Vyrų jaunystės paslaptis – tinkama odos priežiūra

Mąstymas, jog vyrams, rūpinantis savo išvaizda, užtenka nusiprausti po dušu ir susišukuoti – gerokai pasenęs. Kremai, serumai ir grožio procedūros nebėra laikomi vien moteriškais reikalais, o didėjanti kosmetinių priemonių vyrams gausa tą įrodo. Tiesa, bene daugiausia jų yra skirta odai, kuriai reikalinga kasdienė priežiūra.

Pasak kosmetologės Žydrūnės Dapkūnienės (Facebook: Žydrūnė Face Beauty), odos nepriežiūra arba netinkamas priemonių naudojimas gali turėti trumpalaikių arba ilgalaikių pasekmių – jautrumą, pleiskanojimą, perštėjimą. O tinkama odos priežiūra padės vyrams išsaugoti jaunatviškumą, išvengti raukšlelių bei nuraminti po skutimo sudirgusią odą.

Kuo vyrų oda skiriasi nuo moterų?

Vyrų oda yra du kartus storesnė nei moterų bei elastingesnė. Dėl vyriško hormono testosterono bei didesnio kolageno kiekio vyrų senėjimo procesas yra vėlesnis už moterų. Odos senėjimo procesai vyrams paspartėja po penkiasdešimties, kai oda pradeda plonėti ir sausėti. Visgi yra ir minusų – per vyrų odą išsiskiria daugiau prakaito, ji yra riebesnė, ryškesnės odos poros, todėl vyrai dažnai labiau linkę į aknę. Žinoma, moterys naudoja makiažo priemones, kurios taip pat gali užkimšti poras.

Vyrai dažnai dirgina savo veido odą skutimosi peiliukais. Ar reikia atskiros rutinos po skutimosi, kuri nuramintų odą?

Pirmiausia, labai svarbu pasirinkti tinkamas skutimosi priemones. Patarčiau rinktis skutimosi gelį. Kadangi skutimosi metu yra dirginama oda, tai produkto sudėtyje turėtų būti raminančios, vėsinančios, antiseptinės, slopinančios uždegimą medžiagos (ramunėlės, medetkos). Taip pat svarbu, kad priemonė sudėtyje neturėtų tokių medžiagų kaip spiritas, kuris sausina ir dirgina odą. Po skutimosi reikėtų odą nuraminti tam skirtais losjonais ar kremais, atsižvelgiant į odos tipą ir sudirgimą

Kokia turėtų būti vyrų odos priežiūra?

Rytais dažnas vyras skuba ir tikrai prieš veidrodį stovi trumpiau, nei pasigražinti mėgstančios moterys. Visgi nereikėtų užmiršti pasitepti losjonu, raminančiu arba drėkinančiu kremu, tam, kad oda suminkštėtų. Vakare, nepaisant to, kad vyrai nenaudoja dekoratyvinės kosmetikos, būtina nusiprausti tinkamai pasirinktu prausikliu, tam, kad būtų pašalintos visos dulkės ir bakterijos. Prausiklis turėtų būti neutralus, kuris tinka visiems odos tipams. Ir, žinoma, svarbu nepamiršti drėkinančio kremo. Daug kosmetikos kompanijų turi gaminių linijas, kurios skirtos vyrams, tad pasikonsultavus su specialistu reikėtų išsirinkti produktus, tinkančius pagal odos būklę bei amžių. Brandžia oda reikėtų pradėti rūpintis kuo ankščiau – tuomet jaunatviškumą išlaikysite ilgiau. Vasaros metu rekomenduojama naudoti priemones su SPF apsauga – taip oda bus apsaugota nuo išsausėjimo, jautrumo, raukšlelių atsiradimo.

Nuo kada reikėtų pradėti prižiūrėti savo odą?

Švari ir sveika oda yra mūsų veidrodis. Kiekvienas pasirenka pagal savo poreikius ir atsiradusias odos problemas, kada pradėti ją prižiūrėti. Visgi, kuo ankščiau pradedame rūpintis veido oda, tuo geresnius rezultatus turime ateityje. Kiekvieno žmogaus genetika ir odos tipas skiriasi, tad ir priežiūra reikalinga skirtinga. Maždaug pie 30-uosius metus pas vyrus pradeda mažėti testosterono – hormono, atsakingo už raumenų dydį ir jėgą, lytinį potraukį, nuotaiką ar riebalų pasiskirstymą organizme, lygis. Greitas senėjimas prasideda maždaug nuo 50 metų. Yra toks mitas – jeigu pradėsi tepti veidą kremu, tuomet oda pripras ir reikės nuolat tai daryti. Iš tiesų labiau kenkia, kai netinkamai pasirenkamas kremas, kuris yra ne pagal amžių arba per stiprus. Pavyzdžiui trisdešimtmetis tepa kremą, kuris skirtas 40- mečiui ir pagamintas stipresnei kovai prieš raukšles. Oda linkusi priprasti prie kremų, todėl būnant 40-ties tokio kremo jau neužteks, reikės dar ir dar stipresnio. Todėl visada skatinu pasitarti su specialistu ir rinktis kremą pagal savo amžių.

Ar gali vyras naudotis moters veido priežiūros priemonėmis?

Vyriška ir moteriška kosmetika tikrai skiriasi. Kadangi fiziologiškai vyrų oda yra storesnė ir vyriški hormonai palaiko tinkamą drėgmės balansą, priemonėse medžiagų sudėtis yra „prastesnė“. Moterų oda yra plonesnė, jautresnė ir greičiau sensta, tad kremų sudėtis yra „prabangesnė“. Iš praktinės pusės susiduriu su tuo, jog būna išimčių, kuomet vyrai naudoja moterims skirtą kosmetiką, bet tik tuo atveju, kai yra sprendžiama problema ir tą trumpalaikiam naudojimui rekomenduoja specialistas.

Ar vyrams reikėtų reguliariai lankytis pas kosmetologijos specialistą?

Jeigu norite turėti gražią, sveiką odą, pas kosmetologą patartina lankytis reguliariai, 1-2 kartus per metus. Jeigu turite problematišką odą, apsilankymai turėtų būti dažnesni. Pagal odos būklę ir problematiką kosmetologo kabinete atliekamos drėkinamosios, gydomosios, atjauninančios, maitinančios, stangrinančios, valančios procedūros.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: