Kaip suvartoti mažiau druskos?
Druska – populiariausias prieskonis, kurį tikrai galima rasti kiekvieno namų ūkio prieskonių spintelėje. Be druskos maisto gaminimas daugeliui neįsivaizduojamas, nes patiekalai tuomet lyg be skonio. Įpratę nuolat gardinti maistą druska, šios suvartojame dvigubai daugiau negu rekomenduoja sveikatos specialistai. „Santa Maria“ prieskonių ekspertė Ieva Pikžirnytė pristato prieskonius, kuriais pagardinti patiekalai, atskleis ne tik išskirtinį aromatą, bet ir skonį, kurio tikrai nereikės papildomai gardinti druska.

Ieva Pikžirnytė
Karis
Kario prieskoniai mėgstami ne tik Rytų ir Azijos šalyse, bet ir visame pasaulyje. Pastaruoju metu ypač pamėgti ir lietuvių. Karis dažniausiai – geltonos spalvos, nes viena pagrindinių jo sudedamųjų dalių yra ciberžolė. Be šios, kario sudėtyje – kuminas ir kalendra, kurie pasižymi dar ir gydomosiomis savybėmis. „Karis patiekalui suteikia skonio pilnumo. Sudėtyje esanti kalendra – saldumo. Karyje gali būti aitriųjų paprikų ar garstyčių, kurios suteikia malonaus aitrumo ir truputėlį pašildo gomurį“, – atskleidžia I. Pikžirnytė. Karis tinkamas visiems patiekalams, o labiausiai – žuviai, kruopoms, daržovių patiekalams.
Tam, kad atsiskleistų prieskonių aromatinės savybės ekspertė rekomenduoja prieskonių mišinius pakepinti aliejuje.
Žalieji, baltieji, rausvieji… pipirai
Juoduosius pipirus naudojame įvairiems patiekalams, tačiau baltuosius ar žaliuosius – itin retai. I. Pikžirnytė rekomenduoja eksperimentuoti su prieskoniais, todėl siūlo druską pakeisti kuo įvairesniais pipirais. Pavyzdžiui, baltaisiais, kurie yra sodraus, šiek tiek kartoko skonio ir šiaudus primenančio kvapo. Šie pipirai puikiai tinka žuvies ir vėžiagyvių, kiaulienos, jautienos ir avienos patiekalams pagardinti, jais paskaninti bešamelio ar sūrio padažą, bulvių košę.
Su baltaisiais pipirais dera juodieji pipirai, laurų lapai, kvapieji pipirai, muskatas, imbieras, peletrūnai ir kaparėliai.
Žaliųjų pipirų skonis nėra toks intensyvus, kaip juodųjų, tačiau jie turi gaivumo skonį. Puikiai dera su įvairiomis žolelėmis. Pavyzdžiui, su česnakais.
„Tinkami su ožkos sūriu, nes jis irgi gaivus. Taip pat su jūros gėrybėmis, žuvimi, gardinti mėsai. Siūlyčiau išbandyti su varške – pasigaminti užtepėlę, pagardinant ją įvairiais pipirais ir gaminti be druskos“, – patarimais dalijosi I. Pikžirnytė.
Rausvieji pipirai naudojami mėsos, žuvies patiekalams, desertams, karštiems sumuštiniams, vaisių salotoms ir konservams gardinti.
Nepaisant pavadinimo, rausvieji pipirų grūdeliai nėra susiję su juodaisiais ar baltaisiais pipirais. Tai – tropinio medžio uogos (švelnusis pirulis), kurių skonis primena gėlės ir yra panašus į našlaitės. Aromatingi ir švelnaus skonio rausvieji pipirų grūdeliai idealiai tinka puošti patiekalus bei desertus, plačiai naudojami pipirų mišiniuose. Skonių ekspertė atkreipė dėmesį, jog rausvuosius pipirus turėtų vartoti saikingai anakardžių bei pistacijų riešutams alergiški asmenys.
Patiekalams skonių ekspertė siūlo rinktis ir prieskoninių žolelių mišinius, kuriuose būtų kuo įvairesni skoniai. Gardesnį skonį patiekalui išgauti rekomenduoja picų, provanso žolelių ar Viduržemio jūros prieskonių mišinius.
Skonių ekspertės patarimai, kaip suvartoti mažiau druskos
- Naudokite citrinos sultis arba skirtingus actus sriuboms, troškiniams, bet kam – naudokite patiekalo gaminimo pabaigoje – rūgštys papildo patiekalo skonius panašiai kaip druska.
- Naudokite šviežią ar džiovintą česnaką, svogūną.
- Varijuokite ir išbandykite įvairius pipirus.
- Gausiai naudokite įvairias džiovintas žoleles gamyboje bei šviežias žoleles pagardinti patiekalus jų gaminimo pabaigoje.
- Kepintų sezamų aliejus suteiks subtilaus skonio ir gylio patiekalams.
- Kepti grybai, džiovinti grybai bei pomidorai, saulėje džiovinti pomidorai, parmezano sūris –naudokite juos sustiprinti patiekalų skoniui.
- Nepakeičiami prieskoniai gaminant be druskos: kuminas suteiks lengvą dūmo poskonį, aitriosios paprikos kartu su citrinos sultimis sustiprins visų ingredientų visumą, o saldžioji paprika itin tinkama keptoms daržovėms.
- Naudokite aitresnius prieskonius: garstyčių sėklas, aitriąsias paprikas, ciberžolę, pipirus.
Kokie prieskoniai tinkamiausi su…
Morkomis – cinamonas, imbieras, muskatų riešutai, rozmarinas, šalavijas, kuminas, kmynai.
Šparaginėmis pupelėmis – krapai, mairūnas, raudonėlis, čiobrelis, citrinų sultys arba provanso žolelių mišinys.
Pomidorais – bazilikas, lauro lapai, mairūnai, svogūnai, raudonėlis, petražolės, pipirai.
Žuvimi – karis, garstyčių sėklos, paprika, pipirai, citrinų sultys (rūgštis).
Vištiena – rozmarinai, šalavijas, čiobrelis, peletrūnas, pipirai.
Kiauliena – džiovintas česnakas, šalavijas, pipirai, raudonėliai, kmynai.
Jautiena – mairūnas, muskato riešutai, šalavijas, čiobrelis.
Viktorija Skutulienė