintis žmogus patiria sunkumų norėdamas sėkmingai žengti profesiniu keliu. Atsakyti į šį ir daugelį kitų klausimų galime lavindami emocinį intelektą.

Sužinokite, kaip:

  • mokyti vaikus pažinti savo ir kitų jausmus, tinkamai juos išreikšti, pažinti save ir kitą, jautriai spręsti konfliktus;
  • ugdyti vaiko bendradarbiavimo įgūdžius, sveiką vaiko atsakomybę, empatiją, problemų sprendimo įgūdžius;
  • stiprinti vaikų pasitikėjimą savimi.

„Kviečiu Jus į kelionę po vaiko vidinius jausmų ir įgūdžių, asmenybės savybių žemėlapius. Tikiu, jog ji gali padėti padaryti ne tik Jūsų vaikų, bet ir Jūsų pačių gyvenimą sėkmingesnį, laimingesnį ir visavertiškesnį.“

„Tikiu, jog kiekvienas, kuris skaito šią knygą, linki savo vaikui geriausio. Dar prieš pradedant skaityti, kviečiu pagalvoti, jog ko nors nežinoti ar nemokėti yra visiškai natūralu. Nekaltinti, nesmerkti savęs už tai, jog elgėtės ne taip, kaip rekomenduojama ar kaip būtumėte norėję patys. Tuo metu padarėte geriausia, ką galėjote. O dabar galime išmokti naujų įgūdžių ir augti kartu su vaiku.“

„Jei leidžiame sau matyti ilgalaikę perspektyvą ir eiti nedideliais, bet tolygiais žingsneliais, nukeliaujame kur kas toliau, su geresnėmis emocijomis, o susiformavę nauji įgūdžiai įsitvirtina daug giliau ir stabiliau.“

Milda Karklytė-Palevičienė – vaikų psichologė, vaikų ir paauglių psichologijos centro „Laimingas vaikas“ įkūrėja ir vadovė, 13 metų dirbanti su vaikais, jų tėvais ir pedagogais. Individualiai konsultuoja vaikus ir šeimas; veda mokymus ir seminarus tėvams bei pedagogams, grupinius susitikimus vaikams, skaito pranešimus įvairiose konferencijose. Gilinasi į naujausius ir efektyviausius, moksliniais tyrimais ir praktika pagrįstus metodus. Savo patirtimi plačiai dalinasi Lietuvos medijoje.
www.laimingasvaikas.lt

N. Kovaliova „Meškis ir žąsis. Pyrago diena“

4–7 m. vaikams

Geriausi draugai – Meškis ir Žąsis – vėl praleis nepaprastai smagią dieną kartu. Žais slėpynių, fotografuosis, o nuo užklupusio rudens lietaus slėpsis šiltuose namuose. Kaip tik čia Žąsiai kyla puiki mintis – išsikepti pyragą! Išėję obuoliauti jiedu sutinka Barsuką – kaip gera bus pyragą pasidalinti su nauju draugu!

„Meškis ir Žąsis. Pyrago diena“:

  • plečia žodyną ir lavina vaizduotę;
  • moko gražiai bendrauti su draugais;
  • ragina džiaugtis gyvenimu, išnaudoti kiekvieną jo akimirką;
  • meniškai vertingos iliustracijos ugdo estetikos suvokimą.

Nadia Kovaliova – jauna vaikų knygų kūrėja ir mama. Įkvėpimo ir patirties ji sėmėsi dirbdama garsioje vaikų knygų leidykloje Londone. Dabar gyvena Klaipėdoje, čia kuria jaukias ir žaismingas istorijas mažiesiems. Pagal jos pirmą knygą „Meškis ir Žąsis“ 2019 m. buvo sukurtas spektaklis. Apie šių draugų nuotykius autorė pasakoja ir antroje knygoje „Meškis ir Žąsis. Gera būti kartu“.

„Pasakos apie drąsą ir nuoširdumą“

❖ Magijos ir stebuklų kupinos pasakos apie drąsą, gerumą, nuoširdumą ir tai, kaip svarbu būti savimi.

