Vidurių užkietėjimas  – kaip sau padėti?

Vidurių užkietėjimas dažna problema, kuri ne tik sukelia sunkumų tualete, bet ir įvarius nemalonius požymius, kurie gali varginti visą dieną – dujų kaupimąsi, nugaros skausmą ir netgi nerimą. Silpnėjančios žarnyno funkcijos nereikėtų priimti kaip normalios senėjimo proceso dalies. Su šia bėda kovoti gali padėti natūralūs vidurių užkietėjimo prevencijos būdai, kurie padės pagerinti žarnyno funkciją.

Vidurių užkietėjimas

Vidurių užkietėjimas – tai tuštinimosi sutrikimas, kai tuštinamasi rečiau, negu 3 kartus per savaitę. Taip pat vidurių užkietėjimu galima įvardinti, kai dėl kietų išmatų pasunkėja tuštinimosi procesas ir prireikia stangintis arba padėti pašalinti išmatas, tuštinimasis yra nevisavertis, verčiantis ilgai užtrukti tualete.

Be reikalo vidurių užkietėjimui skiriame per mažai dėmesio. Ilgalaikis vidurių užkietėjimas gali ne tik paveikti imuninę sistemą, sukelti vangumą ir energijos stygių, bet ir sukelti įvairias ligas. Juk sveikata dažnai prasideda būtent nuo žarnyno, taigi labai svarbu palaikyti jį sveiką ir švarų. Susidūrus su ilgalaikiu vidurių užkietėjimu, būtina imtis priemonių. Juo labiau, kad besikartojant vidurių užkietėjimui, gali varginti hemorojiniai mazgai, išangės įplyšimai ir kraujavimas ar žarnyno gleivinės iškritimas.

Natūralūs sprendimo būdai

Viena iš dažniausių vidurių užkietėjimo priežasčių – per mažas vandens kiekis, todėl pasirūpinkite išgerti tinkamą kiekį skysčių. Taip pat įtraukite į savo mitybą natūralią žarnyno šluotą – maistines skaidulas. Norint palaikyti gerą virškinimą, žarnyno sveikatą ir išvengti ligų, rekomenduojama suvartoti iki 45 gramų skaidulų per dieną, o vyresniems nei 50 metų – dar daugiau, tam, kad palaikytų gerą virškinimą ir žarnyno sveikatą. Dar vienas labai svarbus dalykas, kurio nereikėtų užmiršti, tai gyvos gerosios bakterijos – probiotikai ir prebiotikai.

Prebiotikai yra nesuvirškinamas angliavandenių pluoštas. Nors maistinės skaidulos sumažina vidurių užkietėjimą gerindamos išmatų konsistenciją, prebiotikai turi savo poveikį gerindami virškinimo sveikatą – maitindami žarnyne esančias naudingąsias bakterijas, pagerina žarnyno bakterijų pusiausvyrą. Prebiotiniai maisto produktai yra avižiniai, porai, bananai, česnakai, svogūnai, jogurtas, rauginti kopūstai, cikorijos, topinambai.

Valgykite slyvas

Slyvos yra natūralus vidurius laisvinantis vaistas. Džiovintos slyvos bei jų sultys gali būti labiausiai prieinamas natūralus sprendimas. Be pluošto, slyvose yra sorbitolio. Tai cukraus alkoholis, turintis vidurius laisvinantį poveikį. Veiksminga dozė gali būti maždaug 50 g arba septynios vidutinės slyvos du kartus per dieną. Laktozės netoleruojantiems žmonėms, pieno produktų vartojimas gali taip pat sukelti vidurių užkietėjimą dėl žarnyno judesių poveikio, todėl pabandykite kurį laiką vengti pieno produktų. Jei vidurių užkietėjimas išlieka, būtina kreiptis į gydytojus ir nustatyti priežastis bei veiksmingą gydymą.

Vidurius laisvinantys vaistai

Dėl vidurius laisvinančių vaistų paskyrimo reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku. Gali būti vartojami šių tipų vaistai:

  • Pluoštiniai vidurių laisvinamieji vaistai, kurie padidina vandens kiekį išmatose.
  • Išmatų minkštikliai: juose yra aliejų, kurie minkština išmatas ir palengvina jų pratekėjimą per žarnyną.
  • Stimuliuojantys vidurių laisvinamieji vaistai: jie stimuliuoja žarnyno nervus, kad padidėtų tuštinimasis.
  • Osmosiniai vidurius laisvinantys vaistai: jie minkština išmatas, traukdami vandenį iš aplinkinių audinių į virškinimo sistemą.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: