,

Ekspertas paaiškino, kodėl nereikėtų krauti telefono per naktį

Beveik kiekvieno išmaniojo telefono naudingumas priklauso nuo to, kiek ilgai gali tarnauti jo baterija, o štai netinkamas telefono įkrovimas tam daro nepataisomą žalą. „Samsung“ produktų ekspertas Andrius Mateika dalijasi patarimais, kaip prailginti telefono baterijos veikimo laiką ir kokių telefono krovimo klaidų reikėtų vengti.

Ar pamenate plačiai paplitusį mitą, kad išmanusis telefonas turi būti beveik pilnai išsikrovęs, prieš jį įkraunant? Ši taisyklė buvo taikoma seniesiems švino akumuliatoriams, tačiau šiuolaikiniuose įrenginiuose montuojamos ličio jonų baterijos turi kitokį veikimo principą. Jas rekomenduojama krauti kuo dažniau, o ne iki 100 proc. kartą per dieną. Verta pastebėti, kad nuolat visu 100 proc. įkraunamo akumuliatoriaus naudojimo trukmė trumpėja daug greičiau – tad maksimalų įkrovimą rekomenduojama atlikti ne dažniau kaip kartą per mėnesį.

Baterijos įkrovą, anot eksperto, optimaliausia palaikyti tarp 30-80 proc., nes dažnai pilnai įkraunant ir iškraunant telefoną, trumpėja baterijos gyvavimo laikotarpis.

„Reguliarus trumpalaikis įkrovimas yra naudingesnis akumuliatoriaus tarnavimo laiko atžvilgiu, nes jis išlaiko stabilesnę akumuliatoriaus darbinę įtampą, kad prailgintų baterijos veikimo laiką“, – aiškino produktų ekspertas. „Norėdami lengvai įkrauti akumuliatorių darbo dienos metu, galite nusipirkti, pavyzdžiui, belaidį įkroviklį ir kartkartėmis į jį įdėti telefoną.“

Ekspertas pastebi, kad vienu metu prijungus mobilųjį prietaisą prie laidinio įkroviklio ir papildomai uždėjus jį ant belaidžio įkroviklio – nieko nepešite ir telefono tokiu būdu greičiau tikrai neįkrausite. Telefonas bus įkraunamas tik per laidinį įkroviklį.

Be to, trumpalaikis įkrovimas neleidžia akumuliatoriui įkaisti, o tai yra dar vienas veiksnys, neigiamai veikiantis akumuliatoriaus veikimo laiką. Šiuo atžvilgiu ekspertai pataria nustoti krauti telefoną, vos tik baterija yra pakankamai įkrauta.

„Daugelis žmonių palieka telefoną įkrauti per naktį, tačiau tai reiškia, kad pilnai pasikrovęs, telefonas liks bergždžiai įjungtas į kroviklį kelioms valandoms iki ryto. Vadinasi, įkrautas akumuliatorius generuos didelę šilumą, kuri neigiamai veiks baterijos veikimo laiką “, – sako A. Mateika.

Jei, vis dėlto, norite krauti mobilųjį per naktį, derėtų išimti jį iš dėklo, išjungti greitojo krovimo funkciją ir naudoti tik originalius gamintojo kroviklius ir nešiojamas išorines baterijas. Tos pačios taisyklės galioja ir belaidžiams įkrovikliams. Specialistas rekomenduoja nesusigundyti kelis eurus kainuojančiais produktais ir rinktis tik žinomų prekės ženklų gaminius, kurie turi integruotą aušintuvą, užtikrinantį, kad įkrovimo metu išmanusis neperkais.

„Pakanka įkrauti išmanųjį telefoną prieš miegą pusvalandžiui, o tada, jei reikia, įkrauti ryte. Tokiu atveju galite būti tikri, kad akumuliatorius išlaikys savo talpą ir tinkamai veiks maksimalų įmanomą laikotarpį. Geri akumuliatoriai šiandien yra talpinami net ir į pačius kompaktiškiausius modelius. Pavyzdžiui, į delną telpantis „Galaxy Z Flip“ telefonas pasižymi optimizuota dvigubų akumuliatorių sistema, kuri užima mažai vietos, tačiau nesumažina baterijos talpos. Telefonas pat turi ir belaidės energijos dalijimosi funkciją“, – sakė ekspertas.

Anot A. Mateikos, norint, kad telefono baterija per anksti nesusidėvėtų, taip pat reikėtų vengti naudotis išmaniuoju telefonu jį įkraunant. Pavyzdžiui, neturėtumėte jo įkrauti žaisdami ar žiūrėdami vaizdo įrašus, o ypač automobilyje, naudodamiesi navigacijos ar žemėlapių programėlėmis. Vadinamosios parazitinės apkrovos iškraipo įkrovimo ciklą ir dėl to sumažėja bendras akumuliatoriaus pajėgumas.

„Geriausias sprendimas – išjungti telefoną įkrovimo metu, tačiau dėl greito mūsų gyvenimo tempo, tą padaryti ne visada įmanoma. Įkraunant turėtumėte kiek įmanoma vengti didelę apkrovą generuojančių programų“, – aiškino A. Mateika.

Kraudami telefoną, nepalikite jo nei dideliame karštyje, pavyzdžiui, spiginant tiesioginiams saulės spinduliams, nei dideliame šaltyje, tarkime, automobilyje žiemos metu. Temperatūra turi didelę įtaką baterijos ilgaamžiškumui, tad geriausia, kad ji neviršytų gamintojo nustatytų ribų. Optimali mobiliojo telefono akumuliatoriaus įkrovimo temperatūra yra maždaug 20–50 laipsnių Celsijaus.

Dar vienas įdomus pastebėjimas apie išmaniojo įrenginio įkrovimą – nerekomenduojama telefoną ilgą laiką palikti visiškai išsikrovusį. Nenaudojamų įrenginių akumuliatorių pajėgumas per mėnesį sumažėja po maždaug 5–10 proc. Jei leisite akumuliatoriui visiškai išsekti, o tada ilgai jo nenaudosite, galop gali apskritai nepavykti jo įkrauti.

Taip pat skaitykite: