,

Gegužės mėnesio knygų naujienos

Pristatome knygų naujienas Jums ir Jūsų mažiesiems numylėtiniams. Mokykitės rasti harmoniją savo gyvenime, o mažuosius mokykite gyvenimą pažinti. Gero skaitymo!

S. Selassie „Ryšys su savimi ir pasauliu. Kaip pasiekti harmoniją savo gyvenime“

Žinoma meditacijos mokytoja Sebene Selassie, remdamasi senovės filosofija, moksliniais tyrimais ir savo patirtimi, kviečia mus džiaugtis kiekviena akimirka: jausti malonumą, šokti visų akivaizdoje, susitaikyti su mirtimi, atleisti už tai, kas atrodo neatleistina, susidurti su savo pačių šešėliais, o svarbiausia – būti geranoriškiems sau ir kitiems.

Praktinių patarimų ir įžvalgių atradimų kupina knyga „Ryšys su savimi ir pasauliu“ kviečia atkurti prarastą ryšį su visa kuo – vėl pasijusti visumos dalimi.

„Būdami visumos dalis galime kiekvieną akimirką džiaugtis, būti laisvi ir mylėti. Kaip sakė šviesaus atminimo dzenbudizmo mokytoja Charlotte Joko Beck, „kiekviena akimirka kupina džiaugsmo, kai liaujamės ją vertinę“. Mokytoja atskyrė džiaugsmą ir laimę: laimė turi priešybę – nelaimę. Džiaugsmas nesusijęs nei su laime, nei su nelaime, nei su žavėjimusi ar nepatikimu. Džiaugtis – tai nuolankiai priimti kiekvieną mirksnį. Kiekviena su džiaugsmu sutikta akimirka yra mūsų. Tai – laisvė. Meilė – didžiausia džiaugsmo ir laisvės išraiška. Džiaugsmas, laisvė ir meilė gali būti sinonimai. Ir jie visi reiškia gebėjimą justi ryšį.“

SEBENE SELASSIE

C. Whitehead „Nikelio berniukai“

Colson Whitehead – vienas iš nedaugelio rašytojų, du kartus apdovanotas prestižine Pulitzerio premija už grožinės literatūros kūrinius: 2017 m. už „Požeminį geležinkelį“ (liet. „Alma Littera“ 2018 m.) ir 2020-aisiais – būtent už šį romaną.

„Nikelio berniukai“ – romanas, parašytas remiantis tikra istorija apie Floridos valstijoje veikusią berniukų mokyklą-pataisos namus. Per visą 111-os metų gyvavimo istoriją ši institucija buvo įtariama neleistinais auklėjimo metodais, žiaurumu, išnaudojimu, teroru ir smurtu, tačiau nė vienas tyrimas nepakeitė nusistovėjusios sistemos. Galiausiai mokykla buvo uždaryta 2011 m. Jos teritorijoje buvo rasta keliolika nepažymėtų kapų, o vėliau nustatyta, kad neaiškiomis aplinkybėmis čia mirė virš 100 moksleivių.

Septintojo dešimtmečio Amerikoje augantis juodaodis berniukas Elvudas Kurtisas neteisingai nuteisiamas ir išsiunčiamas „perauklėti“ į paauglių pataisos koloniją, vadinamą Nikelio akademija. Labai greitai berniukas suvokia patekęs ne į respektabilią mokyklą, o į rafinuotus siaubo namus. Vieninteliu vilties spindulėliu jam tampa netikėtai surastas bičiulis Terneris – kitas Nikelio akademijos „auklėtinis“, jau susipažinęs su mokyklos veiklos metodais.

A. Galvonaitė „Paskui orus jų klystkeliais“

Kodėl sinoptikai, prognozuodami rytdienos orą, ir vėl apsiriko? Meteorologė Audronė Galvonaitė šio klausimo sulaukė daugybę kartų. „Nemanykite, kad kuris džiaugiasi, jei jo prognozė nepasitvirtino. Tikrai ne. Sinoptikui tai tikras galvos skausmas. Dabar dėl vykstančios klimato kaitos jau net ne galvos skausmas, o auglys“, – pastebi A. Galvonaitė. Tai, ko ji mokėsi studijų metais, kas, kaip pati sako, buvo įkalta į galvą, nebeatitinka tikrovės. Arktyje dabar vasarą temperatūra aukštesnė nei Lietuvoje, o atogrąžose staiga iškrinta sniegas ar įvyksta dar kas nors netikėto. „Ir keičiasi visa cirkuliacija, kurios mokeisi, kurios dėsnius žinojai. Niekas nebeatitinka. Tavo lig šiol susidarytas vaizdas, kaip viskas turėtų vykti, persitvarkyti oro masės, žlunga. Turi iš naujo analizuoti, ieškoti priežasčių, nulėmusių pasikeitimus“, – pasakoja mokslininkė.

Kita vertus, orą gali pakeisti ir žmogelis, kuriam šovė į galvą padegti pievą. Kaip tai vyksta ir ar pačiam galima pasigaminti ne tik debesų, bet ir škvalą?

Fizinių mokslų daktarė A. Galvonaitė paprastai, aiškiai ir su daugybe pavyzdžių pasakoja apie meteorologiją, orus ir klimatą, bendrąją atmosferos cirkuliaciją, debesis, vėjus, škvalus, viesulus, uraganus, pavojingus meteorologinius reiškinius, orų kaprizus ir siurprizus, orų ir klimato įtaką žmonių sveikatai.

Kodėl Lietuva, kuri dėl savo klimato galėjo būti vadinama Dievo užančiu, dabar tokia nebėra? Ar vis dar galima lietaus vandeniu plauti plaukus? Kodėl nėra uragano lietuvišku vardu? Kokie rekordinio dydžio krušos gabalai yra iškritę Lietuvoje? Ar Lietuvoje būna miražų? Kaip stebint žuvėdras pajūryje galima nuspėti orus? Kokiame Lietuvos kurorte netinka ilsėtis sergant širdies ir kraujagyslių ligomis?

Atsakymų į šiuos klausimus ieškokite žinomiausios Lietuvos meteorologės Audronės Galvonaitės knygoje!

S. Paltanavičius „Eime į gamtą“

Kviečiame mažuosius smalsučius į nuostabią, įspūdžių ir žinių kupiną kelionę po paslaptingą gamtos pasaulį! Kartu aplankysime Lietuvos mišką, klamposime po pelkę, braidysime ežere, vaikštinėsime upės pakrante. Pasisvečiuosime mieste ir kaime, iššniukštinėsime laukus ir pievas ir, be abejo, būtinai įmerksime kojeles į Baltijos jūrą. Susipažinsime su viskuo, kas gyva – nuo gležniausio augalėlio iki plačiašakio medžio, nuo mažiausio vabaliuko iki didžiausio žvėries. Kartu sukursime daug gražių darbelių gamtos tema.

Knygelė gausiai iliustruota nuotraukomis, o kiekviename puslapyje vaikučius lydi šaunūs bičiuliai – ežiukas Jonas ir boružytė Barbora. Jie visuomet šalia, pasiruošę papasakoti įdomybių, patarti ar perspėti.

S. Voake „Šuniukas Maksius gelbėja lapę“

6–9 m. vaikams

Šuniukas Maksius su draugais leidžiasi į NUOTYKIUS gamtoje ir apsilanko Sausainių ir kaulų klube, kur įvairūs gyvūnėliai drauge pramogauja ir linksminasi. Tačiau smagumas baigiasi, mat netikėtai pasirodo gauja kraujo ištroškusių skalikų, medžiojančių lapę su lapiukais. Ar pavyks Maksiui išgelbėti rudąją bičiulę ir padėti visiems  draugiškai gyventi?

Taip pat skaitykite: