,

Daržas balkone: kaip įsirengti ir ką jame auginti? 

Domėjimasis ekologija ir sveiku gyvenimo būdu neretai paskatina norą išbandyti daržininkystę ir džiaugtis šviežiomis daržovėmis, ką tik skintomis tiesiai iš savo lysvės. Svarbu žinoti, kad net ir gyvenant daugiabutyje ir neturint savo sodo kampelio, užsiauginti įvairių gėrybių įmanoma tiesiog balkone. Prireiks truputį žinių, dėmesio ir rūpesčio – ir galėsime mėgautis nuostabiu, savo pačių užaugintu derliumi. 

Dauguma augalų mėgsta šviesą, tačiau kiti gerai auga ir pavėsyje 

Specialistai ir augalų entuziastai sutartinai tvirtina – prieš imantis ką nors auginti balkone, svarbu įsivertinti, kurioje pusėje jis yra. Nors ne paslaptis, kad dauguma augalų gerai auga pietinėje pusėje, kur pasiekia daug saulės šilumos ir šviesos, kai kurie augalai gali puikiai derėti ir ten, kur jos trūksta. Todėl net ir šiaurinių balkonų savininkai neturėtų nusiminti – juose verta pabandyti auginti špinatus, salotas, krapus, žirnius, gražgarstes. Tuose balkonuose, kurie yra lepinami saulės, tinka auginti pomidorus, paprikas, baklažanus, laiškinius svogūnus, svyrančias braškes, įvairias prieskonines žoleles: baziliką, šalavijus, čiobrelius, raudonėlius. Sodinant prieskoninius augalus kartu, tarp jų reikėtų palikti bent dvidešimties centimetrų tarpą, taip suteikiant geresnes sąlygas vešėjimui. 

Į ką dar vertėtų atkreipti dėmesį? 

Svarbu ir tai, ar balkonas įstiklintas, ar ne. Įstiklintame ir daug saulės matančiame balkone greitai kaupiasi karštis, kuris gali augalus perkaitinti, todėl būtina praverti langus ir leisti balkonui vėdintis. Tuo tarpu atvirus balkonus reikėtų saugoti nuo lietaus, stiprių liūčių bei smarkaus vėjo.  

Augalus galima auginti loveliuose, vazonuose, kibiruose, medinėse dėžėse arba tiesiog substrato maišuose – prakirpus ir tiesiai susodinus daigus. Tiesa, toks vaizdas neatrodys labai dekoratyviai, tačiau galima paieškoti idėjų, kaip šiuos maišus pridengti. Viena jų – šakelėmis ar audeklu. Auginant daržoves vazonuose, svarbu pasirūpinti tinkamu drenažu. Tam tinka panaudoti akmenėlius ar molines šukes. Kad augalai galėtų apsirūpinti maistinėmis medžiagomis, vertėtų rinktis kaip įmanoma kokybiškesnę žemę – pavyzdžiui, komposto mišinius ir ekologiškas trąšas.  

Rekomenduojama vengti balkone auginti didelius augalus. Optimalus aukštis – iki pusės metro, todėl, jei tik įmanoma, vertėtų rinktis žemaūges augalų veisles. Neverta auginimui balkone rinktis tų daržovių, kurių ilgas vegetacinis laikotarpis. 

Taupantiems vietą siūloma išbandyti vertikaliąją daržininkystę 

Ne kiekvienas gali pasigirti dideliu ir erdviu balkonu, tačiau svarbiausia – balkonas yraSumanus išplanavimas ir vazonų ar kitų talpų išdėstymas leis džiaugtis derliumi net tada, kai vietos tiek mažai, jog apie auginimą negali būti nė jokios kalbosVertikaliosios daržininkystės esmė yra formuoti savo „lysves“ į viršų, užuot viską laikius grindų lygyje. Tai įgyvendinti gali padėti įvairios konstrukcijos, lentynos, virvės, kopėtėlės, kabliukai, ant kurių būtų tvirtinami ar statomi vazonai, loveliai ir kt. Skoningai įrengtos vertikalios kompozicijos puošia balkono erdvę, suteikia daugiau jaukumo. Siekiant tvarkos įspūdžio, tarpusavyje reikėtų suderinti spalvas ir naudojamas medžiagas – stengtis vengti per didelės jų įvairovės. 

Be to, toks daržovių ar kitų augalų auginimo būdas yra itin patogus žmonėms, kenčiantiems nugaros skausmus. Patogiame aukštyje esančius augalus lengva pasiekti, nes norint ką nors nusiskinti ar patvarkyti, nebūtina lenktis. Tiesa, atskirose, mažose talpose auginami ir daugiau tiesioginės saulės pasiekiantys augalai yra linkę greičiau išdžiūti, todėl juos reikia dažniau laistyti. Gera žinia ta, kad specializuotose parduotuvėse galima įsigyti vazonų su jau integruotomis laistymo sistemomis. Toks sprendimas ypač naudingas, jei vykstama atostogauti ir nenorima sukti galvos, kas pasirūpins mūsų augalais. 

Daržininkystė balkone gali tapti nuostabiu hobiu, praskaidrinančiu nuotaiką ir leidžiančiu pasidžiaugti apčiuopiamais rezultatais. Geriausia, tiesiog nebijoti bandyti eksperimentuoti ir žiūrėti, kas ir kaip būtent jūsų balkone geriausiai dera bei auga. 

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: