Virškinimo sutrikimai: kaip juos gydyti?
Virškinimo sistemos sutrikimų priežastis išsiaiškinti dažnai sudėtinga, tačiau labai svarbu nenumoti ranka į „sustreikavusio“ virškinimo simptomus. Sutrikus virškinimo traktui, organizmas negauna būtinų medžiagų, nusilpsta imuninė sistema, pablogėja gyvenimo kokybė, organų veikla ima strigti, o ilgainiui gali išsivystyti ligos – rėmuo, refliuksas, opa, viduriavimas, vidurių užkietėjimas.
Dažniausiai virškinimo veiklos sutrikimai pasireiškia šiais simptomais:
- Padidėjęs skrandžio rūgštingumas;
- Deginimas už krūtinkaulio arba pilve;
- Skausmas skrandžio plote, už krūtinkaulio, duobutėje po šonkauliais, ties bamba arba pilve;
- Pilvo pūtimas;
- Užkietėję viduriai.
Gastroezofaginio refliukso liga (GERL)
Ar jums yra tekę pavalgius pajausti nemalonų deginimą už krūtinkaulio? Rėmens skausmas pažįstamas daugeliui, tačiau besikartojant šiems požymiams vertėtų sunerimti, ar jūsų virškinimo traktas nepatiria sunkumų. Nuolatinis rėmens deginimas gali signalizuoti apie gastroezofaginio refliukso ligą (GERL). Gyvybei tai nėra pavojinga, tačiau labai nemalonu. GERL – tai lėtinė būklė, kai pažeidžiama stemplės gleivinė ir skrandžio turinys į stemplę patenka dažnai bei didėja atpilamas jo kiekis. 90 proc. žmonių, kenčiančių nuo GERL, turi normalų arba sumažėjusį skrandžio rūgščių kiekį. Skrandžio rūgščių kiekis su amžiumi mažėja – 50-mečio skrandis gamina tik 15 proc., lyginant su 25 metų žmogaus, tuo tarpu net 35 proc. žmonių, vyresnių nei 65 metai, skrandžiai rūgščių beveik nebegamina. Tai paaiškina kalcio trūkumą, nes skrandžio rūgštys yra labai svarbios kalcio pasisavinimui.
Refliukso simptomai:
- Krūtinės skausmas
- Padidėjęs seilėtekis
- Rėmuo
- Gerklės perštėjimas, deginimas
- Skausmingas rijimas
- Rūgšties skonis, atpylimas
- Blogas burnos kvapas, dantų kariesas
- Sunkumas ryjant
- Vėmimas
- Chroniškas kosulys
- Astma
Skrandžio rūgštingumas
Skrandžio rūgščių reikšmė:
- Sterilizuoja skrandžio turinį
- Aktyvuoja pepsiną baltymų virškinimui
- Kasa ima gaminti virškinimo sultis ir fermentus
- Aktyvuoja peristaltiką
- Labai svarbus vitamino B12 pasisavinimui (smegenys, nervų sistema, kraujo gamyba)
- Smulkina kąsnius į maisto košelę
- Kalcio pasisavinimui
- Sukrešina baltymus
Liga yra lėtinė, todėl svarbu nuolatos tinkamai prižiūrėti savo mitybos įpročius, o esant poreikiui, vartoti vaistus nemaloniems pojūčiams sumažinti. Taip pat siūloma laikytis šių rekomendacijų:
- Subalansuokite savo mitybos racioną
- Vakare valgyti likus ne mažiau nei 2 val. iki miego
- Pavalgius negulėti horizontalioje padėtyje
- Valgyti dažnai, po nedaug ir reguliariai
- Valgant sėdėti kuo tiesiau, kad nebūtų apkrautas stemplės raukas
- Nepamiršti vartoti skysčių
- Po valgio apie 2 val. neužsiimti aktyvia sportine veikla
- Palaikyti optimalų kūno svorį
- Vartoti vitaminus, palaikyti imuninę sistemą
- Pakankamai laiko skirti miegui ir sportui
- Miegoti lovoje, kurios galvūgalis būtų pakeltas 10-15 cm, nes taip sumažėja maisto atpylimo iš skrandžio į stemplę rizika
- Nekilnoti didesnių nei 10 kg svorių, nes nuo to didėja skandžio slėgis
- Vengti žalingų įpročių, streso
Maistas, kuris didina rūgštingumą skrandyje:
- Riebi kiaulienos mėsa
- Kepta mėsa
- Citrusiniai vaisiai
- Pomidorai
- Aitriosios paprikos
- Pipirmėtės
- Šokoladas
- Svogūnai
- Per dažnai geriama kava, alkoholis (ypač raudonas vynas)
- Per dažnai geriamos įvairios sultys, gazuoti, angliarūgštės prisotinti gėrimai
Taip pat vertėtų vengti aštrių, riebių, keptų maisto produktų. Jeigu pajautėte nemalonius simptomus, numalšinkite juos rūgštingumą mažinančiomis medikamentinėmis priemonėmis. Jų veikimas yra patikimas ir įrodytas, todėl neverta kankinti savęs ir kęsti skrandžio skausmus ar nemalonų deginimą.
Ką valgyti?
Valgyti galima virtą arba troškintą vištieną, jautieną, neriebią kiaulieną, žuvį, omletą (virti kiaušiniai netinka). Daržoves taip pat geriausia virti – tinka bulvės, moliūgai, morkos, burokėliai. Taip pat tinkamos daržovės špinatai, salotos. Tinkami šie vaisiai – avokadai, arbūzai, bananai, papajos, melionai, o obuoliai – kepti. Galima valgyti šiuos riešutus – pistacijas, migdolus, anakardžius, graikinius ir pekanijų riešutus bei moliūgų ir sezamų sėklas. Gaminimui naudokite tyrą, nerafinuotą alyvuogių aliejų.
Iveta Leščinskaitė