❖ Septynias pasakas įtaigiai šių dienų skaitytojams adaptavo Mary Sebag-Montefiore, kuri užsienyje yra pamėgta kaip puiki pasakotoja, sugebanti mažesniems pritaikyti sudėtingų klasikinių pasakojimų siužetus.

Trumpas knygos turinys:

Septyni pasakų herojai – nevaikštantis princas, išlepėlė Amelija, niekad gerumo nepatyręs kaminkrėtys Tomas ir kiti – išgyvens daug nepaprastų nuotykių ir išbandymų, kad taptų įkvepiančiais pavyzdžiais visiems mažiesiems skaitytojams.

„Pamirštos pasakos apie drąsą ir nuoširdumą“

  • ugdo empatiją;
  • stiprina pasitikėjimą savimi;
  • moko gerumo, atjautos ir drąsos;
  • skatina suprasi, kad visi galime pasikeisti ir nusipelnome antro šanso.

    O. Ružička, T. Pernicky „Gyvūnų rekordų knyga“

Skirta 6–10 metų vaikams.

Gyvūnijos pasaulis be galo įvairus.

Daugelis būtybių turi tokių galių, kokias žmonės tik įsivaizduoja kurdami įvairius superherojus. Greičiausi gyvūnai pasaulyje gali judėti kaip itin greitas automobilis, o smulkiausias padarėlis jėga prilygsta sunkiaatlečiui. Iš tiesų stipriausias pasaulyje gyvūnas gali pakelti daiktą, daug kartų sunkesnį už savo paties svorį! O ilgaamžiškiausių padarų gyvenimas trunka kelis šimtus metų. Greičiausias, lėčiausias, stipriausias, didžiausias, mažiausias, ilgiausiai gyvenantis, toliausiai šokinėjantis, pavojingiausias, gražiausias, bjauriausias, giliausiai paneriantis… Šie ir daugelis kitų gyvūnų karalystės rekordininkų praturtina knygą netikėtais, įspūdingais faktais. Taigi prisijunkite ir pasinerkite į įspūdingą gyvūnų galių pasaulį!

Greičiausi gyvūnai pasaulyje

Patys geriausi skraiduoliai / bėgikai / plaukikai / šuolininkai į tolį

Didžiausi lėtapėdžiai

Stipriausi gyvūnai pasaulyje

Didžiausi gyvūnai

Patys mažiausi iš mažiausiųjų

Gražiausi gyvūnų jaunikliai

Bjauriausi gyvūnai planetoje

Pavojingiausi gyvūnai

Ilgaamžiškiausių gyvūnų rekordai

O. Preussler „Raganiukė“

Kartą gyveno tokia ragana, ne ragana net, o raganiukė, mat jai buvo tik šimtas dvidešimt septyneri metai, o šitoks amžius raganai – vienas juokas.

Raganiukė buvo nenuorama ir užsispyrusi, nors ir kasdien maždaug po šešias valandas mokėsi burti, ne viskas pavykdo – vietoj lietaus pasipildavo pasukos, kankorėžiai ir net baltos pelės. Negana to, ji užsitraukė senų raganų nemalonę, kai Valpurgijos naktį ant Bloko kalno pasirodė nekviesta. Dabar per metus turės išpirkti savo kaltę – tapti gera ragana.

Padedama savo kalbančio varno Abrakso, raganiukė nusprendžia mokytis būrimo dar ilgiau, o geriems žmonėms padėti krėsdama šunybes blogiems. Štai kaip puikiai sugalvojo – juk jai krėsti pokštus labai patinka!

Otfried Preußler (1923–2013) vokiečių pedagogas ir vienas žymiausių vaikų rašytojas. Jis parašė per trisdešimt knygų, kurios buvo išverstos į daugybę kalbų. Rašytojo kredo: „Gyvenimas ir džiaugsmas – dalykai, kurie suaugusiųjų pasaulyje, deja, ne visada būna greta, tačiau vaikystėje jie turėtų būti sinonimai.“ Todėl jis rūpinosi, kad visos jo knygos vaikams būtų nepaprastai smagios ir vaikams suteiktų daug džiaugsmo. „Raganiukė“ – kaip tik tokia.

Taip pat skaitykite: