Spalvų  psichologija: ką apie mus sako spalvos?

Ar jūsų dėvima spalva gali turėti įtakos jūsų nuotaikai? Ar gali kambario sienų spalva veikti raminamai ir atpalaiduojančiai? Tyrimai sako, jog taip – teisingai parinkta spalva gali teigiamai paveikti mūsų nuotaiką, elgesį ir, atvirkščiai – kai kurios spalvos gali ne tik numušti mūsų ūpą, bet ir kelti stresą. Tad pravartu žinoti spalvų reikšmę – tam, kad pasirinktumėte spalvą pagal savo nuotaiką arba netgi susikurtumėte pageidaujamą nuotaiką su atitinkama spalva.

Suvokiama skirtingai

Jokios abejonės, jog spalvos, tai galingas įrankis, kuriuo pasinaudoję galime pasiųsti norimą žinutę aplinkiniams, paveikti kitų ar savo emocijas, sukelti reakciją. Dar 1974 m. tyrėjai Keithas Jacobsas ir Frankas Hustmyeris atrado, jog spalvos koreguoja mūsų kvėpavimą, širdies ritmą ir net kraujospūdį. Nenuostabu, kad būtent spalvos gali pakeisti mūsų nusiteikimą bei tai, kaip į mus reaguoja žmonės. Niekam ne paslaptis, jog ryškiai raudona suknele apsirengusi moteris sukelia įvairias emocijas – vieniems susižavėjimo šūksnius, kitiems – net pyktį ar pavydą. Viena spalva gali mus veikti raminamai, o kita atvirkščiai – erzinti ir neduoti ramybės.

Įdomu ir tai, jog kultūriškai spalvos suprantamos skirtingai. Štai, Vakarų šalyse balta simbolizuoja nekaltumą ir tyrumą, o Pietuose – tai gedulo spalva. Kai kurios senosios kultūros net gydymui pasitelkdavo spalvų psichologiją. Vadinamoji chromoterapija, kuri kartais dar vadinama kaip šviesos terapija, naudojama ir šiandien. Šioje praktikoje naudojamos spalvos padeda palengvinti skausmus, stimuliuoti mintis, pagerinti kraujotaką ir pan.

Tiesa, dauguma psichologų į šią terapiją žiūri skeptiškai, nes spalvų poveikis žmonėms yra laikinas. Visgi pravartu žinoti kiekvienos spalvos poveikį, nes jei nusprendėte kambario sienas išdažyti mėlynai, turėtumėte žinoti, jog ši spalva ne tik ramina, bet ir gali sukelti abejingumą ar apatiją. Spalvų pasirinkimas gali daug ką pasakyti apie žmogų ir jo charakterį, o kartais apsirengdami tam tikra spalva, galime sudaryti kitiems tokį įspūdį, kokio siekiame.

Juoda spalva sugeria visas kitas spalvas, o balta atspindi. Todėl juoda spalva puikiai slepia – kažkam nepageidaujamus kilogramus, o kažkam baimes. O kartais sugeria neigiamas emocijas. Dažnai ši spalva siejama su blogiu ir sukelia baimę, taip yra todėl, jog ji simbolizuoja tai, kas yra nematoma ir paslaptinga. Šią spalvą mėgstantys žmonės dažnai yra konservatyvūs, užsispyrę, griežti žmonės. Tuo pačiu juoda padeda išlaikyti discipliną, nepriklausomybę, stiprią valią ir savitvardą.

Ruda – žemės spalva. Ši spalva reiškia stabilumą, saugią užuovėją, paprastumą, saugumą. Šią spalvą mėgsta ištikimi ir draugystę vertinantys žmonės. Nors ši spalva simbolizuoja žemę ir sunkų darbą, tinkamai pritaikyta ruda detalė arba gero audinio rūbas simbolizuoja rafinuotumą ir eleganciją. Ruda spalva rengiasi savimi pasitikintys, tvirtą pagrindą po kojomis turintys žmonės.

Balta – naujos pradžios spalva. Ši spalva puikiai tinka norint išsivalyti mintis ir sielą, pasisemti energijos – ne veltui balta simbolizuoja ir švarą bei sterilumą. Tai tyrumo, tobulumo ir išbaigtumo spalva. Ši spalva atspindi visas kitas spalvas, joje neįmanoma nieko paslėpti, taigi, tai atvirumo, augimo ir kūrybingumo ženklas. Šią spalvą mėgsta konservatyvūs žmonės, kurie mėgsta tvarką ir discipliną. Balta spalva saugo ir skatina, teikia vilties, paprastumo.

Mėlyna spalva dažniausiai simbolizuoja mėlyną dangų, o tai geras ženklas – nebus audros. Taigi mėlyna – tai ramybė ir stabilumas. Neretai ši spalva yra pasirenkama kaip mėgstamiausia. Juk tai tyro nuoširdumo, pasitikėjimo ir ištikimybės spalva. Ne veltui ji dominuoja darbo aplinkoje, padėdama susidoroti su užgriuvusiais sunkumais. Mėlyną spalvą mėgsta kuklūs, geri ir dvasingi žmonės,  bendraudami su draugais jie būna nuoširdūs ir atsidavę. Mėlyna skatina saviraišką ir aukštų idealų siekimą.

Raudona, tai aistros ir energijos spalva. Be šios spalvos neįsivaizduojama romantika, intymi aplinka – raudona sužadina jausmus. Vis dėlto, raudona gali sužadinti ir pyktį ar kerštą bei tuo pačiu įspėti apie pavojų. Ne veltui degant raudonai šviesoforo šviesai sustojame ir neiname per gatvę. Rytų kultūroje būtent raudona simbolizuoja sėkmę, todėl senovės Kinijos nuotakos rengdavosi raudonais rūbais, o Indijoje vis dar galima pamatyti tokių nuotakų, nes raudona ten – skaistybės simbolis. Raudoną spalvą renkasi tikrai drąsūs ir impulsyvūs žmonės, taip pat naujovių nebijantys ir smalsūs. Nors ir draugiški, ir charizmatiški, tokie žmonės greit įsiplieskia.

Žalia – gamtos ir atgimimo spalva, kuomet viskas sužaliuoja. Juk dažniausiai miške, gamtos prieglobstyje jaučiamės gerai ir atsipalaiduojame pabėgę iš miesto. Ši spalva simbolizuoja augimą ir harmoniją, padeda suvaldyti emocijas, priimti apgalvotus sprendimus. Ši spalva emociškai pozityvi, tad žmonės, kurie gyvenime nevengia šios spalvos yra emociškai tvirti, užsispyrę ir ryžtingi, dažnai linkę bendrauti, taip pat mėgstantys tvarką ir harmoniją.

Geltona  – tai intelektualumo ir išminties spalva. Ši spalva taip pat simbolizuoja džiaugsmą, viltį, teigiamą požiūrį ir laimę. Šią spalvą mėgstantys žmonės kūrybingi ir smalsūs, praktiški žmonės. Psichologai teigia, jog geltona spalva turi poveikį mūsų požiūriui į žmones ir save, todėl, jeigu kasdienybėje jums trūksta geros nuotaikos ir pasitikėjimo savimi, įtraukite į savo gyvenimą kuo daugiau geltonos spalvos daiktų. Tai nuteiks jus optimistiškai.

Oranžinė – šiluma ir laimė. Ši spalva simbolizuoja spontaniškumą, nuotykius, energiją ir stiprybę. Jei šiuo metu patiriate emocinių sunkumų, įtraukite į savo aplinką ar aprangą bent vieną oranžinę detalę – tai padės nepasiduoti liūdesiui. Beje, ši spalva skatina apetitą, todėl neretai vyrauja restoranuose. Oranžinę mėgsta svajotojai, aplinkinių dėmesio siekiantys ir permainas mėgstantys žmonės.

Violetinė – ateities simbolis. Ši spalva ramina, bet tuo pačiu žadina vaizduotę. Jei norite įkvėpti save naujiems darbams, rinkitės šią spalvą – neveltui ji stipriausia iš viso spektro. Nepaisant to, ji taip pat puikiai tinka meditacijai. Šios spalvos mėgėjai jausmingi, tačiau harmoningi. Ši spalva siejama su kilmingumu, ambicijomis, prabanga, ekstravagancija bei išlavintu skoniu. Visgi šios spalvos padauginti nereikėtų – vartokite ją mažais kiekiais, nes pernelyg daug violetinės spalvos gali panardinti į depresiją.

Rožinė – romantiška spalva. Ji simbolizuoja rūpestį ir intymumą, besąlygišką meilę, užuojautą, meilę ir supratingumą. Norėdami parodyti švelnumą ir gerumą, nupirkite rožinės spalvos gėlę. Be to, tai nemirštančios vilties simbolis. Visgi rožinė gali ne tik raminti – per daug šios spalvos gali duoti priešingą rezultatą. Šios spalvos mėgėjai siekia saugumo, pripažinimo ir žavėjimosi, dažnai yra dosnūs ir mylintys. Rožinę mėgsta emocingi romantikai ir optimistai.

Jaustis gerai ir užtikrintai, taip pat gali padėti tinkamai parinkta jūsų aprangos spalvinė gama. Pagrindinės spalvos, kurios jums suteiks pasitikėjimą savimi – juoda, balta, pilka ir ruda:

  • Juoda spalva yra viena universaliausių, ne veltui spintoje patariama turėti bent vieną juodą suknelę, kuri tiks įvairioms progoms. Tačiau juoda ne tik saugus variantas, bet ir elegancijos, seksualumo simbolis. Taip pat juoda simbolizuoja pasitikėjimą savimi, jėgą, pabrėžia autoritetą bei formalumą.
  • Balta spalva simbolizuoja taiką, nekaltumą ir dorą. Apsirengęs baltai žmogus tikrai išsiskiria iš minios, tačiau padaro tai lengvai ir elegantiškai – tai rafinuotas būdas nelikti nepastebėtam.
  • Pilka spalva atrodo gana neutrali ir nesukelia ryškių emocijų – tai puikus sprendimas tuomet, kai norite per daug neišsiskirti, išlikti per daug nepastebėti, tačiau vis tiek atrodyti elegantiškai.
  • Ruda spalva taip pat gana universali, nes šios spalvos drabužiai tinkami ištisus metus. Rusvų atspalvių rūbai atrodo prabangiai, o ypač, jei audinys – kašmyras, vilna, šilkas ar linas.

 

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: